Hoe vervelend is januari?

Een paar maanden geleden uitte ik hier mijn afkeer van de maand november, van haar grauwe eentonigheid, haar treurigheid en duisternis. De reakties daarop leerden mij dat de maand januari door velen nog stukken lager wordt aangeslagen omdat het zo’n lang, zwart gat is na de feestdagen van december, omdat er in die eenendertig dagen werkelijk helemaal niets te beleven is. Waarmee door die reageerders toch duidelijk voor hun beurt gesproken is. Want laten we wel zijn. Te vervelen hoef je je tegenwoordig echt niet meer. De tijd dat we het moesten hebben van de zon – en feestdagen en verder gewoon hadden te werken omdat ons land opgebouwd moest worden, ligt al ver achter ons. Heden ten dage is de kalender volledig volgestopt met allerhande evenmenten en heeft elke dag zijn eigen etiket, waar we tegelijkertijd ook zijn begonnen om iedere week een eigen bestemming en doel te geven. Waardoor die zo verfoeide maand januari al mud – en mudvol zit met alle mogelijke gelegenheden die dus van zijn leven niet voorbij gegaan mogen laten worden.

Want na de Wereld Braille Dag op 4 januari en de Werelddag voor Oorlogswezen eergisteren, liggen gedurende de rest van die zogenaamd dodelijk vervelende maand nog in het verschiet de Week van het Vermiste Hart (9 – 15 januari), de Wereld Religie Dag op 15 januari, de Week van het Gebed (15 -22 januari), de Dag van de Media en de Dag van het Jodendom beiden op 17 januari, de Nationale Voorleesdagen (18 – 28 januari), de Europese Baarmoederhalskanker Preventie Week (22 – 28 januari), de Week van de Slokdarmkanker (23 – 27 januari), de Dag van de Zorgverzekeraars en Nationale Gedichtendag samen op 26 januari, de Europese Dag van de Privacy op 28 januari, en een dag later op 29 januari de Wereld Yoga Dag en de Wereld Lepra Dag, waarna op de laatste dag van demaand de Week van de Gastronomie start. Waarmee dat gezucht en gesteun over die onmetelijke leegte van de maand januari wel afdoende gelogenstraft is. Met dank aan Guus Urlings , journalist van Dagblad de Limburger die met deze opsomming zijn uiterste best heeft gedaan om die zo strak volgehouden fabel over januari naar de andere wereld te helpen.

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Knipoog en getagged met , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

5 reacties op Hoe vervelend is januari?

 1. Laurent zegt:

  Ja, elke week is wel aan een ziekte gewijd zo te zien.

 2. Mack zegt:

  Fijn als je al die dingen niet weet. Dan is januari lekker leeg.

 3. Sjoerd zegt:

  En dat heb je in November niet…. sprookjes.

 4. Nanos zegt:

  We hebben een reeks verjaardagen in januari.

 5. Margo zegt:

  Het valt tot dusver mee, er bloeien nog/weer bloemen en ik kan mijzelf voor de gek houden dat het al voorjaar is.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s