Eenzaam in 2012?

Ik ben erg benieuwd hoe het anderen is vergaan bij het zien van de beelden van die 45 Somalische asielzoekers die hier in Nederland niet welkom zijn maar ook niet hoeven te rekenen op een entreebewijs voor hun geboorteland. Met als gevolg dat wij, Nederlanders, onze handen van hen aftrekken, hen ook geen voorzieningen meer verstrekken en dat zij dus gewoon uit ons land hebben te gaan. Waarmee wij opnieuw koploper in Europa zijn geworden, gidsland maar dan wel in de tegenovergestelde richting ten opzichte van wat wij vroeger pleegden te doen. Lag de nadruk toen op het recht van de kanslozen en maakten wij ons daar sterk voor, nu staan wij vooraan om diezelfde categorie mensen rechten te ontnemen. Daar is ongeveer twintig jaar, een generatie, over gedaan. En wie gedacht had dat dit een incident is, moet al beter weten als we refereren aan al die Mauro’s die door onze overheid namens ons het land uit worden gezet. Want er kan wel een hoop geprotesteerd daartegen worden, vergeten wordt dat die club die dat doet en daarvoor de verantwoordelijkheid neemt, door de Nederlandse kiezer daartoe gelegitimeerd is dankzij diens stem en steun, ook al zal menigeen daar toen geen moment over nagedacht hebben.

Zo nauw luistert dus wel de democratie en zo delicaat is het proces dat de werking van dat bestel mogelijk maakt met alle risico’s en kronkels vandien. Dus moet er ook niet gek opgekeken worden als de Nederlandse regering kiest voor de rol van roepende in de woestijn als zij tegen de Europese verdrukking in, in haar piere-eentje zich blijft verzetten tegen de toetreding van Bulgaren en Roemenen tot het Schengen-gebied, met welk veto van ons deze twee volken daardoor dus in EU – verband daarvan uitgesloten blijven. Nou, tel daarbij dan ook nog de maatregel op om weer tot uitgebreide grenscontroles te komen en het beeld van een land, van een volk dat zich afkeert van de wereld, is dan kompleet. We doen niet meer mee of op zijn minst een potje moeilijk omdat we kennelijk lastig voor en van onszelf zijn geworden. Terwijl we het zo ontzettend goed hebben, als we alle economische kengetallen mogen geloven. Snapt u het, dan snap ik het ook. Maar dat we ons met ons gedrag en nog meer met die keuze voor de uitzonderingspositie op heel glad ijs wagen, is zo zeker als wat en kon ons nog wel eens lelijk gaan opbreken. Of het moet ons allemaal niks meer kunnen schelen omdat het einde der tijden immers toch over minder dan een jaar zal zijn aangebroken. Want op het ogenblik kan je van de Nederlander inderdaad alles verwachten. Maar of het zo een gelukkig 2012 wordt, moeten we nog wel zien.

Advertentie

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Samenleving en getagged met , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

7 reacties op Eenzaam in 2012?

  • robschimmert zegt:

   Maar niet mijn kijk, ook nog eens omdat ze uit een voor mij verdachte hoek komt. Want ook ik heb hier en daar en nu en dan wel eens last van een vooroordeel……

   • Mack zegt:

    Toch weet ik de oplossing niet. Het zijn regels die verzonnen zijn zonder dat de gevolgen overzienbaar waren. Nu blijken ze niet te werken. Beleid is ook nooit goed. Mogen er uberhaupt wel asielaanvragen afgewezen worden?

 1. Mack zegt:

  Ik vind het zelf een lastige kwestie. Ik vind het ook zielig, maar ik neem ze ook niet in mijn huis op. Dat zie ik overigens geen Nederlander doen. Het blijft toch een beetje bij verontwaardiging uitspreken. Ik vind het ook een hele lastige kwestie dat als er regels zijn, dat die niet door een overheid nageleefd zouden moeten worden.

  • Fien zegt:

   Sluit me bij Mack aan. Wij hebben hier in Zevenaar een tijdje een asielzoekerscentrum gehad. Prachtig nieuw gebouw is er neergezet. Met een enorm hek eromheen . Voor in het hokje een portier.
   Soms zag je ze lopen in het dorp. Groepjes mannen. het waren altijd mannen. Terwijl er toch ook gezinnen zaten. Enfin centrum is gesloten, het gebouw staat er nog.
   Vlakbij in Duiven is zelfs een dorpje neergezet met houten barakken. En na een tijd is dat ook weer afgebroken. Er werd wel gezegd dat de barakken weer gebruikt zouden worden. En waar al die mensen gebleven zijn? Ik weet het niet.
   We hebben wel medelijden, maar ik heb nog nooit een asielzoeker in huis opgenomen.

   En wat het komende jaar jullie ook mag brengen Rob, koester de dagen dat je samen bent. Kook er maar lekker op los, mopper maar lekker door, blijf je logjes schrijven, wij geven het commentaar wel.
   Tot in het nieuwe jaar.

 2. Sjoerd zegt:

  Regels moet je je gewoon aan houden. Wel kun je de regels ter discussie stellen…

 3. Laurent zegt:

  Het moment dat je als Nederlander blij zult zijn voor Duitser aangezien te worden komt wel steeds dichterbij.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s