Een ander weerpraatje

Als je het volgende bericht goed doorleest en op je in laat werken, dan is de konklusie onvermijdelijk dat we elkaar in Nederland aardig op de hielen zitten, de kop gek maken en vooral zeuren omdat alles zo nodig moet en vooral tot op de seconde nauwkeurig. Een beetje speling wordt niemand nog gegund. Men wordt gewoon geacht te leveren en te presteren, op tijd en naar de norm en liefst een procent of tien meer of beter. Probeer maar eens iets anders te maken van wat het hoofd Weerproductie, ja het staat er echt, hoofd Weerproductie van het KNMI in de Bilt, te vertellen had. Hij refereerde eraan dat de Nederlandse samenleving steeds gevoeliger wordt voor het weer. Door het maximale gebruik van onder meer wegen en het spoor kunnen normale Nederlandse weersomstandigheden, zoals gladheid, fikse regenval, storm of sneeuw, grote maatschappelijke gevolgen hebben. Door deze ‘weergevoeligheid’ komt er ook meer druk te staan op het KNMI om steeds nauwkeuriger voorspellingen te doen. Want een sneeuwbui kan het verkeer op bijvoorbeeld de A10 volledig ontwrichten omdat het nu eenmaal een druk bereden snelweg is. Dan maakt het nogal uit of de sneeuw uit een naderende sneeuwbui precies boven de weg valt of een paar kilometer verderop, aldus dat hoofd van die afdeling Weerproductie.

De afnemers van het KNMI, zoals Rijkswaterstaat, de ANWB, Schiphol en de transportsector stellen daardoor steeds hogere eisen aan het meetnet van het instituut. Waardoor er wel haast kwistiger met weeralarms gestrooid moet worden, alleen maar om al die opgewonden standjes die elkaar en het KNMI zo driftig in de nek hijgen, vooral op de wenken te bedienen en misschien nog wel meer om zichzelf in te dekken. Zo van de kook zijn we geworden met lontjes die nauwelijks nog korter kunnen, dus des te eerder knallen als de afdeling Weerproductie van het KNMI weliswaar haar uiterste best heeft gedaan, maar onmogelijk de grillen van de weergoden de baas kon worden. Waardoor een bui opeens inzakte en een stormwaarschuwing of een code oranje zo maar voorbarig bleek afgegeven met een zoveelste maatschappelijk ongenoegen tot gevolg met de Bilt uiteraard als de nationale pispaal. Want in een wereld die als maakbaar wordt beschouwd, kan force majeure niet bestaan, laat staan dat er nog in de macht van de weergoden wordt geloofd. Daarvoor zijn wij en onze belangen immers veel te groot geworden…….

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Samenleving en getagged met , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

3 reacties op Een ander weerpraatje

 1. Peter zegt:

  Het weer is net zo verandelijk als de mensen.
  Alleen het weer is onbeheersbaar ondanks alle ”menselijke vooruitzichten”

 2. Laurent zegt:

  Goed stuk, Rob. Die hijgerigheid van tijd=geld…

 3. Sjoerd zegt:

  Het weer komt en gaat zoals het het weer uitkomt… Gelukkig is niet alles volgens regeltjes te voorspellen. Let it snow…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s