Onze nationale Jodocus

Hij mag dan de staatsman uit willen hangen, maar tot nu toe is hij in het jaar dat hij voor premier aan het spelen is, er slechts in geslaagd om de rol van de nationale Jodocus te benaderen met de eeuwige grijns op zijn gezicht die er niet meer vanaf te tremmen is. Leek die aanvankelijk nog zijn oorsprong te vinden in een onverbeterlijk optimisme dat hij Nederland zo graag gunde in deze tijd van naderende tegenspoed en waarmee hij zijn landgenoten leek voor te willen gaan, de waarheid die achter die smile schuil gaat blijkt echter stukken alarmerender. Want Rutte weet het gewoon niet. Hij toont de lach van de ridder van de droevige figuur die nergens meer heen kan omdat hij door alles en iedereen in de houdgreep gehouden wordt. En wat doe je dan als je geen kant meer op kan en de uitweg daaruit ook niet weet? Dan grijnslach je wat, trek je een bek en verval je in procedures en regels bij gebrek aan inhoud en statuur. Dat laat onze eerste minister nu toch wel duidelijk zien bij een incident waarin hij het vanuit alle hoeken zwaar te verduren heeft. En dat alleen maar omdat deze kluns zich met huid en haar heeft uitgeleverd aan Geert Wilders en zijn partij die driftig hun gang kunnen gaan en zich rot in hun vuistje lachen omdat ze het in hun gedoogrol steeds weer voor elkaar krijgen om de spotlights in hun volle omvang te vangen.

Met dank aan de media, maar nog meer aan Rutte die het allemaal laat gebeuren en de moed mist om stelling te nemen tegen het spel dat die PVV speelt en dat ons een rot reputatie in het buitenland bezorgt en ook kan opleveren omdat onze premier hartstikke klem zit zo vlak voor de onderhandelingen over verdere bezuinigingen. Natuurlijk steekt hij daarom geen poot uit en laat hij niks van zich horen over de rotzooi die Wilders omstandig trapt. Want dat zou voor Rutte al inleveren van wisselgeld betekenen. Dat begrijp ik nog wel. Maar om terwille daarvan zo in je blote kont te gaan staan, je zo zichtbaar te maken als de minkukel die tegen zo’n opstootje niet opgewassen is, dat mag op zijn minst al zorgen baren, temeer omdat onze naam door de laksheid van onze eerste minister verder te grabbel wordt gegooid en we echt in de Europese hoek komen te staan waar de klappen vallen en reputaties sneuvelen. Want nog even en we zijn net als Hongarije de paria van Europa die weliswaar veel noten op zijn zang heeft en die ook nog eens luid verkondigt, maar desondanks niet wordt aanhoord en zelfs genegeerd. Laat staan dat we nog ergens onze zin in krijgen. Dankzij dus Rutte die momenteel bewijst dat het pak van premier voor hem een paar maten te groot is. Want hoe kun je anders je internationale plek zo opzichtig op het spel zetten en misschien wel verspelen?

Advertentie

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Politiek en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

9 reacties op Onze nationale Jodocus

 1. Laurent zegt:

  Ik ben het voor de volle honderd procent met je eens Rob. Het is een lafbek eerste klas die zo gauw mogelijk demissionair moet worden. Ik hoop dat Nederlan door een lelijke boycot wordt getroffen. ik heb er wel wat economische achteruitgang voor over als dat deze regering onderuit schopt.

 2. Sjoerd zegt:

  Ik hoop dat eerst degene die op dat zootje ongeregeld hebben gestemd de dupe worden.

 3. Mack zegt:

  Ik ben het er ook wel mee eens, maar dan voor 95%. Ik vind namelijk niet dat de PVV ons een rot-reputatie bezorgt in het buitenland. En als dat wel zo is, dan zijn de buitenlanders dus geen haar beter dan de symbolische Henk en Ingrid. Zij laten zich dan ook niet leiden door hun verstand maar door hun onderbuik. Zou dat zo zijn, dan heeft de PVV zelfs gelijk.

  Rutte is een nationale Jodocus ja. Een meeloper, het tegengestelde van Bolkenstein die wel stelling durfde te nemen. En die wel eens staatsman was. Ik denk wel dat er behoefte is aan een soort vader des vaderlands. Eentje die we om een boodschap kunnen sturen zonder dat we ons steeds zorgen moeten maken.

 4. math zegt:

  Vaarwel verouderde en versleten democratie. Laten we een bestuursvorm ontwikkelen anno 2015.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s