Reces en beeldvorming

De Tweede Kamer blijft een bron van ergernis voor mij. En niet eens vanwege de diverse aspecten van het politieke spel zoals de een-tweetjes, de achterkamertjespolitiek, het handjeklap. Dat hoort nu eenmaal bij ons democratisch bestel, bij het machtsspel dat daar inherent aan is. Daar zullen we het mee moeten doen zo lang niet een enkele partij de absolute meerderheid verovert. Met die kanten en uitwassen kan ik nog wel leven. Die wil ik best voor lief nemen. Wat me veel meer irriteert zijn diverse elementen van de huishoudelijke gang van zaken binnen ons parlement die, zo lijkt het, als vanzelfsprekend worden ervaren, omdat je er nooit een kritische opmerking over hoort. Wat eigenlijk des te wonderlijker is omdat met name een Tweede Kamer bij uitstek de volksvertegenwoordiging is en daarom geacht mag worden te werken in een geest, die usance is onder het kiezerskorps. Want hoewel een Kamerlid in beginsel de hoogste functie in het land vervult, is er geen enkele reden om daar een bijzondere status aan te ontlenen. Des te pijnlijker is daarom de praktijk van alledag op het Binnenhof, waarin het blijkt te barsten van de uitzonderingen en voorrechten voor onze parlementariërs waardoor ze een wel heel select gezelschap lijken te vormen, dat bijna logisch op een grote afstand van het kiezerskorps komt te verkeren en in elk geval lastig begrepen zal worden. En daar hoeft hun salaris dat waarachtig niet karig is met zo’n 90.000 euro per jaar exclusief onkostenvergoedingen, nog niet eens debet aan te zijn.

Dat is nog best uit te leggen, hoewel daar zeker niet de populariteitsprijs mee zal worden behaald. Maar wat het daglicht waarin zij staan des te verkeerder maakt, zijn de reizen die zij niet voor eigen rekening ettelijke malen per jaar naar even zovele plekken in de wereld maken zonder dat duidelijk wordt wat de relatie ervan is met hun parlementair werk. Wat slechts bijdraagt aan een negatieve beeldvorming rond het Kamerwerk en het wantrouwen evenzo zal doen toenemen. De funeste schep die daar bovenop wordt gedaan is de bijna onmetelijke duur van de recessen zonder dat duidelijk wordt wat daar de noodzaak van is. Zo komt dat er bijvoorbeeld op neer dat terwijl heel Nederland op dit moment alweer aan het werk getogen is, het nog steeds stil is op het Binnenhof, daar geen sterveling is te bekennen. Wat nog maar deze ene periode is, terwijl een jaar daarvan er zovele, zeker vijf, telt zonder dat de zin en het doel daarvan duidelijk worden en het des te sneller schrijnt als die Kamer er wel voor zorgt dat vakanties in het onderwijs bekort worden. Daar snappen weinigen nog iets van als er dan niet in eigen vlees gesneden kan worden. Het voorbeeld geven heet dat. Oftewel de adeldom die verplicht, maar volledig ontbreekt. Met als gevolg nul komma nul vertrouwen en even weing krediet voor de volksvertegenwoordigers die de steunpilaren van de democratie heten te zijn, maar deze zo wel naar de haaien helpen.

Advertentie

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Politiek en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Reces en beeldvorming

  1. Jolie zegt:

    Ja, goed punt, met een eenvoudige maatregel als het afstemmen van de recessen op de vakanties van de medeburgers zou inderdaad een paar ons van het veelbepiekerde wantrouwen van ‘de burger jegens de politiek’ afgenomen kunnen worden. Ik hoor al wat ‘den Haag’ dan roept: ‘het reces kan ik niet missen, want dan lees ik stukken!’ Dan lees je die stukken maar op het werk, voor, inderdaad, de beeldvorming die dringend toe is aan verbetering. Nu klinken dat soort opmerkingen als een smoes.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s