Een prinsenkind

Dat kon er nog wel bij. De betuiging van medeleven met prins Friso en de koningin door Rutte namens het gehele Nederlandse volk, dat naar zijn zeggen intens meeleefde met de koninklijke familie in Lech. Waarmee hij wat mij betreft duidelijk voor zijn beurt heeft gesproken en de suggestie heeft gewekt dat ik met mijn kop nergens anders ben dan bij de Oranjes die nu dit weer moesten meemaken tijdens hun wintersportvakantie. Ja, het kan je maar tegenzitten. Zeg dat wel. En dan met name dankzij zo’n volwassen vent die ook nog vader is van twee kleine kinderen. Zo’n kerel die zich weer eens even moet laten gelden en vooral wil tonen dat hij, prins, van koninklijke bloede, zich aan alle regels en wetten kan onttrekken. Want hij is toch zo’n pikeur op de lange latten. En wie maakt hem nog iets wijs over de sneeuw en de hellingen rond Lech waar hij nu al weer zo’n dertig jaar komt. Dus schijt aan dat gegeven lawine-alarm. Watjes om daar een code vier aan te geven. En een ballon, zo’n reddingsgordel meenemen? Bekijk het maar. Wat zou hem moeten overkomen, met al zijn ervaring? Er is immers nog nooit wat gebeurd. En bovendien ben je prins of je bent het niet.

Met die bluf, die onbekooktheid, dat totale gebrek aan verantwoordelijkheid, zonder het besef van zijn plaats tegenover zijn gezin, ging dat prinsenkind – want moet ik hem anders noemen – lekker skiën buiten de piste ondanks dat dat uitdrukkelijk verboden was. Waardoor hij zijn eigen lawine teweeg bracht en zijn noodlot bepaalde. Een dwaas dus, die Friso, die ik het verder ondanks zijn aperte stommiteit niet gun om er momenteel zo tussen te zitten. Niks eigen schuld, dikke bult, omdat dat te zeer neigt naar plat leedvermaak. Maar wel mijn mateloze ergernis over het onmiddellijk in werking treden van het opklopmechanisme dat de Nederlandse journalistiek wel is toevertrouwd. Want natuurlijk waren er weer vier, vijf verslaggevers van het Achtuur-journaal vrijgesteld om een kwartier lang alle mogelijke gezwets eromheen te debiteren, tot aan de ongelooflijke quote toe dat we allemaal zitten mee te leven, dus absoluut willen weten waar de twee broers van Friso met hun aanhang zullen landen. Nou, mooi dus niet. Het zou me wat zijn met al genoeg aan mijn eigen hoofd als ik me over dit prinsenkind druk maakte en ook nog eens krokodillentranen ging zitten plengen.

Advertentie

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Media en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

7 reacties op Een prinsenkind

 1. bespiegelaar zegt:

  mag bespiegelaar, maar ook zijn alter-ego albert van harte bravo roepen bij deze tekst, welke ook hem uit het hart is gegrepen. Zijn ongenoegen over de hele rim bam wordt hier in afdoende mate en wel in essentie !!! verwoord en is een aankacht jegens degenen, die zoals de jeune premier, ook wel jodokus genoemd menen voor het hele volk te spreken.

 2. math zegt:

  Vannacht hebben verslaggevers trouw de wacht gehouden buiten het ziekenhuis. Het laatste nieuws is dat twee van de allerbeste doktoren van Oostenrijk op de gang overleg voeren en de prins een temperatuur had van 32 graden. Vanavond zullen we voor de 21ste keer te horen krijgen dat we nog moeten wachten op een persconferentie over enkele dagen. Na het acht uur nieuws ben ik wel nieuwsgierig. Waar heeft de koningin de nacht toch doorgebracht en hoeveel uren ze heeft geslapen? Is het ontbijt vanochtend aangepast. Wel zijn de overige familieleden in het pension aangekomen en blijven daar tot onbepaalde tijd bivakkeren – dacht ik altijd dat ze in een luxe hotel zouden logeren. Hun lege agenda’s blijven leeg, voorlopig worden geen vakanties gepland. Na 15 minuten journaal worden nog snel de onbeduidende sores van de rest van de wereld afgeraffeld en zullen we het zeker niet hebben over die 10.000 mensen die vandaag weer van armoede sterven. En carnaval, dat stellen we voorlopig maar een jaar uit. Ben benieuwd of Geert hier ook weer een slaatje uit weet te slaan.

 3. Mack zegt:

  Ik moet wel zeggen dat het me toch meer bezighoudt dan ik dacht. Komt waarschijnlijk omdat prinsen niet vervangbaar zijn.

 4. Nanos zegt:

  Ik ben het met je eens als je zegt dat al die journalistieke belangstelling opgeklopte belangstelling is. Om de haverklap een verslaggever oproepen om te zeggen dat hij of zij niet meer weer dan bij de vorige oproep is niet iets waarop ik zit te wachten. Het is ook bij mij niet zo dat ik van minuut tot minuut meeleef en ook nog eens slecht geslapen heb. Ik zou genoeg hebben gehad aan de mededeling van het ongeval en de volgende mededeling moet dan wel iets nieuws melden.
  Maar ik vind je oordeel over Friso te hard. We weten ondanks al de overdreven belangstelling volgens mij te weinig over de omstandigheden en of het echt zo zulk onverantwoord gedrag was. Het was niet verboden, begreep ik. Maar ik heb dan ook niet alles gevolgd, bij gebrek aan belangstelling.

  • robschimmert zegt:

   Mijn oordeel is gebaseerd op een optelsom van harde gegevens, waarop ik vervolgens mijn eigen positie van vader en echtgenoot op loslaat. Dat is mijn eerste punt. Maar wat voor mij helemaal zwaar weegt is wat professionals zeggen over de omstandigheden en het lawinegevaar: slechts geschikt voor zeer professionele berggidsen. Voeg daar nog eens een minimum aan veiligheidsvoorzieningen die door hem zijn getroffen, en mijn oordeel is dus exact wat ik opgeschreven heb, alleen heb ik de woordkeus in de definitieve versie wat gematigd.

 5. Sjoerd zegt:

  Ach, je gunt het niemand…. Maar om het nou zo op te kloppen is inderdaad wat overdreven.

 6. Fien. zegt:

  Het beste commentaar tot nu toe vond ik in de Volkskrant, het stuk van Bert Wagendorp. Alle hulde om met 24 uur de tijd, zo’n stuk af te leveren.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s