Het ‘socialisme’ van de SP

Over het succes van de SP, over de anklang die zij ondervindt, is heel veel te zeggen. Te veel voor een klein bestek als een enkel log. Waardoor ik me toch moet beperken tot het kraken van een stevige, kritische noot ondanks het feit dat de brede weerklank van haar oppostioneel geluid mij vanzelfsprekend blij maakt. Hoe meer er te hoop loopt tegen de ramp van rechts die door Rutte himself belichaamd wordt, hoe liever het mij is. Laat dat gezegd zijn zonder dat het wegneemt dat er flink wat kanttekeningen geplaatst mogen worden bij het gedachtengoed van de SP en nog meer bij de wijze waarop ze dit aan de man probeert te brengen. Want laten we wel zijn. De naam die de SP zichzelf geeft, is al bijna een gotspe te noemen. Karl Marx zou zich zonder twijfel in zijn graf omdraaien als hij zou horen en zien op welk soort programma in het Nederland van 2012 het etiket socialisme wordt geplakt. Van die leer, van die beginselen is nul komma nul terug te vinden in het partijprogram van de SP. Wat geen kritiek op de inhoud ervan betekent, maar wel op de euvele moed en het gebrek aan historisch besef om daar die naam aan te geven.

Is niet verstandig. Moet niet en wekt geen vertrouwen en geeft een verkeerde indruk van een partij die heel gewoon een actiepartij is langs strijdpunten die aan de maatschappelijke werkelijkheid worden ontleend en vervolgens achter elkaar gezet. Mag ook, maar is wel iets geheel anders dan die werkelijkheid te lijf te gaan en te willen ordenen volgens een vaststaand idee en een daarop gebaseerd perspectief. Want daar ontbreekt het de SP ten enen male aan en is zelfs niet haar invalshoek getuige de uitspraak van partijleider Emile Roemer, die met zoveel woorden beweert en zich er ook op voorstaat dat hij zegt wat de mensen willen horen. Waarmee hij nog duidelijker positie inneemt en zich profileert als een populist in de strikte betekenis van dat woord. Wat allemaal best mag in de strijd om de macht en zelfs mijn sympathie heeft als het ter linkerzijde van het politieke spectrum wordt ingezet. Maar noem jezelf alsjeblief dan geen socialist, omdat dat een samenhangend gedachtengoed veronderstelt. Wat de SP op geen stukken na bezit en Emile Roemer dus ook niet wil hebben.

Advertentie

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Politiek en getagged met , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

6 reacties op Het ‘socialisme’ van de SP

 1. Mack zegt:

  Het blijft hier akelig stil ineens….

 2. Margo zegt:

  Je zult het wel heel dom vinden, maar ik volg de partijpolitiek niet (meer). Het is allemaal gekrakeel en ik zie het nut er niet van in ervan op de hoogte te zijn. Kost te veel tijd ook om dat allemaal te lezen. Vroeger, in de tijd van Andree van Es, stemde ik PSP. Daarvoor PvdA. Tegenwoordig hang ik alleen nog partijen aan die voor de dieren opkomen. Niet dat die belangrijker zijn dan mensen, maar zeker ook niet onbelangrijker. Verder hou ik me verre van het dorps gekrakeel. Het is hetzelfde niveau als The voice (ed). In Servië en Kroatië, landen waar ik overigens niets mee heb, zeggen ze: Isto sranje, drugo pakovanje. Dezelfde shit, in een andere verpakking.

  • robschimmert zegt:

   Ik vind het allemaal prima, hoor. Maar bedenk wel dat in en met dat gekrakeel de omtrekken van jouw leven wel bepaald worden. Bijv. wel of geen persoongebonden budget, wel of geen zorgverzekering, wel of geen OV-chipkaart, etc.etc.

 3. Ximaar zegt:

  Ik vind de SP een conservatieve socialistische partij, die goed aansluit bij het conservatieve vakbondsdeel van de PvdA (Hamer cs) die ook alles wil behouden en bang is voor iets nieuws.

  Ik heb niets met vage kreten als links en rechts. Wat het maffe aan de Nederlandse politiek is, is dat sociaal aan progressief is gekoppeld en liberaal aan conservatief. In het buitenland is dat vaak niet zo, en ook de SP bewijst dat dat niet hoeft. Daarnaast kan je prima liberaal en progressief zijn, wat GroenLinks voor een groot deel is. Dat de PvdA al jaren jojoot tussen sociaal-progressief en sociaal-conservatief breekt die partij nu op.

  De SP heeft daar een voordeel aan, maar niet zo’n groot voordeel als Maurice Le Chien verzint om de aandacht voor zijn peilinkjes te trekken. In de gewone NOS/Synovate-peiling staat de SP gelijk aan de PvdA achter de VVD en PVV. Helaas denk ik dat die peiling beter klopt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s