De winter van 1979

Het gestuntel van de NS, maar ook alle ophef die er door het Nederlandse volk wordt gemaakt als het eens een keertje sneeuwt of vriest, is ronduit lachwekkend voor wie ooit andere winters heeft meegemaakt. En dan heb ik het nog niet eens over die van het jaar 1963 die langzamerhand mythische proporties heeft gekregen, maar welke doordat je daarvoor bijna vijftig jaar in de tijd terug moet gaan , nauwelijks nog tastbaar is en dus als bewijsvoering niet kan gelden. Maar wat dan te denken van de winter van 1979 die toch verser in het geheugen van ieder moet liggen, zeker als we dat opfrissen met beelden die het getob van het 21e eeuwse Nederland met de winterse kou tot een regelrecht lachertje maken?

http://www.youtube.com/embed/1NQwDE4GwLM

Advertentie

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Geschiedenis en getagged met , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

6 reacties op De winter van 1979

 1. Laurent zegt:

  Leuk filmpje! Ook al die oude auto’s, die Ford Taunussen die toen zo populair waren en die wij thuis ook hadden.
  Ik ben met -18 van Beek naar Geleen gefietst toen…

 2. Ximaar zegt:

  Die winter ken ik maar al te goed. Ik liep toen stage in Amterdam-Noord en reed elke dag met iemand mee via Alkmaar naar Amsterdam. Het probleem zat niet in de hoeveelheid sneeuwval, maar vooral in de harde wind.

  In 1979 reden we altijd over de N244 naar Amsterdam. Dat bleek uit uitkomst. Dwz je kon de ruitewissers niet zien, maar alle sneeuw werd wel van die dijk geblazen. We waren dan ook maar 2,5 uur later in Amsterdam, wat in November (zonder sneeuw) niet anders was aangezien de ring rond Amsterdam er nog niet was en je de auto niet Amsterdam-Noord (waar ik werkte) kon krijgen. Maar wat bleek, in Amsterdam was vrijwel niets gevallen (2cm). Ze keken me daar aan met een blik van je belazerd de boel. De tijd die ik te laat was moest ik dan ook later inhalen. Hoezo overmacht?

  Maar wat bleek, de A9 die op 6km parallel loopt aan de N244 was compleet dichtgestoven. Die weg ligt niet op een dijk en had van die bosjes in het midden tussen de vangrails. Daar stoof de sneeuw tegenop en dat werd dus voor een flink aantal mensen overnachten op de N9. Op sommige plekken in Westfriesland was het ook zo opgestoven in de wijken dat mensen met bezemstelen naar hun auto’s zochten. Die dingen waren compleet ingesneeuwd met soms een meter sneeuw op het autodak.

  Maar ik denk dat de werkelijke hoeveelheid misschien maar 30cm was en we hebben daarna echt jaren gehad met het dubbele, maar dat viel in een langere periode. Denk daarbij aan begin-2010 toen we 2 maanden sneeuw hadden. Gelukkig waaide het toen niet hard, want dan was het pas echt kermis geweest.

 3. Sjoerd zegt:

  Het is inderdaad van de zotte, al die ophef… We zijn een land van watjes aan het worden.

 4. Mack zegt:

  Waarom toen eigenlijk geen Elfstedentocht? We schaatsten naar school, die winter.

 5. Margo zegt:

  Ik weet het ook nog, ik was dat jaar in Nederland, winter 78-79. Er werd inderdaad geschaatst op straat. En mijn auto lag ingebed in een laagje ijs toen ik bij een vriendin wilde wegrijden. Helemaal in ijs. En toen glibberend en glijdend naar huis rijden. Dat waren nog eens tijden! We zijn nu meer verwend denk ik. Die van 63 was ik ook niet in Nederland.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s