Dorpsomroeper in Limburg

De regionale pers in Limburg bakt er soms wat van en brengt mij daarmee nogal eens op een dwaalspoor. Er zijn momenten dat ik de loftrompet erop steek als onderzoeksjournalisten van die kranten weer eens misstanden op het spoor zijn gekomen en deze aan het licht brengen. Dan ben ik waarachtig trots op de krant, die echter zo maar kans ziet om mij kort daarna fors in verlegenheid te brengen als ze zich weer eens bezondigt aan die staaltjes van dat bekrompen chauvinisme waar Limburg zoveel last van heeft, maar gek genoeg ook prat op gaat, althans delen van haar bevolking, die dat sentiment inzetten om een minderwaardigheidsgevoel ten opzichte van autoriteiten of andere delen van het land te compenseren. Bij tijd en wijle is Dagblad de Limburger namelijk niet te beroerd om door haar berichtgeving, door de inrichting ervan en de accentuering daarin, dat typische chauvinisme, dat hier zo heerst, nog eens een beetje meer op te vrijen.

Gisterochtend was het op haar voorpagina opnieuw raak en werd die regionale trots weer eens extra gekieteld met zo’n bericht, zo’n kletsverhaal dat nog niet eens een plaats zou krijgen in elk zichzelf respecterend landelijk dagblad, zelfs niet als bladvulling. Want prominent opgemaakt stond daar nota bene dat onze Nederlandse astronaut Kuipers de ruimte in zou worden geschoten met een horloge aan zijn pols dat van Zuid – Limburgse makelij was. Het was gefabriceerd in de regio Parkstad. Wat dus kennelijk groot nieuws was en daarom zo uitvergroot gebracht werd om daarmee de Limburgse bevolking het idee te geven dat ze nog altijd meetelt, want iets presteert. Misschien goed bedoeld, maar met het onvermijdelijk gevolg dat het een averechts effect heeft. Omdat het enerzijds op de lachspieren werkt, maar anderzijds dat foute chauvinisme verder opblaast en proporties geeft die geen enkel nut kunnen hebben. Vandaar dus dat dwaalspoor waar ik mij door mijn krant op voel gebracht en dat ze zou kunnen vermijden als ze zich weer als een meneer ging gedragen in plaats van die overspannen dorpsomroeper uit te hangen.

Advertentie

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Media en getagged met , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op Dorpsomroeper in Limburg

  1. Mack zegt:

    Hahaha, inderdaad op de lachspieren.

  2. Frankie zegt:

    Foutief! Kuipers draagt het Soyuz Wheels of Time horloge, wat volledig is geinspireerd op onze Wageningse wieltjes.

    http://www.soyuz-watch.com/index.php?uid=d678e36ca2757bb1c75564b29a9b884f&act=collection/complications/804&uid=d678e36ca2757bb1c75564b29a9b884f

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s