De horrorwinter van 2012

Het staat me nog helder voor de geest. Half oktober vorig jaar werd ons door verschillende meteorologen een horrorwinter in het vooruitzicht gesteld. Langdurige poolkou, onmetelijke hoeveelheden sneeuw zouden maanden achtereen ons deel zijn. Afgezien van het feit dat kranten en radio – en tv – journaals daardoor weer stof voor dagen hadden, waren wij met de herinnering aan de pittige winter van vorig jaar ook meteen bij de les. Logisch toch dat ik in ieder geval meteen winterbanden liet aanbrengen en vele tienduizenden met mij. Want je moest er niet aan denken dat je weken en weken op je beurt in de garages zou moeten wachten. En uiteraard werden de nodige tientallen kilo’s strooizout opnieuw ingeslagen. Waardoor wij volledig geprepareerd waren en Koning Winter ons niets meer kon maken. We hadden zelfs dat triomfgevoel en wreven ons eigenlijk in de handen bij het vooruitzicht van die koude – inval die ieder moment wel moest komen. Zelfs de sneeuwruimer stond al paraat, maar staat dat nu bijna drie maanden verder nog steeds, zoals de lol van het wachten ons ook lelijk is vergaan nu de eerste tekenen van een naderend voorjaar zich aandienen.

De mollen verrekken het om down under te gaan met als gevolg een fraai heuvellandschap in mijn gazon, waarlangs ook al de eerste sneeuwklokjes hun kopje boven het maaiveld hebben uitgestoken. En dan het gefluit van de vogels tijdens de ochtendschemering en de knoppen die volop al in de klimhortensia te bespeuren zijn. Wie had het over een horrorwinter? Een monsterlijk lange lente zal er bedoeld zijn, waarbij de winter gewoon moet inschieten en ik over een paar weken weer onverrichterzake naar mijn garage kan om de zomerbanden op mijn auto te laten monteren. Wanten, een sjaal en de ijsmuts zijn nog niet eens uit de mottenballen gehaald, waar ook geen noodzaak toe aanwezig was met temperaturen die tot nu toe niet onder tien graden zijn gekomen en je je dus meer in subtropische oorden waant. Met als gevolg dat we een winter doormaken die die naam op geen stukken na verdient en we het waarschijnlijk moeten doen met de herinneringen aan de barre tijden zoals wij vorig jaar beleefden en waarvan de volgende beelden nog steeds getuigen.

Advertentie

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Persoonlijk en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

9 reacties op De horrorwinter van 2012

 1. Fien zegt:

  Ha, ha, wij moesten nieuwe banden in december en hebben gegokt. En gewoon zomerbanden genomen. En tot nu toe voldoen ze prima. Mogen er alleen Duitsland niet mee in.

 2. Laurent zegt:

  Ik vind het wel fijn zo hoor, hoef ik niet naar Portugal te emigreren.

 3. Sjoerd zegt:

  Je kunt ook niemand meer vertrouwen…

 4. mack zegt:

  Ik moest nog aan je denken vanochtend, toen ik een stukje over winterbanden in de krant las.

  @Fien: waarom mag je Duitsland niet in? Hebben jullie iets op je kerfstok?

 5. Nanos zegt:

  Het is nog lang geen maart, de winter kan nog komen.
  En als de winter nu niet komt, is dat zout altijd nog goed voor een volgende winter.

 6. Jolie zegt:

  ik hoop dat de vorst nog even weg blijft — tot eind van het jaar bijvoorbeeld 😉 Die in het begin van de herfst gekochte sneeuwschuiver blijft wel staan — van de bloemetjes in de Geranium moet ik dat nog maar hopen 🙂

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s