Een kwestie van smaak

Over smaak valt niet te twisten. Het is een van die waarheden als een koe waaraan op het eerste gezicht niet te tornen valt, tenzij je kiest voor een invalshoek die net even anders is. Want dan wordt die kwestie van smaak opeens een heel ander verhaal en valt er wel degelijk een boom over op te zetten. Voor het gemak beperk ik het speelveld alvast tot die van het eten en drinken. Is goed voor het overzicht en maakt de gedachtenwisseling, als daar behoefte aan is, wel zo beheersbaar. En om de gedachten nog gemakkelijker te kunnen bepalen houd ik mijzelf bij onze gewoonten om ons eten en drinken op te leuken en met allerlei toevoegingen op onze smaak te brengen. Wat vaker welbeschouwd van de gekke is. Neem bijvoorbeeld ons kopje koffie, waar door zovelen melk en/of suiker aan wordt toegevoegd om het dan lekkerder te doen smaken, terwijl er niets anders aan de hand is dan dat wij de echtheid van de geur, het aroma met die paar ingrepen volledig om zeep helpen en van koffie aldus een slappe bak maken die een aanfluiting is ten opzichte van wat de koffieboon van oorsprong te bieden heeft. En met dit enkele voorbeeld is in feite de toon gezet van mijn bewering dat onze smaak zodanig bedorven is dat wij eenvoudig geen recht doen aan het eigenlijk gehalte van alle gerechten die wij tot ons nemen.

Onze beschaving en opvoeding is zo ver doorgeschoten dat wij met allerhande toevoegingen de natuurlijke smaak van alle mogelijke etenswaar bijna vakkundig en zonder het vaak te weten volledig te niet doen. Want wie is bijvoorbeeld ooit op de onzalige gedachte gekomen om mosterd uit te vinden? Een normaal mens krijgt het toch niet verzonnen om dat bij zijn eten te gebruiken omdat het zo sterk en indringend is dat elke andere smaak het daar tegen moet afleggen. En zo kun je zoveel van dergelijk spul dan wel dressings of sauzen bedenken waarvan je je met recht kunt afvragen waar dat toe dient. Toch niet om groenten bijvoorbeeld beter op smaak te krijgen? Alsof ze dat al niet van zichzelf zouden zijn. Waarom wordt alom peper en zout gebruikt? Omdat we het lekker vinden of omdat dat ons zo is bijgebracht? Het lijkt er verdacht veel op. En zo kon wel eens de valkuil zijn ontstaan die zoveel eigentijdse ziekten lijkt te bevatten. Het zou daarom de moeite van het proberen waard zijn om het eens zonder te doen. Alleen jammer dat we generaties lang op de uitkomsten van zo’n experiment moeten wachten en dus niet zullen weten of het wel helpt. Maar los daarvan is het helemaal niet gek om terug te gaan naar af en ons te bevrijden van die aangepraatte gewoonten, die onze smaak, althans als het om eten en drinken gaat, zo overwegend bepalen. Het zou mij verbazen als dat niet zou blijken te bevallen.

Advertentie

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Eten en drinken en getagged met , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Een kwestie van smaak

  1. Mack zegt:

    Interessant. Ik heb regelmatig een discussie met iemand van een kookclub, die mij een boer vindt en wat ik ook nog altijd extra zit te voeren. Maar mij interesseert die ingewikkelde kookkunst niet als het ook eenvoudig kan. Zo ga ik nog steeds graag naar de Chinees. Uit den boze natuurlijk, maar ik weet ook wel dat als hij eerlijk is dat hij Babi Pangang ook lekkerder vindt dan gedroogde karper op een bedje van pissebedden. Ik weet zeker dat je die man ook stront kan laten eten als je het een beetje duur verpakt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s