De aktualiteit van Marx

Wat nooit voor mogelijk werd gehouden, staat opeens te gebeuren. En dan gaat het waarachtig over iets dat even meer impact heeft, dan de ophoging van de pensioengerechtigde leeftijd met 24 maanden in een periode van bijna twintig jaar. Waar toch de nodige heisa over is gemaakt. Maar dan praten we echt over een wissewasje, een peuleschil in vergelijking met wat zo’n anderhalf miljoen Nederlanders over ruim een jaar staat te wachten en waar je dus verder niemand over hoort. Want wie durft de meneer van De Nederlandse Bank tegen te spreken, die halve god in financieel Nederland die kennelijk alles ex cathedra mag verklaren, waarna zijn oekase gewoon voor zoete koek wordt geslikt? En zo zal het dus gebeuren dat die anderhalf miljoen Nederlanders vanaf april 2013 zeven procent van hun inkomen afgenomen krijgen en die dus ook nooit meer terug hoeven te verwachten. Omdat het zo in Nederland werkt. Of is er iemand nog zo onnozel en goed van vertrouwen om te denken dat als de dekkingsgraden van de pensioenfondsen zich herstellen dat dan de uitkeringen weer op hun oude niveau teruggebracht zullen worden?

Natuurlijk werkt dat zo niet en is er op het moment dat de fondsen weer meer dan voldoende in kas zullen hebben, snel een argument gevonden om alles te laten zoals het is. Is het geen geldige reden, dan zeker een drogreden omdat de ouderen, de gepensioneerden langzamerhand geleerd hebben om hun gezicht te houden na alle verhalen dat zij met hun allen de Nederlandse samenleving zoveel kosten, dat de zorg voor hen niet meer op te brengen is, kortom dat zij omdat ze helemaal niets opleveren, een onaanvaardbare last zijn geworden. Dat is ze in een paar jaar tijd door wie en welke autoriteit al niet zo vaak ingepeperd, dat ze het bijna zijn gaan geloven en er wel voor uitkijken om nog een protest tegen die ingreep te laten horen. Ze zijn zover gebracht dat ze hun lot bijna lijdzaam ondergaan omdat ze toch niet op steun of solidariteit hoeven te rekenen. Verworpen zijn ze bijna zoals ze nu geplukt gaan worden. Waarmee de geschiedenis zich lijkt te herhalen en oude tijden zo herleven dat Karl Marx weer aktueel is aan het worden. Vraag het de Grieken maar die over de kling gejaagd dreigen te worden door de hebzucht van de hedgefunds die uitsluitend gebaat zijn bij een faillissement van Griekenland, omdat zij dan kunnen oogsten. Of is dat ineens een ander verhaal?

Advertentie

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Samenleving en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

4 reacties op De aktualiteit van Marx

  1. math zegt:

    Zolang wij zeggen dat we rustig een stapje terug kunnen, zullen we dat ook wel gaan doen.
    De pensioenfondsen halen straks weer hun dekkingsgraad, bij de dan geldende lagere pensioenen. Wordt die te hoog, roomt de regering wel weer af. Geld wordt gehaald waar het te halen valt.

  2. Sjoerd zegt:

    Tsja, op die manier blijf je vanzelf wel langer werken…

  3. Nanos zegt:

    Halverwege de jaren negentig is het ABP afgeroomd (min of meer door nb. de werkgever). Het zou te rijk zijn. Nu zou het afgeroomde terug moeten komen. Dat gebeurt natuurlijk niet. Het was gewoon diefstal, van de mensen die straks gekort worden.

  4. RadaR zegt:

    Het ABP was lang niet het enige fonds wat werd afgeroomd; wel het grootste en daardoor het meest fors [30 miljard]. Zelfs tot bij de kleinste [ondernemingspensioen]fondsen werden premiepauzes afgesproken en kregen werkgevers hun aandeel in eerder gestorte premie terugbetaald. Dat laatste was ook min of meer “noodzakelijk” omdat Lubbers dreigde de overschotten in de pensioenpotten weg te belasten. Wat er toen is “gejat” [ABP] resp. is weggegeven had nu prima kunnen worden gebruikt om de tekorten van nu voor een zeer belangrijk deel te voorkomen. Hoewel, zeg ik er meteen bij, het natuurlijk ook zo zou kunnen zijn, dat de politiek dan nog meer geld beschikbaar zou hebben gehad om nog meer garanties aan allerlei noodpotten en IMF’s en Stabiliteitsmechanismes af te geven. Want daar worden die huidige 700 miljard, die in de pensioenpotten zitten immers voor benut.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s