Het Limburgs kwartiertje

Er moet maar eens worden afgerekend met een raar vooroordeel dat nog steeds schijnt te bestaan en dat ook nog, hoewel wat besmuikt, door de Limburger wordt getolereerd en daarmee ten onrechte in leven gehouden. Dat is die in andere delen van het land levende mythe van het Limburgs kwartiertje, een begrip waarin veel negatieve oordelen en kwalificaties over de Limburgse mentaliteit worden begrepen en dat een direkte associatie oproept met een houding van ‘laat maar waaien’, met gemakzucht en gemis aan punctualiteit, met het niet nakomen van afspraken, dat dan allemaal schering en inslag zou zijn in het maatschappelijk verkeer in onze zuidelijkste provincie. Let op het bewust gebruik van de voorwaardelijke wijs door mij. Want als geen ander heb ik in zevenendertig jaar kunnen ondervinden dat het hier echt om een fabeltje gaat en dat je als je van de geldigheid van dat vooroordeel uitgaat en denkt dat afspraken in Limburg boterzacht zijn en dat er gemakkelijk met limieten en deadlines omgesprongen kan worden, dat je dan wel eens van een koude kermis thuis kon komen en knalhard op je gezicht kon gaan.

Dat ben ik tenminste in het begin van mijn verblijf in het diepe Zuiden snel en pijnlijk aan de weet gekomen. Afspraak is hier net zo afspraak en misschien wordt daar nog wel strikter de hand aan gehouden dan in de rest van het land om niet dat onterechte vooroordeel te bevestigen. Maar mogelijk ook omdat juist in Limburg de Duitse Pünktlichkeit zich nog wel meer laat voelen dan in andere delen van Nederland. Zodat je het ook niet moet lappen om de tijd de tijd te laten en dus maar een kwartier later te komen omdat dat Limburgs kwartiertje in het denken en voelen ingebakken zou zijn. Verre dus van dat, heb ik gemerkt. Waardoor ik het bestaan ervan geheel vergeten ben en mij aan tijden en afspraken houd, gewoon om de hardnekkige en domme vooroordelen vooral geen kans te geven, maar nog meer omdat het wel zo gemakkelijk is. Wat verder niets blijkt af te doen aan de sfeer van gemoedelijkheid die hier hangt, aan het ontspannen leven dat zich overal aandient. Want daarvoor moet je inderdaad wel in Limburg wezen.

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Limburg en getagged met , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

3 reacties op Het Limburgs kwartiertje

  1. Jolie zegt:

    Gelukkig, ik was met het hele begrip ‘Limburgs kwartiertje’ onbekend, dus ik hoef geen vooroordelen bij te stellen 🙂

  2. Sjoerd zegt:

    Bij mij is niet op tijd zonder reden, het plannen van een nieuwe afspraak.

  3. Nanos zegt:

    Ik ken het Limburgs kwartiertje niet. Wij kenden thuis vroeger wel het Leids kwartiertje. 🙂

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s