Een liefdesmuseum

Ik zal niet zeggen dat ik van hieruit de hele reis daarvoor naar Zagreb maak. Maar als ik toch in de buurt ben, dan is het zeker een ommetje waard, dat liefdesmuseum, dat vooral een boulevard van gebroken en vertrapte illusies en dromen lijkt, met de uitstalling en vertoning van de bewijsstukken daarvan. Lees eens het volgende bericht dat een curieuze aanprijzing ervan vormt.

Mensen die het niet zo hebben op Valentijnsdag of zich willen laten informeren over de keerzijdes van de liefde kunnen in Kroatië terecht in een speciaal museum. Op Valentijnsdag trekt het museum in de hoofdstad twee keer meer bezoekers dan op een normale, ‘liefdeloze’ dag. Gasten kunnen er, in gezelschap of alleen, kijken naar een kapot gegooide tuinkabouter, een afgedankte teddybeer, een trouwjurk uit een mislukt huwelijk en een bijl die werd gebruikt om een interieur kort en klein te slaan. Alle voorwerpen worden vergezeld met een bijbehorend verhaal over passie, liefdesverdriet of romantiek. “De objecten hier staan voor alle fases van het uit elkaar gaan”, zegt medeoprichter van het museum Drazen Grubisic.

“We zouden kunnen zeggen dat het een liefdesmuseum is, maar dan ondersteboven”. De bezienswaardigheden komen uit de hele wereld, zoals Manilla, Singapore en Londen. Elk voorwerp wordt omschreven met de duur en locatie van de relatie en een verhaal van de donateur. De tuinkabouter uit Slovenië werd gegooid naar de auto van een echtgenoot die ‘arrogant en harteloos’ bleek. De bijl werd door een vrouw uit Berlijn gebruikt om ieder meubelstuk dat haar ex-vriendin had achtergelaten aan stukken te hakken. Het museum staat tegenover het stadhuis van de Kroatische hoofdstad, waar vele geliefden elkaar eeuwige trouw beloven. Van de duizend voorwerpen in de collectie, worden er honderd getoond.

Advertentie

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Curiosa en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Een liefdesmuseum

  1. Nanos zegt:

    Hier heb ik wel genoeg aan.
    Ik schat de kans dat ik ooit in Zagreb kom toch al tegen de nul, maar dat museum lijkt me niks.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s