Voetbal en hebzucht

Je moet een behoorlijke ingewijde in de voetbalwereld zijn om iets van de praktijken en de ongeschreven regels te snappen die daarin opgeld doen. Want als je echt niet beter wist, dan zou je al snel konkluderen dat je er de wereld op zijn kop aantreft, waarin de excessen gangbaar zijn en je vooral geen afspiegeling van de normen en waarden moet verwachten zoals die in het normale maatschappelijk verkeer van kracht en toepassing zijn. Beschouw je die namelijk als maatgevend en als richtsnoer voor je eigen gedrag en gedachten, dan loop je grote kans om in dat wereldje je neus te stoten, tegen een muur te lopen en uiteindelijk in de schoonheid van je eigen fatsoen te sterven. Zo werkt het dus allerminst in de voetballerij, waar het graaien en liegen de regel zijn om zo de hebzucht het beste te kunnen dienen. Dat ben ik weer wijzer geworden nadat alle verhalen over de mislukte transfer van Ajax – speler Mounir el Hamdaoui naar de Italiaanse club Fiorentina boven tafel waren gekomen. Natuurlijk werd er met beschuldigende vingers naar elkaar gewezen, was het het ene woord tegenover het ander, dus een welles – nietes verhaal waar maar naar de waarheid moest worden gezocht die beslist ergens in het midden tussen beiden partijen zal hebben gelegen. Wat op zich nog niet zo interessant was of de schellen van de ogen deed vallen. Ontluisterender werd de hele geschiedenis toen er euro-bedragen werden genoemd en er opeens geen tegengeluid tegen de daarover gedane bewering te horen was.

Die bewering kwam namelijk uit de mond van de Ajax – vertegenwoordigers die bij hoog en bij laag volhielden dat alle te verrichten formaliteiten het doorgaan van die transfer bepaald niet hadden hoeven uit te sluiten, maar dat de hele transactie uiteindelijk was gestrand op de eis van de voetballer el Hamdaoui en zijn zaakwaarnemer Sigi Lens die van Ajax een vergoeding van respektievelijk 900.000 en 600.000 euro verlangden bij een succesvolle afronding van die transfer naar Fiorentina, dus als een soort schadeloosstelling voor de ontbinding van het lopende contract met Ajax. Waar Ajax niet aan wenste te voldoen, echter wel bereid was om eenvijfde van die bedragen te betalen. Dat was voor de heren onvoldoende, waarna het overleg brak en el Hamdaoui bij zijn huidige werkgever Ajax bleef om tegen een salaris van 2.000.000 euro per jaar op de bank of op de tribune te zitten. Wat die eis van die vergoeding wel in een vreemd daglicht plaatst, te meer omdat betrokken speler bij Fiorentina ook niet voor een grijpstuiver zijn kicks had aangetrokken. En neem dan ook nog eens de wens van die Sigi Lens mee die zich voor zijn bewezen diensten met een bonus van 600.000 euro door Ajax had willen laten vergasten. Dan moet het toch duidelijk zijn dat hier de hebzucht twee maal op een onbeschofte en brutale wijze werd gekroond zonder dat daar gelukkig een beloning tegenover was komen te staan. Dat had er nog bij moeten komen.

Advertentie

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Sport en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s