Fabels van rekenmeesters

Het moet mij maar niet kwalijk genomen worden dat ik steeds eerder en meer ga steigeren als ik hoor wat voor een suggesties er worden gedaan om een volgende bezuinigingsslag te kunnen maken, om een nieuwe tien tot vijftien miljard binnen te harken. Die voorstellen worden met een mooi woord draconisch genoemd. Nou, van mij zijn al diegenen die met de gedachte komen om de pensioengerechtigde leeftijd met nog een jaar te verhogen tot 68 jaar totaal van de ratten besnuffeld, dus werkelijk krankzinnig geworden om zo iets dwaas al te gaan roepen als nog niet eens de noodzaak van die bezuinigingen keihard is aangetoond. Want de hele materie is zo complex dat die het gros van de mensen ver boven de pet gaat, waardoor een klein gezelschap dat bevoorrecht is door kennis van zaken en het goede inzicht, naar hartelust de publieke opinie kan sturen en manipuleren. En dat lijkt er dus voluit te gebeuren met het doen van suggesties die de idiotie verre te boven gaan en in elk geval in geen verhouding staan tot de huidige werkelijkheid die ook de mijne is en waar ik als niet meer actieve naar hartelust van geniet. En waarom zou dat voorrecht wel aan mij beschoren zijn en niet aan volgende generaties die er geen draad minder om hebben gewerkt? Integendeel, stukken langer, terwijl zij bovendien veel meer premie hebben bijgedragen.

Dat kan toch niet het gevolg zijn van het potverteren dat dan de afgelopen dertig jaar door al die gepensioneerden zou zijn gedaan, zoals nu opeens door rekenmeesters wordt beweerd. Praatjes voor de vaak en een rad dat vooral jongeren voor ogen wordt gedraaid. Zie het vermogen dat de gezamenlijke pensioenfondsen momenteel bezitten. Met die achthonderd miljard kan de rit heel, heel lang uitgezongen worden en gemakkelijk tot het moment dat die hele huidige grijze golf zal zijn uitgestorven en die paar jongeren van vandaag van hun oude dag mogen gaan genieten als ze die tenminste nog halen met de beoogde verhoging van de pensioenleeftijd naar 68 jaar. Want het gevolg daarvan is weer dat de groep die te zijner tijd daadwerkelijk van de AOW en het aanvullend pensioen zal gaan genieten, relatief stukken kleiner is dan het huidige contingent 65 – plussers. Waardoor er geen vuiltje voor jeugdige werkenden van nu aan de lucht lijkt te zijn en dat hele verhaal van het optrekken van de pensioengerechtigde leeftijd naar 67 of 68 jaar een wassen neus is, een fabeltje, een staaltje van bangmakerij waarmee de neo-liberalen, de werkgevers alleen maar schrik aan willen jagen om zo hun winst en voordeel te incasseren in de klassenstrijd die nog altijd woedt en die er uiteraard op is gericht om die factor arbeid zo laag mogelijk geprijsd te houden. En als je daar dan ook nog lang profijt van hebt, dan is dat helemaal mooi meegenomen. Zou dat niet het echte verhaal zijn?

Advertentie

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Samenleving en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

3 reacties op Fabels van rekenmeesters

 1. RadaR zegt:

  In de pensioenpotten zit 875 miljard [meer dan ooit tevoren].
  Dat is:
  – 50.000 euro per inwoner
  – 90.000 euro per deelnemer
  Je zou je kunnen afvragen of het niet beter is de kluizen van de fondsen maar leeg te halen [voordat anderen dat doen] en iedere deelnemer die kleine ton euro te geven. [Ik weet, dat ik grof heenga over het gegeven, dat er inderdaad veel mensen zijn die nog nauwelijks pensioenpremie hebben bijgedragen, terwijl er een andere omvangrijke groep is die 40 jaar premie heeft betaald, maar het gaat me even puur om de grofmazige beeldvorming].
  Die kleine ton euro uitzetten tegen 4% [het rendement wat langjarig door de fondsen zelf ook is gerealiseerd] kan bij verstandig gebruik een ruim aantal jaren als redelijke tot goede aanvulling op de AOW worden gebruikt. Daar hebben we de fondsen helemaal niet voor en bij nodig.
  Het wordt nog interessanter als je het grofmazige beeld van hierboven iets meer verfijnd. Door het gegeven mee te nemen, dat actieve deelnemers [dus de niet-gepensioneerden] in mijn voorbeeld ook de pensioenpremie niet meer hoeven af te dragen en derhalve in eigen beheer houden. Dat is een significant voordeel tov gepensioneerden. Welk voordeel je mag doorvertalen naar het aandeel wat beide groepen uit de massieve pot van 875.000.000.000 mogen halen. Dan kom je o.a. voor reeds gepensioneerden aan een aandeel wat aanmerkelijk hoger ligt dan de ton euro die ik eerder noemde. Wat ook als rechtvaardig kan worden verdedigd door het feit, dat zij 40 jaar premie hebben bijgedragen.
  Hier zijn allerlei interessante rekenexcercities mee te doen. Wat te denken bijvoorbeeld van het afdwingen van correctie/terugdraaien van de truc, die de actuarissen kort geleden uithaalden met de sterfte-tafels. Door die sterftetafels als voorbeeld met 1 jaar naar beneden bij te stellen [als de door mij bedoelde correctie] zou het “acute” solvabiliteitsprobleem van de pensioenfondsen voor een belangrijk deel verdampen.
  Mogelijkheden te over, maar er wordt slechts op één aangestuurd: de aanspraak op de potten verminderen, opdat deze door de politiek kunnen blijven worden ingezet als back up voor de miljardenuitgaven en -garanties waarmee men in internationaal verband de grote jongen uithangt.

 2. Mack zegt:

  Natuurlijk is het gewoon gemanipuleer met cijfers. Dat gebeurt overal. En er wordt bij gezegd dat het niet anders kan. Nou, dat laatste is gewoon nooit waar. Het kan altijd anders.

 3. Nanos zegt:

  Het is gegoochel met cijfers. Elke generatie voelt zich benadeeld, geloof ik. Het is maar hoe er gegoocheld wordt.
  Hoe dan ook, Langer werken zal de komende generatie niet. De huidige dertigers zullen gemiddeld later met werken begonnen zijn dan de 65+ers van nu, die deels al met veertien jaar aan de slag gingen. Dat heet nu kinderarbeid.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s