Aards paradijs

We schrijven woensdag 1 februari 2012. Het is een stralend zonnige winterdag. De thermometer wijst 9 graden onder nul aan. En op dat moment slaan we Intermediair op waarin een reeks van opsommingen vermeld staat, waaruit af te lezen valt hoe het met Nederland gesteld is gemeten naar diverse internationale en gezaghebbende indicatoren:

– De Human Development Index van de VN meet de volksgezondheid, kennis en levensstandaard per land. Nederland steeg in 2011 daarin naar de derde plaats na Noorwegen en Australie, maar net voor de VS.

– We zijn goudeerlijk. Volgens de Transparancy International staat Nederland al sinds jaar en dag in de top tien van corruptievrije landen.

– We zijn puissant rijk. In de IMF-ranglijst met bruto binnenlands product per hoofd van de bevolking staat Nederland op de negende plaats in de wereld. Na Zwitserland en voor Oostenrijk.

– We zijn irritant gelukkig. Het wereldwijde geluksonderzoek van Gallup plaatst Nederland met Zweden op een gedeelde vierde plaats, na Denemarken, Finland en Noorwegen.

– In een recent onderzoek van Linkedln scoorden Nederlandse professionals het allerhoogste qua werkgeluk.

Alleen blijven we klagen, zeuren en kankeren op onszelf, over voetbal, het openbaar vervoer, benzineprijzen van reeds € 1,75 /ltr. , de files, de euro en Europa, waarna we weer snel aan het werk gaan. En er geen andere konklusie overblijft dan dat we op de meest bevoorrechte plaats op aarde leven, dat het hier het aards paradijs is, waarin we het maar niet voor elkaar krijgen om ons niet als verwende kinderen te gedragen. Goed dat er nog geen indicator ontwikkeld is om te meten in welke mate we daarin over the top zijn geraakt. Misschien is het wel beter om dat ook maar niet te weten.

(Met dank aan Math Buskens die deze tekst in hoofdzaak aanleverde)

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Samenleving en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

3 reacties op Aards paradijs

 1. RadaR zegt:

  Jammer, dat je de plek van de Grieken, de Portugezen, IJslanders, Grieken,Somaliërs,Egyptenaren, Syriers,etc., etc. etc. op die lijsten niet noemt. Want zou het niet kunnen zijn, dat je je door al die mooie titels grootschalig in de maling laat nemen? Zou het niet kunnen zijn, dat er heel veel mensen zich heel erg ongelukkig, arm, onderdrukt, uitgebuit, misbruikt, tot slavernij veroordeeld voelen? En ons daardoor zouden betitelen als één van de minst ongelukkige, minst arme, minst oneerlijke [hoewel … zouden Indonesiërs dat werkelijk denken?] landenvan de wereld zouden kunnen zien?
  Met jouw ervaring zou je toch moeten weten, dat het er maar vanaf hangt welk label je op al die fraaie tabellen plakt. En dan heb ik het nog niet eens over de mate van representativiteit van dergelijke hoofdzakelijk door vanachter hun beeldschermen werkende “onderzoekers” verrichte onderzoeken. Maar je hebt in 1 opzicht wel gelijk: de wereld en wij zijn zo goed of slecht als we zelf willen geloven. Dus weg met al die als fröbelwerk te duiden tabelletjes; laat het gevoel voortaan maar de graadmeter zijn en blijven.

 2. mack zegt:

  Dat van die corruptievrijheid hier zegt alleen maar iets over de andere landen. Niet dat Nederlanders niet corrupt zijn. Je krijgt de kans hier iets minder maar als ik belastinginspecteur was, dan waarschijnlijk niks, maar dan zou ik toch eens even wat regels gaan naleven. Ondernemers hebben het vaak wel moeilijk met de belastingregels.

 3. Sjoerd zegt:

  Ik heb het altijd al gezegd, we hebben hier helemaal niets te klagen…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s