Twee handen op één buik

De reaktie van minister Henk Kamp op het initiatief van de PVV om een site in het leven te roepen waarop klachten over mensen uit Midden – en Oost – Europese landen geplaatst kunnen worden, was in zijn terughoudendheid en reserve op zijn minst verdacht te noemen. Hij zei het weliswaar niet, maar tussen de regels door kon je goed proeven dat het hem wel goed uitkwam dat zijn gedogers voor hem de kastanjes uit het vuur wilden halen. Want natuurlijk kwam deze aktieve bijdrage om Polen, Bulgaren en Roemenen zo veel mogelijk Nederland uit te trappen best in zijn kraam te pas. Met zachte hand of met de kracht van het argument lukt dat naar zijn idee immers niet. Dus doe je dat zo als ze zich niet helemaal naar onze wens gedragen, wat dan dankzij de PVV wordt gesignaleerd. Ze houden immers arbeidsplaatsen bezet, volgens Kamp, waar al die werkloze Nederlanders net zo goed op ingezet kunnen worden, blijft hij in al zijn onnozelheid volhouden. Maar zou hij dat echt wel menen en niet weten dat de Nederlanders de nodige euro’s per uur meer kosten dan die Oost – Europeaan die immers tegen een slaventarief wordt ingehuurd?

Gaat dat rekensommetje dan aan hem voorbij dat die werkloze Nederlander, die meestal in de bijstand zal zitten, en die goedkope Pool samen nog altijd minder kosten dan die Nederlander die in de plaats daarvan op een loonlijst komt en dan een volwaardig loon ontvangt terwijl er ook nog eens een opslag van circa 35% aan werkgeverslasten bijgeteld moet worden? Zo moeilijk moet het toch niet zijn om te berekenen wat dat de Nederlandse economie bottom – line meer kost dan wel oplevert. Henk haalt dat kennelijk niet en voelt zich geriefelijker op het vinkentouw dat de PVV voor hem gespannen heeft en waar hij dankzij die partij zijn wijsje vrolijk kan blijven fluiten in het stellige geloof dat wij ons welvaartspeil ook wel zonder die Midden – en Oost – Europeanen kunnen behouden. Wat ziende blind heet en horende doof oftewel lijkt op de struisvogel die zijn kop in het zand steekt en zich met illusies blijft voeden. Waarin Kamp en de PVV elkaar dus duidelijk hebben gevonden. En dat is goed en tegelijk winst, omdat wat allang boven de markt hing, nu duidelijk werkelijkheid is geworden. Want waren Kamp en Wilders niet jaren geleden al dikke politieke vrienden?

Advertentie

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Politiek en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

3 reacties op Twee handen op één buik

 1. Laurent zegt:

  Het is de zoveelste smerige discriminerende hetze van de PVV waar de VVD zich te netjes voor voelt maar heimelijk wel mee instemt, ja.

 2. mack zegt:

  Dat soort rekensommetjes/redeneringen snap ik totaal niet. Want wat het de economie kost, lijkt mij niet zo interessant. Dat is toch alleen maar het verschil tussen wat het bedrijf kan uitkeren aan zijn aandeelhouder, die het vervolgens aan een jacht in het buitenland besteed? Wat het de burger kost, is veel belangrijker. En dan heb je dus zo min mogelijk werklozen nodig, en veel werkenden. Als bijkomend voordeel zal dat de economie dan ook weer veel opbrengen, omdat die zichzelf terugverdienen.

  Soms hoor ik dat ze kosten van een file uitdrukken. Nou, in de praktijk vind je die kosten nooit terug in je jaarrekening hoor. Allemaal stemmingmakerij, als je het mij vraagt.

  • robschimmert zegt:

   Rechtdoor naar school en kantoor zal het allemaal wel waar zijn, maar je vergeet dan wel een reeks bijkomende kosten die het beeld een stuk minder florissant maken. Wat te denken van alle kosten van omscholing en de tijd die verloren gaat voordat iemand werkelijk zijn geld oplevert in zijn nieuwe job? En hoe denk je over alle vernietiging van geinvesteerd opleidingskapitaal als mensen in grote getale gewoon alle werk moeten aanpakken dat voorhanden is en dus zo zeker als wat stevig onder hun kennis – en ervaringsniveau zullen werken? Wat denk je van alle maatschappelijke kosten en andere narigheid als mensen (met hun gezin) gewoon moeten verhuizen om aan de slag te blijven? Want dat is de konsekwentie van de inzet van Kamp, voor wie de PVV alvast het straatje schoonveegt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s