Krant of parochieblad?

Voor mijn regionale krant, Dagblad de Limburger, zijn dit moeilijke weken in het jaar. De feestmaand is net achter de rug en carnaval is nog te ver weg om daar dagelijks al pagina’s achtereen mee te vullen. Dat vraagt van de heren en dames redacteuren en journalisten nog enkele weken geduld en des te meer vindingrijkheid om toch elke dag met een fatsoenlijke editie te komen. Dat dat allesbehalve meevalt en dat het niveau van het sufferdje of dat maar al te bekende parochieblad dreigt, werd gisteren weer eens duidelijk toen zo maar een hele reeks berichten opgenomen bleek die in het roemruchte programma ‘Man bijt hond’ allerminst misstaan zouden hebben Waardoor de lezer achtereenvolgens kennis kon nemen van het dagelijks bezoek van twee zwanen aan een 93-jarige vrouw in Baarlo, de plaatsing van de toegangsverbodbordjes bij Kasteel Neubourg in Gulpen, de onveilige verkeerssituatie bij het Lindenkruis in Maastricht, het gebruik van het bedrijventerrein Avantis bij Heerlen door een groep van dertig kitesurfers, het verdrinken van varkens in een gierstal in Stramproy plus de verdwijning van de papegaai Yoko uit Geleen.

Waarmee de regionale nieuwsgaring voor die dag voor een belangrijk deel was gedekt en de klus van een gevuld provinciaal katern geklaard. Wat niet wil zeggen dat aldus in de nieuwsbehoefte van de lezer afdoende was voorzien, hoewel ik er voor uitkijk om mezelf daarvoor als maatstaf te nemen. Want als dat het geval zou zijn, dan kon in dat deel van de krant volstaan worden met de bladzijden met familieberichten en meer in het bijzonder met de overlijdensannonces die ik wel zorgvuldig lees, omdat die op mijn leeftijd beslist relevant zijn als de kans steeds groter wordt dat je daar de naam van vrienden, bekenden en oud-kollega’s tegenkomt. Dat is op die plaats en in dat deel van de krant mijn niveau van nieuwsgaring waarmee ik mijn zicht op de stand van mijn netwerk en omgeving up-to-date probeer te houden, terwijl ik verder de teksten van die annonces analyseer, een beetje aan close reading ervan doe. Wat mijn zwakte is, mijn pekelzonde om zo te zeggen en tegelijk de reden om mij verre te houden van kritiek op alle non-nieuws dat de Limburger zo vaak bevat en dat mij vaker best van pas komt als ik dit weblog wil vullen. Want zo opportunistisch ben ik dan ook weer wel.

Advertentie

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Media en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op Krant of parochieblad?

  1. Laurent zegt:

    Ja, maar die Tweede Kamer is dus nog STEEDS op reces! Dat noemde jij laatst ook al, dat dat zo idioot lang duurt. Drie weken al volgens mij, ik hoorde een journalist op de radio er gisteren ook al iets over zeggen, dat dat hun werk bemoeilijkt.

  2. Sjoerd zegt:

    Ik heb al jaren geen krant meer, ik lees het wel digitaal…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s