Het radicale midden

De gulden middenweg. Middle of the road. In the middle of nowhere. De grijze middelmaat. Waar dat allemaal voor staat, hoeft niemand gevraagd te worden. Zoiets als vlees noch vis, kraak noch smaak en dan lijken daarmee nog de meest gunstige equivalenten genoemd te zijn. Zeker is wel dat je je vingers er niet aan kunt branden, dat het geen weerstanden oproept laat staan iets dat op een gevoel moet lijken. Je hebt het over het oog van de storm, waar dus werkelijk helemaal niets gebeurt en de stilte van het sterfhuis heerst. Meer midden is er dus niet in dit midden in zijn meest vervolmaakte vorm waar vanzelfsprekend dan ook de naam van het radicale midden aan wordt gegeven en logischer nog dat het CDA zich bij dit volmaakte niets zo thuis en op het gemak voelt.

Het omarmt het en roept het uit tot de vondst van het jaar en tot dat gelukkig makende nieuwe begin dat uiteraard bij dat volmaakte nulpunt begint, maar natuurlijk ook in datzelfde uiterste niets van dat radicale midden moet eindigen. Waardoor het CDA, hoewel het beweert zichzelf opnieuw te hebben uitgevonden, per saldo de ideale op de plaats rust maakt en daarmee twee keer niets scoort wat dan de uitkomst is van de som van de samenstellende delen van die radicale middelmaat, die ook uit niets anders kan bestaan dan alleen maar nullen als de concretizering van dat zogenaamde kraak noch smaak. Met welk nietszeggend verhaal het CDA de weg naar het einde wel moet zijn ingeslagen, die dus onvermijdelijk zal uitmonden in Lijst Nul en in de sterfhuisconstructie die synoniem is voor het volmaakte niets, dat ook wel de radicale middelmaat heet.

Advertentie

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Politiek en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

15 reacties op Het radicale midden

 1. Laurent zegt:

  Bovendien was D66 hen voor met die term, dus het is niet eens origineel.

 2. Sjoerd zegt:

  Het CDA loopt nog harder leeg dan de kerken…

 3. Fien. zegt:

  Het kan mij niet hard genoeg gaan.
  Ik lees net dat momenteel de SP de grootste partij is op dit moment. Komt deze partij niet voort uit de vroegere CPN?
  En behalve het allochtonenvraagstuk vind ik de SP erg veel raakvlakken hebben met de PVV. Of mag je dat niet zeggen?

  • robschimmert zegt:

   De oorsprong is de KEN, de Kommunistiese Eenheidspartij Nederland. En wat toon en kreten betreft, lijkt ze inderdaad op de PVV, maar vertegenwoordigt ze het populisme op links.

  • Laurent zegt:

   De PVV lijkt op de Nationaal-Socialisten, ze pretenderen net als hen een beetje socialistisch te zijn om stemmen te winnen.
   Het essentiële verschil is dat de PVV een kwaadaardige, racistische hufterpartij is die een aantal half-criminelen met strafblad in de Kamer heeft zitten en de SP een socialistische partij is met normale mensen in de Kamer.

 4. RadaR zegt:

  Ik zag de Geus vrijdag in Nieuwsuur een wanhopige poging wagen uit te leggen wat niet uit te leggen valt: wat dat radicale midden nu precies is. Mariëlle Terbeeke hoorde het aan en je zag haar denken: “Wat een hopeloos wanhopige clown heb ik nu weer aan tafel zitten?”
  Van Haarsma Buma deed nog geen uur geleden zijn poging in Buitenhof en verzandde ook in gebrabbel, waarvan we ooit zouden hebben gezegd: “Je moet toch wel compleet gestoord zijn om met een serieus gezicht dergelijke wartaal af te scheiden.” Maar ik vrees, dat het CDA echt erom smeekt de strot te worden afgesneden, want uit zichzelf zal deze wanhopige club zich nooit overgeven. Triest verhaal! Niet het logje waard wat ik van plan was er aan te wijden. Het jouwe voldoet
  NB: Jan Marijnissen en Roemer op één hoop vegen met Wilders ….jammer.

 5. Fien. zegt:

  Ik geloof niet dat ik aangaf Roemer op één hoop te vegen met Wilders.
  Er zijn raakvlakken in de beginselen van het partijprogram. Dat is wat anders dan op één hoop vegen.

  • RadaR zegt:

   Ik bedoelde niet zo zeer jou, Fien. Ik had meer de opmerking van onze gastheer op het oog.
   Overigens valt me op dat je inmiddels het onbepaalde telwoord “veel” in je laatste opmerking hebt laten vallen. Mooi begin!
   Wwn nog belangrijker stap zou je kunnen maken door de partijbeginselen nog eens goed te vergelijken. Het makkelijkste spelletje “Zoek de verschillen” ooit. 🙂

 6. Mack zegt:

  Je ziet het verkeerd. Het midden is juist goed en avontuurlijk. Middelpunt van de belangstelling, middelpunt van het heelal, midden in het leven, midden in vijandelijke linies, middeleeuwen, midvoor…zo moet je het zien.

 7. Fien. zegt:

  Met gymnastiek gaf ik af en toe even trefbal. Twee partijen. Wie afgegooid werd ging naar de achterkant en mocht vandaar uit ook proberen te raken.
  Er waren altijd leerlingen die zowel voor als achter de vuurlinie zochten. En er waren leerlingen die het veilige midden zochten. Kregen nooit de bal, maar werden ook niet afgegooid.

 8. peter zegt:

  CDA afserveren ? Ondanks dat het CDA heeft verloren is Maxime Verhagen vicepresident
  geworden dat is de prijs die het CDA heeft gekregen ! Een partij die nu en in de toekomst kijkt
  naar de ”radicale” midden weg waar ze vroeg of laat om politieke redenen weer rechts of links moeten afslaan… daarom is het politieke bedrijfsleven zo ondoorzichtig voor de kiezer.

  • P. zegt:

   Met die door jou genoemde “bonus” blijkt Verhagen zijn eigen politieke “doodvonnis” te hebben getekend. En is zijn partij op sterven na dood, wat met het met veel aplomb gepresenteerde “Kiezen en Verbinden”-broddelwerk nog eens wordt bevestigd.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s