Groen Links of Midden?

Het is voor mij altijd een vreemde eend in de bijt geweest. Ik heb het ook steeds lastig gevonden Groen Links de juiste plaats te geven. Want hoewel het zich is blijven profileren als een oppositiepartij die zich van nature ter linkerzijde van het politieke krachtenveld wilde bevinden, had het ook van die atypische karaktertrekken daarvoor. Met als gevolg dat een gerede twijfel over de geldigheid van die claim meer dan gerechtvaardigd was. Je kon je namelijk met genoeg reden afvragen of daar wel haar terechte plaats was. Vragen die de laatste tijd des te stelliger zijn geworden met het groeien van haar aanhang, waardoor ze een serieuzer machtsfactor werd en tegelijk duidelijk werd dat ze radicalisme verder weg van zich begon te werpen en steeds meer de nadruk ging leggen op aspecten als duurzaamheid en de strijd voor de individuele vrijheden. Geen enkele affiniteit met macro-economische en verdelingsvraagstukken klonk er nog door in welk programma van Groen Links dan ook. Veel eerder leek het een kopie van het gedachtengoed van D’66 te worden met dien verstande dat het allemaal wat minder traditioneel liberaal was, maar meer getuigde van die vrijzinnigheid en dat engagement waar je als gegoede burger, als nieuwe vrijgestelde, als lid van de upper middle class zo ongekend goede sier mee kunt maken in de wereld van ons soort mensen.

Wat Groen Links bijeen genomen te melden heeft, is namelijk zo ontzettend beschaafd, zo typisch van deze tijd met hier en daar een spannende toets, waarmee je meteen goed voor de dag kunt komen zonder dat het zo ordinair wordt en ook zo volks. Want dat is het onvermijdelijk gevolg van een deelname aan een links verbond, dat door de inbreng van de PvdA en de SP tegelijk zo arbeideristisch wordt en het odium van het verlies met zich draagt, dus in het spelen van de slachtofferrol zal moeten vervallen. En omdat al die Groen Linksers zich toch het liefste spiegelen aan het succes van de grachtengordel, daar wat graag in willen participeren, dus behoefte hebben aan winst en absoluut niet aan verlies en tegenslag, was het zo wiedes als wat dat instappen in een samenwerking op links gisteren op haar congres met kracht van de hand werd gewezen. Waarmee dit Groen Links zich definitief goed op de plaats heeft gezet, waar het hoort. En dat is dus ergens in het midden, waardoor je er alle kanten mee op kunt. Wat zoals de ervaring met het CDA heeft geleerd, meestal de verkeerde is. Dat zullen Sap en de haren beslist snel aan de weet komen als ze met hun grijs geworden groene profiel zowel van links als van rechts zullen worden leeggegeten.

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Politiek en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

3 reacties op Groen Links of Midden?

 1. Mack zegt:

  Ik heb het altijd een beetje valse partij gevonden. Ze schoppen, lachen uit en komen nooit met oplossingen. Beste stuurlui.

 2. Fien. zegt:

  Ha, ha, ha, grijs geworden groene profiel.
  Ja, mijn partij is het nooit geweest,maar ik bewonderde Femke Halsema.
  Heb het altijd jammer gevonden dat ze bij die partij hangen bleef. Afijn, verleden jaar tot inkeer gekomen.

 3. RadaR zegt:

  Het waterige Sapje is dus precies de goede leider, want kijkend naar de peilingen en het breed gevoelde sentiment m.b.t. haar partij slaagt zij er prima in de weg naar de 3 zetels te vinden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s