Tussenbalans en prognose

Het is niet de bedoeling om dit weblog tot een imitatie van de krant te maken. Maar soms kom ik er niet omheen om op maandag even terug te kijken op het verstreken voetbalweekend, met name als daar uitdrukkelijk om wordt gevraagd. Vandaar dat ik vandaag na de wedstrijden van gisteren en eergisteren een tussenbalans opmaak van de vaderlandse voetbalcompetitie. Hoe staan de zaken daarin er momenteel voor? Wat verrast en wat was verwacht? En als je dan na negentien wedstrijdronden de ranglijst van de Eredivisie bekijkt, dan is de volgorde nog niet eens zo verbazingwekkend, maar wel de onderlinge verhoudingen. Zo zal er niet op gerekend zijn dat op dit moment nog zoveel teams redelijk in de race liggen voor het landskampioenschap. Uitgaande van het competitieverloop tot nu toe kun je op basis van het behaalde aantal punten ervan uitgaan dat zes clubs nog altijd een kans maken op de landstitel. Tot en met plaats zes doen ze nog gewoon mee voor de strijd omdat er gevoeglijk rekening mee mag worden gehouden dat alle concurrenten in de resterende vijftien wedstrijden puntverlies zullen lijden. Bepalend voor de uitkomst zal zijn welk team de grootste regelmaat toont tot en met de laatste competitieronde, omdat dan pas de definitieve beslissing zal vallen, waarbij ik de grootste kans toereken aan FC Twente gezien de kwaliteit van het tot nu toe vertoonde spel, de scherpte van haar aanval en de gedegenheid van de verdediging plus de komst van Steve McClaren, welke aan de selectie de benodigde rust en zelfvertrouwen zal geven.

Facetten waarop het bij PSV toch telkens misgaat in vaker op het oog eenvoudige ontmoetingen. Aan het potentieel van de spelers ligt het zeker niet, maar het zal juist de wankelmoedigheid, de beperkte weerbaarheid zijn die dit gekochte team de titel weer niet zal brengen. Misschien heeft PSV een succestrainer nodig als Ronald Koeman die een fraaie job bij Feyenoord doet, maar nog niet genoeg toevoegt om dat team bij de eerste drie te doen eindigen. Wat AZ evenmin zal lukken na een fantastische eerste helft van de competitie die het plotseling in de kring van de titelfavorieten deed belanden. Dat werd zo’n belasting dat het na de winterstop wel door het ijs moest zakken en daardoor uiteindelijk op plaats vier zal eindigen. Vlak na Ajax dat de hooggespannen verwachtingen van het begin van de competitie niet heeft waargemaakt, hoewel het op verschillende momenten het fraaiste voetbal van de eredivisie liet zien. Maar veel te weinig om een gooi naar de landstitel te doen. Met als belangrijkste oorzaak het flegma en het gebrek aan ervaring dat al die Ajax – talenten tonen als het er echt op aankomt plus natuurlijk de blessuregolf die het team gedurende meer dan de helft van het seizoen heeft geteisterd, maar waarvan de oorzaak toch in eigen gelederen moet worden gezocht. Misschien een verkeerde trainingsmethode? Weten doen we het niet. Alleen wel dat Ajax het bij het opmaken van de balans met een derde plaats zal moeten doen, achter FC Twente en daarna PSV, maar voor respektievelijk AZ, Feyenoord en Heerenveen. En aan die voorspelling mag iedereen mij verder houden.

Advertentie

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Sport en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Tussenbalans en prognose

  1. mack zegt:

    Ppfff…slecht logje.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s