Het Cruijff – imperium

Het is mijn lezers en bezoekers langzamerhand genoegzaam bekend dat ik mijn bedenkingen heb bij het optreden van Johan Cruijff en dat ik met de nodige skepsis ben vervuld als ik zie hoe hij als een olifant door de porceleinkast die Ajax is, banjerde, daarbij de inboedel in gruzelementen achter zich latend. En dat allemaal terwille van zijn grote doel om Ajax weer een echte voetbalclub te laten worden en te verlossen van dat vreselijke imago van beursgenoteerd bedrijf, dat daarom ook gerund scheen te moeten worden door snelle managers in flitsende pakken en blitze bolides. Op zich niets mis mee met zijn streven om daar rigoureus een einde aan te maken. De vraag blijft of het wel op zo’n rumoerige en hardhandige manier moest gebeuren, waarbij slechts winst of verlies mogelijk was en een tussenweg dan wel een compromis bij voorbaat uitgesloten. Stikken of slikken, ja of nee was ongeveer het Leitmotiv dat gehanteerd werd bij de greep naar de macht door Johan Cruijff. En het zal allemaal wel zo hebben gemoeten omdat zachte heelmeesters stinkende wonden maken en de lucht zo snel mogelijk moest worden geklaard.

Neemt echter niet weg dat de methode – Cruijff met al zijn lawaai bepaald niet de nominatie voor de schoonheidsprijs verdient. Nog afgezien van de grote vraag of hij het met de verzameling ex – voetballers en trainers om zich heen wel waar gaat rmaken. Ik blijf daar mijn grote twijfels bij houden. Want zullen zijn visies en gedachten vaste voet aan de grond krijgen bij de AFC Ajax en dan onvermijdelijk leiden tot Europees succes, zoals de Verlosser himself hartgrondig gelooft? Of is dat geloof, die ambitie van Cruijff gedoemd te mislukken omdat het uitwaaiert in vaagheden, in quotes die niet te vatten zijn? En bestaat de kring van getrouwen die hij om zich heen heeft verzameld, niet te zeer uit slippendragers en ja-knikkers en kent ze niet veel te weinig uitgesproken persoonlijkheden die een club kunnen runnen en dus Cruijff stevig op zijn vestje kunnen en willen spugen? Want hij mag dan wel de Verlosser zijn, dat betekent niet dat hij onfeilbaar is. Zal iemand uit zijn direkte omgeving hem dat onder de neus durven te wrijven. Want daar staat of valt het succes van het Cruijff – imperium en dat van zijn club Ajax mee.  En het is maar de vraag of dat dus zal gebeuren.

Advertentie

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Sport en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

4 reacties op Het Cruijff – imperium

  1. Mack zegt:

    Vraag aan Cruijff of hij onfeilbaar is en hij zal de eerste zijn die toegeeft dat dat niet zo is.

  2. Margo zegt:

    Imperium …. Het us maar gewoon een spelletje hoor. Een bal in een doel proberen te schoppen. Het gaat nergens over. Waarom nemen jullie dat voetbal toch zo serieus?

  3. Mack zegt:

    Margo, omdat het honderden miljoenen mensen momenten van vreugde geeft. Van eigenwaarde zelfs. Wie ben jij dan om het te degraderen tot de essentie? Op die manier kun je overal de vreugde uithalen hoor. Ik noem maar even zo’n flutfabriekje als Apple. Daar word ik nu schijtziek van, van die hype die het is. Het is helemaal niks. Nog minder dan niks. Het is opgeblazen lucht. De wereld zou stukken beter af zijn zonder Apple. 😉

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s