Boekenclubs en leeskringen

Het kan best zijn dat de echte wereld een andere is dan de mijne. En als dat zo is, dan wordt dat beeld toch wel op zijn minst opgeroepen en versterkt door de media, door de aard van hun berichtgeving. Want die blijkt dus in een bepaald opzicht absoluut niet te stroken met mijn beleving, met wat ik om mij heen zie gebeuren. Dat is echt wat anders, van een andere orde dan mij via radio, tv en krant wordt voorgespiegeld. Als je geloof moet hechten aan het nieuws dat daarin staat en ook steeds terugkeert, dan zou heel Nederland in toenemende mate zich afwenden van het gedrukte boek, in harde of slappe kaft, en zich massaal aan het storten zijn op de e-reader. Wat, als je het mij vraagt, compleet gezwets is en mij er sterk aan doet denken dat hier wel eens de wens de vader van de gedachte kon zijn die de brave journalist namens zijn broodheer, de uitgever, verwoordt. Want uiteraard zit die te smachten naar opbrengsten uit de investeringen die hij in dat nieuwe hebbedingetje heeft gedaan. En wat helpt dan mensen meer over de brug dan de enkele suggestie dat het al storm begint te lopen.

Zo gek is men ook wel weer dat men wat graag het gevoel wil hebben bij een voorhoede te horen. Alleen heb ik daar dus hier bij mij in de buurt nog niets van gezien. Integendeel, een groeiend enthousiasme om het traditionele boek ter hand te nemen merken wij bij en horen wij via onze vrienden en kennissen. Met als gevolg het ontstaan van leesclubs en boekenkringen, maar evenzeer het verrassende verschijnsel dat boeken meer en meer van hand tot hand gaan en daarmee ook een terugkerend onderwerp van gesprek blijken te worden. Wat allicht meer opschiet en beklijft dan dat praatje over het weer dan wel het doornemen van de laatste dorpsnieuwtjes en -roddels. Omdat die vluchtig en veranderlijk zijn en het geschreven woord niet, omdat wie schrijft, wel blijft. Is het niet in het geheugen, dan toch op de plank. Waarmee het een tastbare plek krijgt in ons eigen cultureel erfgoed, dat ook nog eens gekoesterd en aangeraakt kan worden. En die rol zie ik de e-reader nog in geen jaren en op geen stukken na op een gelijkwaardige wijze gaan vervullen.

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Boeken en getagged met , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op Boekenclubs en leeskringen

  1. Margo zegt:

    Het is niet of of maar en. Een e reader is zeer praktisch, hij neemt geen ruimte in beslag, war fijn is als de boekenkast al vol is en ls je graag op reis leest. Ook koop je het e-book met één klik op een knop. En een e-reader vasthouden is makkelijker dan een zwaar boek.

    • robschimmert zegt:

      Ja, dat is nu precies mijn punt. Ik wil ook een zwaar boek vasthouden ipv zo’n kunststof schermpje met een touchscreen. En een volle boekenkast is pas een genot omdat je er nog een plaats in moet vinden voor het volgende boek. Lezen en alles er op en er aan moet juist niet praktisch zijn.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s