De helft van de blingbling

Als je weet dat het economisch slechter gaat en dat het consumentenvertrouwen met sprongen daalt, ben je geneigd – ik tenminste wel – om daarvoor in het dagelijkse leven en in je direkte omgeving concrete aanwijzingen te zoeken. Ik heb er de afgelopen weken mijn uiterste best voor gedaan, maar ik heb bijna niets gezien dat die trends bevestigde of zichtbaar maakte. De supermarkten waren weer afgeladen vol met produkten en mensen die elkaar wonderwel vonden in de koopwoede voor de Kerstdagen. Dus hoezo zou het slechter gaan? Zo op het eerste gezicht dus niets van te zien, ook ondanks alle moeite die ik ervoor deed. Maar op de valreep van dit jaar werd ik toch nog beloond, hoewel het ook zo kan zijn dat bij alle waarnemingen die ik deed, er even goed wel sprake van de zgn. selffulfilling prophecy kon zijn, terwijl de valkuil van het wishful thinking wijd geopend voor mij kan hebben gestaan. Dat weet ik dus niet.

Maar in weerwil daarvan is het mij opgevallen dat in tegenstelling tot vorige jaren toen de uitbundigheid daarin geen grenzen kende, er dit jaar duidelijk veel meer soberheid is betracht met het aanbrengen van buitenverlichting ter gelegenheid van de Kerst. Kon het voorgaande jaren niet op en was de gekste illuminatie nog lang niet gek genoeg, als het maar veel licht gaf en bij voorkeur ook nog bewoog en knipperde, dit jaar is er wat dat aangaat heel stevig op de rem getrapt. Het lijkt er zelfs op of het volume aan licht aan de buitenkant van huizen, dat voor de gelegenheid van het Kerstfeest werd aangebracht, met de helft is verminderd. Bij mij in het dorp in elk geval wel, terwijl ik eenzelfde verschijnsel ook meende te zien in aangrenzende dorpen als Spaubeek, Hulsberg, Beek, Nuth en Meerssen zonder dat ik dat bij anderen verder heb getoetst. Waardoor de logische vraag bij mij is ontstaan of dit in de rest van het land ook het geval was of dat hier slechts sprake is van een lokaal c.q. regionaal incident. En is het misschien toch zo dat ik inderdaad het slachtoffer ben geworden van een neiging tot wishful thinking?

Advertentie

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Samenleving en getagged met , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

3 reacties op De helft van de blingbling

 1. Mack zegt:

  Als gevolg van de crisis zullen er wel een hoop afgesloten zijn van stroom.

 2. Fien zegt:

  Of de lampjes waren geknald door de hitte.
  Hier in het dorp zie je trouwens alleen bomen die met lampjes versierd zijn. Gelukkig maar.

 3. Sjoerd zegt:

  Volgens mij was het wat soberder. Als ik kijk wat voor een vlees allemaal in de aanbieding is is daar ook veel van over. En het was al minder dit jaar.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s