Nieuws en het Achtuurjournaal

Het Achtuurjournaal is voor mij nog altijd een instituut, een ijkpunt, waarnaar de betekenis van het nieuws af te lezen is, of in elk geval zou moeten zijn. Een toevoeging die niet voor niets door mij wordt gedaan omdat het er de laatste tijd steeds meer op lijkt dat ze om wat voor reden ook haar reputatie te grabbel gooit, haar betrouwbaarheid en degelijkheid wat begint te verliezen. Mij kost het namelijk steeds meer moeite om de keuze van nieuwsitems en nog meer de volgorde die daarin wordt aangebracht, echt serieus te nemen. Met als gevolg dat ook vaker en vaker bij mij de vraag opkomt naar het waarom daarvan. Is het de druk vanuit den Haag op de publieke omroep die hierin een rol speelt en verantwoordelijken ertoe brengt om het nieuws verder op te leuken om zo de kijkcijfers te zekeren en met name de concurrentie bij RTL 4 afgetekend voor te blijven? Want neem bijvoorbeeld het Achtuurjournaal van gisterenavond dat prominent opende met de vrijlating van Holleeder waarop zo maar twee verslaggevers waren gezet zonder dat de betekenis van dit item ook maar een moment duidelijk wilde worden. Minutenlang werd nog eens de biografie en de criminele loopbaan van die Holleeder doorgenomen zonder dat er ook maar sprake was van een enkel nieuwsfeit, of het moest dus zijn vrijlating zijn.

Waarmee de keuze voor die opening al zonderling te noemen was, te meer omdat pas in de tweede helft van het journaal aan echte verslaggeving werd gedaan toen beelden werden vertoond van het verhoor van Wouter Bos door de parlementaire enquêtecommissie over zijn rol bij de overname van ABN/AMRO door de Nederlandse staat. Wat al opmerkelijk was en eigenlijk des te bevreemdender toen meteen daarna een item volgde over de opwekking van zonne-energie aan de rand van de Sierra Nevada, een reportage waarvan de nieuwswaarde echt nul komma nul was, maar dan ook werd gebracht door Bram Schilham die ten slotte zijn vlieguren moet maken om aan zijn airmiles te kunnen komen. Waarna het einde journaal was en er maar die ene konklusie restte, namelijk dat het hele Achtuurjournaal in deze vorm en met zulke keuzes niets meer te betekenen heeft, in wezen achter de feiten aan holt, want niet in staat is om iets van belang toe te voegen aan al het nieuws dat overdag al via internet is gebracht en zichtbaar gemaakt. Waardoor dit instituut waarachtig driftig bezig lijkt om zichzelf te overleven.

Advertentie

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Media en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

4 reacties op Nieuws en het Achtuurjournaal

 1. Sjoerd zegt:

  Ik lees het nieuws liever op internet. Ik kijk zelden nog naar een “journaal”

 2. Ximaar zegt:

  Het Twintig uur Journaal vind ik al jaren bagger. Waarschijnlijk is dat gekomen toen Frerix zijn intreden deed en voordragen belangrijker werd dan de inhoud. Deze zeurmethode is overigens afgekeken van de BBC, waar de Journaalmakers al jaren (onterecht) fan van zijn. Sind heel lang ben ik dan ook veel meer gecharmeerd van het 22-uur Journaal. Meer onderwerpen, meer diepte en vooral veel minder gezeur. Maar helaas is dat Journaal onderdeel geworden van Nieuwsuur, wat de qualiteit niet ten goede is gekomen. Tegenwoordig kijk ik die ongein gelukkig online en kan ik simpel doorzappen als Saskia Dekkers weer met meuk en jankers komt. Het spul van Bram Vermeulen vind ik stukken beter, maar ook daarvan denk ik: stop dat in een documentaire of actualiteiten programma, of kort het anders voor het gewone Journaal flink in.

 3. Margo zegt:

  Ik lees ook alleen op internet. Ik bepaal zelf wel wat ik lees en in welke volgorde. Voorkomt ook dat ik onverhoeds geconfronteerd word met beelden die ik niet wil zien.

 4. Nanos zegt:

  Wij kijken het achtuurjournaal en reageerden gisteren net als jij op de keuze van het eerste onderwerp en de tijd die eraan besteed werd, een fout onderwerp dat ook nog eens veel te lang onderwerp bleef. Het onderwerp krijgt de hele week al veel te veel aandacht in allerlei media, het zou helemaal geen onderwerp moeten zijn.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s