Politicus van het jaar

De verkiezing van de ‘Politicus van het Jaar’ wordt met het jaar een ongeloofwaardiger circus, dat dit jaar haar voorlopig dieptepunt bereikte met een uitslag die voor de stand en staat van de vaderlandse politiek het ergste doet vrezen. Die konklusie dringt zich nu toch wel op ongeacht de invalshoek die gekozen wordt ter beoordeling van de hele gang van zaken die de logische uitkomst schijnt te moeten zijn van een jaartje rondlopen op het Binnenhof. Waarbij allereerst al ernstig getwijfeld mag worden aan de competentie van al die parlementaire journalisten, die sterk de indruk wekken van een kringetje ingewijden dat op de eerste plaats elkaar gelijk geeft en verder samen optrekt om toch vooral die politicus te kiezen die door hen groot is gemaakt. Waarbij voor hen kennelijk niet de inhoud telt, de intellectuele bagage, maar meer de wijze waarop zij aan hun gerief, aan hun tekst, aan hun nieuwtjes worden en zijn geholpen. Communiceren lijkt voor het journaille in het Haagse belangrijker geworden dan het bedrijven van de politiek zelf, dan het vorm geven aan en schetsen van maatschappelijke vergezichten, dan het bezitten van een visie. Een meneer praatgraag valt stukken beter in hun pulletje dan die denker, dan dat intellectuele zwaargewicht dat ook best in de politiek rond kan lopen.

Is dit al een veeg teken voor het gehalte van de vaderlandse politiek zoals dat door de persvertegenwoordigers wordt ervaren, minstens zo verontrustend is het dat geen Kamerlid of minister zoveel inhoud en gewicht in het geding wist te brengen dat hij of zij er daardoor voor de journalistiek en het belangstellend publiek zoveel toe deed dat een serieuze gooi naar die titel van ‘Politicus van het Jaar’ kon worden gedaan. Niets van dat al bleek aan de orde noch gewicht in de schaal te leggen toen bij die verkiezing puntje bij paaltje kwam en Mark Rutte voor de tweede achtereenvolgende keer tot mijn verbazing tot primus inter pares in politiek Den Haag werd verkozen. En dat omdat hij zo vlot zijn verhaal vertelde en helder daarin was, terwijl hij eigenlijk alleen zijn eeuwige lach, de hagelwitte tanden, zijn duimen omhoog en die wijsvinger gestrekt naar zijn publiek tot vervelens toe mee had. Wat namelijk lekker oogt en hem dus hielp. Maar niet lang meer. Omdat het lachen hem wel zal vergaan als hij niet een keer boter bij de vis kan leveren. Want lol maken en hebben is een, maar een land moet wel geregeerd worden. En of hij dat haalt of daar aan toekomt, blijft gezien het lichte gewicht van zijn bagage heel erg de vraag. Gelukkig dat 2012 snel komt, als hij zijn meesterproef echt mag gaan afleggen.

Advertentie

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Politiek en getagged met , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

11 reacties op Politicus van het jaar

 1. Mack zegt:

  Het is ook een verkiezing van niks eigenlijk hè? Politicus van de eeuw, dat zou nog enige betekenis hebben.

 2. Mack zegt:

  Wat is daar nu het probleem van? Als de meerderheid dat nu vindt? Mij persoonlijk lijkt het dat hij vrij weinig heeft gepresteerd voor een politicus, maar goed, ik kom daar niet tegen in opstand.

  • robschimmert zegt:

   Je hoeft en kunt je er ook niet tegen verzetten, maar er in elk geval wat van vinden en dat kenbaar maken. Daar is evenmin niks mis mee.

   • Mack zegt:

    Als die verkiezing gehouden zou worden en het zou Pim worden, dan mag je daar inderdaad wat vinden. Niet dat dat er dan iets toe doet, maar dat is het grootste goed wat we hier hebben, dat je een mening mag hebben die er niet toe doet.

   • RadaR zegt:

    Het echt storende is, dat niemand meer het besef heeft, dat het ook weleens verstandig is om die mening niet te geven. Of er althans even mee te wachten en die tijd te gebruiken om nog eens na te denken [voorzover men daar voldoende voor geëquipeerd is] over die mening.

 3. Frankie zegt:

  Eén ruttel keertje foutief uitgedost op Dance Valley verschijnen is al wat ’t neemt.

 4. Frankie zegt:

  @ Radar

  ‘Verstandig’ met het oog op wat? Domme meningen uiten kán grote manipulatievoordelen hebben, voor wie macht verwerven ten diepste zijn oogmerk is.

 5. Ximaar zegt:

  Ik zag anders duidelijk dat Roemer politicus van het jaar is geworden en Rutte tweedens. En ik mag die Roemer wel. Hij is zo handig dat ie nooit in je weblog terecht is gekomen wegens vermeend fout gedrag. 🙂

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s