De formule van Wilders

Ook hier is er vaak genoeg aandacht besteed aan het verschijnsel Wilders, waarbij meestal de kortste weg door de bocht werd genomen en dus werd stil gestaan bij de verwerpelijkheid van zijn gedachtenwereld. Omdat dat nu vaak genoeg is gedaan en er tegelijkertijd niets in zijn denken is veranderd, is een zoveelste keer daarover de trom roeren ook niet meer dienstig noch aan de orde. Hoewel hij voortdurend zwenkt en zwalkt van het ene naar het andere issue, van de islam naar de hypotheekrente-aftrek naar Europa naar de immigratiepolitiek, als het maar tegen is en meedeint op de hoofdstroom van de publieke opinie en de waan van de dag, blijft het allemaal van hetzelfde laken een pak en weten we onder de hand wel waarmee hij oogst en steun verwerft. Waardoor die kant van deze politieke geschiedenis er nauwelijks nog toe doet, maar daarmee de vraag veel relevanter maakt hoe die Wilders het steeds voor elkaar krijgt om talk of the town en spraakmakend te blijven. Hoe speelt hij het klaar om telkens weer de aandacht te vangen en voet aan de grond te houden binnen een breed publiek? Dat lukt hem heus niet dankzij de specifieke onderwerpen die hiervoor werden genoemd. Zo sexy zijn die ook weer niet dat daarop massaal onvrede valt te mobiliseren. Dus moet het wel aan zijn methode van communiceren liggen, die stukken onorthodoxer is dan de gevestigde orde in de politiek pleegt te hanteren.

Want aan interviews, debatten en persberichten heeft hij een broertje dood, terwijl hij listig gebruik maakt van moderne media zoals Twitter waar hij zich van 138.000 volgers verzekerd weet waaronder het complete parlementaire journaille. Dat moet het op de momenten die hij bepaalt en die bij voorkeur liggen in vakanties of recessen, dan ook doen met een statement, een Tweet van hem in welgeteld 140 tekens zonder dat er verder toelichting door hem wordt gegeven. Met als logisch vervolg op zo’n bijna magisch moment van een tweet van zijn hand dat alles en iedereen die beroepsmatig wat met de politiek van doen heeft, als een bok op deze haverkist springt, terwijl Wilders met zijn stilzwijgen de regie blijft voeren ook over alle commentaren daarop, tot het moment dat het hem weer belieft om iets van zich te laten horen. En zo gaat dat maar door en door en geeft hij vorm aan het hele scenario van communiceren van zijn opinies en gedachten met journalisten die aldus uit zijn handen eten en waarvan hij de behoefte bepaalt door de nadrukkelijke dosering van het aanbod van zijn nieuws, dat daarmee ook echt nieuws wordt. Dit en niets anders moet de reden zijn dat Wilders en zijn partij de sympathie en de aandacht van brede lagen van de bevolking vast blijven houden. Waar andere partijen hun voordeel mee zouden kunnen doen. Of weten zij nog altijd niet dat dit de eenentwintigste eeuw is, met andere middelen, mensen en problemen? En heeft Wilders dat dan als enige begrepen?

Advertentie

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Politiek en getagged met , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

7 reacties op De formule van Wilders

  1. Mack zegt:

    Hoe lang is hij nu hot? Een jaar of vijf al? Veel langer gaat het hem niet lukken om de aandacht van de massa op zich gericht te houden. Wat dat betreft heeft hij geluk dat hij nog niet in de regering zit, want dat is de laatste pijl op zijn boog. Daarna zoekt de massa weer iets nieuws om zich mee te kunnen onderscheiden. Het ligt niet aan Geert, maar aan de massa, denk ik.

    • robschimmert zegt:

      De mondig geworden massa blijft een ongrijpbaar fenomeen dat steeds andere verschijningsvormen aanneemt. Het is de kunst om daar steeds de aandacht van te blijven vangen en haar te blijven volgen. Dat is de taak van de politiek in de 21e eeuw om macht te verwerven. Tot nu toe lijken Wilders en Roemer als enigen dat te begrijpen.

  2. Sjoerd zegt:

    En ik maar denjen dat Wilders hier niet meer voorbij zou komen… Je had het beloofd.

    • robschimmert zegt:

      Nou, deze overdenking stijgt toch uit boven hetgeen ik tot nu toe aan logjes aan Wilders wijdde. Want dat wilde ik inderdaad niet meer. En daar heb ik mij met dit logje, dacht ik, toch aan gehouden.

      • Jolie zegt:

        Als niemand meer (dit soort) aandacht voor Wilders heeft, wordt het JUIST alleen maar griezeliger :-/ Wilders zelf wordt alleen maar extremer, en hij doet de politiek helemaal geen goed, integendeel. Hij doet zelf alles waar hij “de plucheklevers” en “de regenten” van beticht, en komt geen enkele belofte na, ook niet aan zijn eigen kiezers.

        Ik begrijp wel dat mensen moe worden van het Wilders-thema, -en ik wil ook helemaal niet beweren dat ik wèl iets zinnigs over hem kan zeggen. Met tekeningen probéér ik het wel eens http://www.jolie.nl/weblog/images5/kabinetWilders3okt2010.jpg

        Wat me bij staat, is dat Wilders eerder te lang niet op een slimme manier van repliek gediend is. In zijn begintijd was alleen HP-DeTijd onderbouwd kritisch (maar dat werd al snel een Bitterballen-Bier-zeurblad.) De “grote kranten” gaven hem keer op keer spreekruimte, alsof ze bang waren opnieuw in de Fortuyn-haatzaai-fuik te lopen. Terwijl Wilders en Fortuyn op de meeste punten onvergelijkbaar zijn.

        Maarja, ik weet niet of het anders gelopen was als de media anders (zonder de Fortuyn-haatzaai-angst) met Wilders waren omgegaan. Wat Mack en Fien ook zeggen; het is ook zijn aanhang en zijn media-tactiek 😦

  3. Sjoerd zegt:

    oeps, a slip of the pen. denjen is uiteraard denken.

  4. Fien zegt:

    Zolang die man onderbuikgevoelens etaleert, wordt er achter hem aan gelopen.
    Tot er een nieuwe messias opstaat.
    Het beroerde is, je kunt hem wel willen negeren, door er niet over te loggen, hij zorgt zelf wel voor in de aandacht te blijven.
    Zoveel mensen die achter hem aan lopen, ik begrijp het nog steeds niet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s