Bij Botterweck in Valkenburg

Wie wel eens in Valkenburg is geweest – en welke Nederlander is dat niet – kan het niet gemist hebben, terwijl de kans ook nog serieus bestaat dat men er binnen is geweest. Want zo lang toeristen en dagjesmensen naar Valkenburg komen, is het al een trekpleister van formaat en daar aan de oever van de Geul en op de kop van de Grote Straat, die fameuze catwalk met aan weerszijden van begin tot eind terrassen, zelfs een pleisterplaats die er niet meer weg te denken is. Was het eerst de Limburgsche Banketbakkerij waar de vlaaien in vroeger jaren de deur uitvlogen, maar dan hebben we het toch over de vooroorlogse jaren, sinds mensenheugenis, en dat is dus vanaf 1945, bevindt zich daar de Lunchroom Fer Botterweck, waarvan de staat en het interieur al zo’n zestig jaar hetzelfde zijn gebleven. Waardoor het een waar monument is geworden waar het voor ieder goed toeven is. Voor jonge mensen omdat zowel kwaliteit als de prijzen van het gebodene de toets van elke kritiek van de eigentijdse consument kunnen doorstaan.

Voor ouderen nog meer omdat ze in die omgeving die het niet van zijn aankleding moet hebben of het moeten die schilderijen van Charles Eijck zijn, zich weer even in hun tijd van toen kunnen wanen. Dus niks geen tierelantijnen waar sprake van is, maar uitsluitend eenvoud die er heerst, waardoor de mensen er de sfeer moeten maken. En die er dan ook onmiskenbaar hangt te oordelen naar al die ouderen die er wat graag in hun eentje of met zijn tweetjes een uurtje slijten, onderwijl of genietend van het uitzicht waar al die passerende toeristen voor zorgen of verdiept in zichzelf of in de krant zonder verder acht te slaan op wat er zich rondom hen afspeelt. Zo genoeglijk en ook gemoedelijk is een verblijf daar dus wel, ook met dat enkele kopje koffie. Hoewel een stuk vlaai daarbij niet te versmaden is omdat die nog altijd in eigen banketbakkerij wordt gemaakt en daarmee beslist van toegevoegde waarde is om de reputatie van Botterweck in Valkenburg te bevestigen. Maar voor alles zijn het de mensen zelf en de sfeer die zij daar maken, die een gang naar die lunchroom meer dan de moeite waard maken.

Advertentie

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Limburg en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Bij Botterweck in Valkenburg

  1. Sjoerd zegt:

    Om heel eerlijk te zijn ben ik daar nog nooit geweest.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s