Rookgordijnen in het midden

Wie nog niet helemaal helder had wat het CDA precies bedoelde met het ‘radicale midden’ waarvoor ze zou staan, is gisteren tijdens het Kamerdebat over het wetsvoorstel Financiering Politieke Partijen volledig op zijn wenken bediend en moet helderheid daarover hebben gekregen. Allereerst werd de belichaming van die radicaliteit zichtbaar in de persoon van CDA – Kamerlid Ger Koopmans, die met zijn bijdrage wel heel duidelijk maakte dat zijn partij inderdaad gaat voor de volstrekte middelmaat, welke idealiter dan ook in het absolute niets zal behoren te verdwijnen waarmee de missie van het CDA dan zou zijn volbracht. En gezegd moet verder worden dat die Koopmans een meer dan geslaagde poging deed om die beoogde nietszeggendheid met woorden gestalte te geven. Verlegen als de christen – democraten zitten om een afgetekend profiel, kun je die Koopmans dan best om de boodschap sturen om daaraan vorm te geven naar het model van dat beoogde radicale midden.

Geen wonder daarom dat hij tijdens dat debat met het voorstel kwam om het voor politieke partijen toch mogelijk te laten blijven om aan hen gedane giften niet openbaar te maken. Geef hen die eigen verantwoordelijkheid daarvoor en je kunt ervan overtuigd zijn dat de openheid over de financiering van een politieke partij aldus gegarandeerd is, luidde de kern van zijn betoog. Onnavolgbaar, die redenering, die niet anders dan de taal van dat radicale midden moet zijn dat het CDA immers zo graag wil spreken. Jammer alleen dat het voor geen sterveling te vatten is, waardoor elke aldus geuite gedachte gedoemd is om in rook op te gaan, in het niets te verdwijnen. Waarmee het CDA haar doelstelling wel heeft gerealiseerd en die kleine Koopmans zich door het feit dat hij vlees noch vis in de aanbieding had, ontpopte als de goeroe van het radicale midden, als de man die als geen ander weet hoe je rookgordijnen moet optrekken, alleen nog niet de verdwijntruc beheerst om zichzelf in het niets op te laten lossen. Want de vraag blijft bestaan of we op dit moment op no knows van zijn formaat zitten te wachten.

Advertentie

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Politiek en getagged met , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op Rookgordijnen in het midden

  1. Laurent zegt:

    Ze hebben het voorstel schielijk weer ingetrokken toen de PVV wat al te openlijk erover juichte. Iets van een schijn van fatsoen wil het CDA blijkbaar nog ophouden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s