De hoge Hollandse toon

Wat is dat toch met Hollanders, met die mensen van boven de rivieren als ze afzakken naar het Zuiden van Limburg? Hoe krijgen ze het stuk voor stuk steeds voor elkaar dat ze altijd weer opvallen en zonder enige moeite overal uitgepikt kunnen worden? En dat vindt zijn oorzaak nog niet eens in het feit dat ze er als toeristen of dagjesmensen zouden uitzien. Nauwelijks, weet ik inmiddels omdat ik ze al vaak genoeg in mijn vizier heb gehad. Nee, daar ligt het allerminst aan. Want met mijn ogen dicht herken ik ze meteen en weet ik snel uit welke hoek de wind waait. Waarmee ik ben aanbeland bij des Pudels Kern, namelijk bij de volumeknop die bij die Hollanders altijd drie of vier streepjes verder lijkt open gedraaid dan bij de Brabander, de Limburger of welke andere vreemdeling, waarvan je er hier ook veel in alle soorten en maten aantreft. Het hoogste woord hebben ze zonder uitzondering, waar naar de inhoud gemeten van het geluid dat zij produceren, weinig aanleiding toe is. Zo boeiend en interessant is het niet wat zij te vertellen hebben, wat ze elkaar als het ware toeschreeuwen. Maar wat is het dan toch dat hen beweegt om onder alle omstandigheden en op iedere plaats op zo hoge toon en met veel lawaai te moeten communiceren? Met als meest recente en frappante voorbeeld mijn ervaring van gistermiddag toen wij ergens in het Heuvelland tussen de middag wat gingen eten.

Het was een betrekkelijk kleine gelegenheid met vijftien tafels, die op enig moment bijna allemaal bezet waren en waaraan zo genoeglijk gekeuveld werd dat er zo’n soort geroezemoes kon ontstaan, dat dan deel gaat uitmaken van de ambiance en verder niet hindert omdat je er zelf toe behoort. Alles dus aangenaam en gemoedelijk tot het moment waarop nog een vrije tafel bezet werd door zes personen die onmiddellijk alles overstemden want op luide toon met elkaar aan de praat gingen, terwijl ze nog geen halve meter van elkaar zaten. De Gooise rrr schalde bij herhaling door de ruimte, de verhalen overtroffen zichzelf qua volume en lieten weer horen dat de Hollanders niet op hun mond zijn gevallen, daarmee altijd aan de bal zijn zonder overigens een punt te maken. Oftewel hun bekende geschreeuw dat weing wol produceert. Maar waarom dan toch al die herrie? Kan het iets te maken hebben met de drukte waar die mensen in leven, die ze mogelijk altijd moeten overstemmen? Of komt het door de dichtheid van bevolking waarin je anoniem wegglijdt als je je niet behoorlijk laat gelden? Zou dat de reden kunnen zijn dat die Hollanders meestal een grote mond opzetten? Of sla ik de plank hiermee volledig mis? Voor mij is het een open vraag en tegelijk een bron van verwondering, waarvoor ik graag de verklaring hoor, die ik dus zelf niet weet te vinden.

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Limburg en getagged met , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

12 reacties op De hoge Hollandse toon

 1. Mack zegt:

  Een verklaring heb ik niet, wel dat het over het algemeen klopt, met het verschil in herrie. Alhoewel ik Brabanders ook grote herriemakers vind hoor. Waarschijnlijk omdat ze de laatste jaren op de kaart zijn gezet door Teeuwen en Maassen en New Kids?

 2. Laurent zegt:

  Volgens mijn broer praten Nederlanders vergeleken met veel buitenlanders in het algemeen nogal hard, zoals hij merkte toen hij tussen veel Britten, Belgen en Fransen werkte begin jaren negentig. Ik denk dat vooral Limburgers hierop wel een gunstige uitzondering vormen, alhoewel volgens diezelfde broer dit niet te merken was als hij in het weekend met de trein van Tilburg naar Limburg reisde en in Eindhoven steevast een hele batch Limburgers instapte.

 3. Sjoerd zegt:

  Ik denk ook dat het accent hier een handje bij helpt…

 4. Ximaar zegt:

  Het klopt wel, maar het is nog wat preciezer. Het gaat vooral om de randstad en zal zeker met de bevolkingsdichtheid van doen hebben. Na Zaandam vind ik het al afnemen, op de Amsterdamse enclaves als Heerhugowaard, Purmerend en Hoorn na. In bepaalde wijken zijn zoveel 2de generatie enconomisch gevluchte Amsterdammers, dat daar de complete dialect nog immer Amsterdams en zelfs Cruijffiaans is met het bijbehorende volume.

