Een nationale frustratie?

Zo’n Elfstedentocht is natuurlijk een aardig evenement dat door het drama en de heldendom die er in besloten zijn, wel tot de verbeelding moet spreken. Voeg daar het pittoreske decor aan toe plus de omstandigheid dat ze gemiddeld een keer in de tien jaar wordt gehouden en de ingrediënten zijn meer dan compleet om daar een meer dan hapklare brok van te maken, waarvan het Nederlandse volk met recht kan smullen. Maar zoals het met alle lekkers gaat, is het voor de goede smaak wel zaak om een en ander op de juiste wijze te doseren en toe te dienen. Dus ook vanaf het eerste moment dat het er op lijkt dat die tocht der tochten wel eens plaats zou kunnen vinden. En als er dus ergens geen sprake van is geweest, dan toch van die betrachting van zelfdiscipline en terughoudendheid. Want met bakken werden de informatie, het nieuws, speculaties en gissingen over het welwillend publiek uitgestort door alle media die in hun harde concurrentiestrijd met elkaar er alles aan moesten doen om vooral haantje de voorste in de nieuwsvoorziening te blijven. Met geen ander gevolg dan dat de kijkers, de luisteraars en lezers al vroegtijdig werden overvoerd en een punt van volledige verzadiging hadden bereikt nog voordat de Elfstedentocht gereden kon worden.

Wij hadden tenminste onze buik er al helemaal van vol toen ook nog eens het Achtuurjournaal gisterenavond ruim baan maakte voor de persconferentie waarin die tocht afgeblazen werd en waarnaar wij vervolgens nog eens dertig minuten mochten en moesten kijken voordat het echte nieuws aan de orde kwam, zij het in een oogwenk, in een bestek van vijf minuten. Wat alleen maar illustreert hoezeer de media de weg kwijt zijn geraakt toen ze het spoor van die mogelijkheid van een Elfstedentocht gingen volgen en aldus het Nederlands publiek de kop gek maakten met hun gezeur dat dus tot niets heeft geleid. Of het moet de frustratie zijn die ons nu wordt aangepraat vanwege het niet doorgaan van dat evenement waar we best wel naar hebben uitgekeken, maar dan toch op onze eigen manier. Zodat er van frustratie bij ons bepaald geen sprake is noch van een vorm van teleurstelling. Eerder van opluchting omdat we voorlopig weer verlost zijn van alle doorlopend geouwehoer over de Bonkevaart, het Slotermeer, de Luts, Balk en Woudsend, waar alle journaals en kranten tot vervelens toe mee gevuld werden. En daar bij een volgende koudegolf zonder twijfel in verhevigde mate mee doorgaan. Laten we daar maar vast op rekenen.

Advertentie

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Media en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op Een nationale frustratie?

  1. mack zegt:

    Ik moet bekennen dat ik het ook razend spannend vond, of het door zou gaan of niet. Ik had wel Elfstedenkoorts, maar de teleurstelling valt erg mee.
    Wat ik wel vind is dat carnaval onder de rivieren moet blijven en elfsteden in Friesland. Dus niet dat je geen onderscheid meer kunt maken tussen die twee. En daar neigt het intussen wel een beetje naar.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s