Zwitserlevengevoel in Japan

Je moet als oudere momenteel redelijk stevig in je schoenen staan om nog een beetje lol in het leven te houden. Als alles je al niet wordt tegen gemaakt, dan word je de schuld van alle huidige economische problemen wel in de schoenen geschoven. De senioren hebben mooi weer gespeeld ten koste van volgende generaties, om maar eens zo’n vrolijk stemmend statement te noemen. En dan zijn we ineens die grijze golf die met haar aanwezigheid en haar behoeften zo’n druk legt op de kosten van zorg dat deze wel de pan uit moeten rijzen. En zo gaat dat gezanik maar door, dag in, dag uit, en wordt ook nog eens vertaald in het afstempelen van de pensioenen. Zo schijnt het te moeten en ook te kunnen omdat er door niets en niemand, noch door belanghebbenden of belangenbehartigers de mond wordt open gedaan. De senioren lijken hun keutel in te trekken en zich te verschuilen achter de geraniums. Ze konden wel hun hok in gejaagd zijn, die Nederlandse pensionado’s die een voorbeeld kunnen nemen aan hun Japanse leeftijdgenoten die hun oude dag wel heel curieus invullen en kennelijk tot hun genoegen waardoor ze deze en gene hier ook op andere gedachten kunnen brengen, na lezing van het volgende verhaal:

“Ooit waren ze het domein van tieners, maar de Japanse gokhallen zijn uitgegroeid tot de hipste hangplaats voor een heel andere generatie: hun grootouders. De ouderen hebben volop tijd en geld. Steeds meer grijsaards gooien muntjes in de gokautomaten voor een paar uurtjes entertainment. Ze interesseren zich echter niet zo voor de schietspelletjes en andere gevechtsgames die hun kleinkinderen spelen. De oudere gamers beleven veel meer plezier aan bijvoorbeeld fruitmachines, waarbij ze meer munten kunnen winnen. De zogeheten ‘grijze markt’ wordt steeds interessanter voor bedrijven in Japan, waar het aantal geboortes sterk afneemt en de inwoners steeds langer leven. Eén op vier Japanners is nu 65-plus, wat stijgt tot vier op de tien in 2050.

Noboru Shiba (68), zei dat hij begon te spelen sinds hij pensioneerde bij een taxibedrijf 7 jaar geleden: ”Ik bleef eerst thuis. Maar als ik dat was blijven doen, was ik seniel geworden. Ik moest naar buiten”, zei hij, met zijn ogen op de jackpot van bingospel Bing Bing Pirates. De game-industrie speelt in op de ouderen. Namco, fabrikant van het aloude Pac-Man: ”We openen onze speelhallen nu op locaties met een breed publiek, met veel licht en ruimere gangen”, zei een woordvoerder. Sommige hallen hebben comfortabeler stoelen geplaatst voor de ouderen. Speelster Mitsuko Nishino (63) zegt dat ze haar zonen vroeger verbood om naar gokhallen te gaan, omdat het een slechte invloed kon zijn.”Nu kom ik er zelf twee à drie keer per week en vind het leuk. Ik praat met mensen. Ik heb hier de hele dag plezier.”

Advertentie

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Curiosa en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

3 reacties op Zwitserlevengevoel in Japan

  1. Mack zegt:

    Het leven is onbegrijpelijk. Alles doen ze eraan om de mensen ouder te laten worden, maar zodra ze het zijn, worden ze lastig gevonden.

  2. Sjoerd zegt:

    Een nieuwe plek voor hangouderen, de speelhal. Fairplay moet dan wel investeren in een parkeerplaats voor looprekjes…

  3. Margo zegt:

    Het is toch de laatste plek waar ik mijn oude dagen zal gaan slijten…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s