  Het effect bestaat ook in Duitsland, waar het om de Hamburgers en de inwoners van Köln gaat. Ook een stel schreeuwerds. In de USA zijn de New Yorkers (Archie Bunker) berucht.

  Het leukste vond ik trouwens de Chinezen (98%) in TaiWan. Als die met elkaar praten is het nog 3x zo hard als in Amsterdam. Maar in de aangesloten steden van Tawiwan is de bevolkingsdichtheid dan ook 3x zo hoog.

  En wat ook opvallend is; vogels doen het ook. Uit onderzoek is gebleken dat vogels in drukke steden veel harder fluiten dan volgels op het platte land.

 5. Margo zegt:

  Je hebt altijd mensen die op een toonhoogte praten die overal bovenuit komt. Zelfs in een drukte van belang. Gisteravond in een druk eethuis, veel geklets, maar het ene meisje twee tafels verder klonk steeds overal bovenuit. Ik herinner me eens op het vliegveld, een nogal drukke plek. Een persoon had zo’n n irritante stem dat ik werkelijk op zoek ging wie het was om haar (meestal hebben vrouwen rotstemmen) een vernietigende blik toe te werpen. Niet dat het wat hielp.

  Inderdaad praten Marokkanen en Antillianen ook erg hard. Nee, ze praten niet, ze schreeuwen. Overigens, ik ben ’n Hollander (Noord) , en mij hoor je niet. Ik ben bescheiden. Het heeft heel veel met (een gebrek aan) bescheidenheid te maken.

 6. Nanos zegt:

  Ik snap nooit waarom Limburgers (en hier ook de ‘import’) zo vaak afgeven op mensen uit het westen. Er zijn luidruchtigen ja, er zijn ook heel luidruchtige Limburgers. Het zijn allemaal net mensen en die zijn niet net over de provinciegrens ineens van een heel andere soort.
  Je hebt gewoon het verkeerde gezelschap getroffen.

  • robschimmert zegt:

   Het is jammer genoeg geen incident. Ik kom te vaak in het Heuvelland van die luidruchtige Hollanders tegen, met de volumeknop bijna op ‘Max’. En als dat dan nog een misvatting zou zijn, dan vind ik de bevestiging toch iedere zomer weer als ik de Hollanders die op de camping in Schimmert verblijven, bij hun inkopen in de plaatselijke supermarkt boven de hele aanwezige goegemeente van het dorp hoor uit schallen. Dat frappeert nog meer. En dat is geen afgeven, maar konstateren met daaraan gekoppeld een vraag om een verklaring..

 7. Mack zegt:

  Met een harde G kun je eenmaal meer volume maken dan met een zachte…

 8. Nanos zegt:

  @Rob
  Ik denk dat de verkeerde Hollanders naar het Heuvelland gaan.
  Die hebben met al hun lawaai nog niet door dat er generaliserend over hen gepraat wordt, de rest voelt zich er al niet meer welkom en blijft er weg. Of, en dat is waarschijnlijker, je merkt niet dat ze er zijn.

 9. Ximaar zegt:

  Wat minstens zo belangrijk is, is de groepsgrootte en groepssamenstelling. Alleengangers zoals ik hoor je niet. Een jong stel rond romantisch kaarslicht hoor je net zo min ongeacht of dit Randstedelingen of bijvoorbeeld Tukkers zijn. Het lawaai komt vooral van groepen tussen 6 tot 12 man en met nadruk op man. In zo’n grotere groep gaan ze tegen elkaar op praten. Dat doen ze in de Randstad, maar een 8-tal Achterhoekers van een jaar of 30 maken minstens zoveel herrie. En al helemaal als ze samen fan zijn van een voetbalclub. Daarbij komt dat de oorzaak vaak enthousiasme over iets (bijvoorbeeld dat voetballen of de formule 1) betreft. Een groep nonnen onderdrukt hun ethousiasme zodanig dat je die niet hoort en je je ook afvraagt of ze ergens voor warmlopen. Mijn indruk is dat Limburgers eveneens flink uitgeblust zijn, wat hun tamme gedrag kan verklaren. 🙂

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s