Twee maten in de wielersport

Ook buiten het seizoen zien bobo’s en andere functionarissen kans om je lol in de wielersport te verpesten. Want wat moet je nu aan met volgende bericht dat gisteren opeens en plompverloren, bijna achteloos de wereld in werd gestuurd alsof het een bagatel was?

Wielrenner Alberto Contador wordt voor twee jaar geschorst voor het gebruik van het verboden middel clenbuterol. Ook moet hij zijn zege in de Tour de France van 2010 inleveren. Andy Schleck wordt de reglementaire winnaar van die Ronde van Frankrijk. Zijn eerste plaats in de eindrangschikking van de Giro d’Italia 2011 raakt hij ook kwijt. De Italiaan Scarponi schrijft daarmee deze ronde op zijn naam. En dat allemaal omdat Contador tijdens de Tour van 2010 positief werd getest op het gebruik van clenbuterol, een middel dat onder meer gebruikt wordt om bloeddoping te maskeren. Door de Spaanse wielerbond werd de renner vorig jaar vrijgesproken, maar de internationale wielerunie ging hiertegen in beroep bij het sporttribunaal CAS. Dat heeft Contador alsnog veroordeeld. Contadors schorsing gaat met terugwerkende kracht in en loopt af op 6 augustus van dit jaar. Dat betekent dat de Spaanse renner dit jaar niet aan de Tour en ook niet aan de Olympische Spelen kan deelnemen. De Spaanse renner claimde dat de verboden stof, die in de kleinst denkbare hoeveelheid in zijn bloed werd aangetroffen, daar was gekomen door het eten van vervuild vlees. Het CAS veegt deze bewering echter resoluut van tafel.

Of het wel of niet waar is, kan ik en wil ik niet beoordelen, hoewel ik toch geneigd ben om Contador op zijn trouwhartige, reebruine ogen te geloven, te meer omdat hij een zwaar medisch dossier achter zijn naam heeft staan. Maar wat de hele kwestie voor mij des te onverkwikkelijker maakt, is dat de vervolging tegen Lance Armstrong, die door ex-kollega’s en ex – ploeggenoten beschuldigd werd van het gebruik van en de handel in dopingprodukten, een paar dagen eerder doodleuk werd beeindigd wegens gebrek aan bewijs. Daar heb ik dus last van en dat snap ik dan niet. Waarom in dit geval die passiviteit van sporttribunalen en dopingautoriteiten waar bijvoorbeeld de Deense Raborenner Rasmussen ook voor twee jaar moest drossen omdat hij zich niet precies aan de regels had gehouden, waardoor hij niet op het gebruik van doping gecontroleerd kon worden, zonder dat overigens een dergelijk gebruik bij hem werd vastgesteld. Waarmee het allemaal bij mij erg gaat wringen, omdat ik eenduidigheid mis. Ik proef iets van een rechtsgang, waarin twee maten worden gehanteerd. En dat precies in mijn geliefde wielersport.

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Sport en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op Twee maten in de wielersport

  1. Laurent zegt:

    Het begint echt een ffarce te worden, die Tour. Zo ongeveer één op de twee serieuze kanshebbers voor de eindtitel wordt tegenwoordig, al dan niet met terugwerkende kracht, gediskwalificeerd.

  2. mack zegt:

    Iemand twee jaar na dato te prijs afnemen vind ik nergens op slaan. Nu wordt de tweede de eerste zonder dat hij daar een overwinningsroes aan overhoudt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s