Kersthits

Alsof we aan de twee Kerstdagen nog niet voldoende hebben, worden de weken die eraan vooraf gaan met het jaar meer opgetuigd. Het kan niet op met de voorpret, die als je niet beter wist, je moet doen geloven dat Kerstmis het ultieme feest is dat dan ook niet te overtreffen is. Drie weken lang wordt alles uit de kast gehaald om ons gemoed op te pompen en de stemming erin te brengen, waardoor je van heel goede huize moet zijn, wil je niet onder dat geweld bezwijken, dat vooral scherpe muzikale kantjes kent. Want Sinterklaas is nog maar net vertrokken of de golf van Kerstliedjes begint over ons land uit te rollen. Wat drie weken lang verdragen moet worden. Zonder schijnen die donkere dagen niet meer te kunnen, als we tenminste het dictaat van Hilversum en alle commerciële zenders mogen geloven en volgen. Hetgeen ook zoveel betekent dat de goede smaak en alles dat fris en vrolijk is, voor even de deur wordt uitgedaan om plaats te maken voor kitsch en oubolligheid, die zo overdadig wordt opgediend dat dat muzikale maal je binnen drie dagen de neus, de mond en de oren tegelijk uitkomt.

In die fase verkeren wij momenteel en staan we op het punt plat en murw gespeeld te worden door al die Kersthits die op een kwaad moment zo’n twintig jaar terug en masse bedacht moeten zijn om de wereld vervolgens elk jaar daarna te kunnen blijven teisteren en steeds meer te vervelen omdat er maar geen verandering in dat aanbod lijkt te kunnen komen. Want zeg nou zelf, wat is het meer dan “White Christmas”, “Last Christmas”, “Rudolph the red nose rendeer” en “The Christmas song” plus alle volkomen foute variaties daarop die het hele muzikale verhaal van die drie weken voor Kerstmis totaal ongenietbaar maken en het luisteren naar de radio tot een poel van ellende doen worden. Met als absoluut summum van narigheid die je als luisteraar kan overkomen, het gekweel en gekwijl van Mariah Carey als zij met “All I want for Christmas” een misplaatste poging doet om ook haar aandeel in de voorpret voor Kerstmis te verwerven. En dat moet je echt gehoord hebben om in te zien en te erkennen dat een verbod op zulke rotzooi bijna gerechtvaardigd is. Want mogen wij alsjeblieft nog wel in goede doen de Kerst halen, is de logische vraag als je deze troep al een keer hebt gehoord.

Advertentie

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Muziek en getagged met , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

11 reacties op Kersthits

 1. Mack zegt:

  Er is ook niet meer veel goed bij jou hè? Kijk nu maar Scrooge binnenkort, daar begin je aardig op te lijken. 😉

  • robschimmert zegt:

   Scrooge is in elk geval niet vluchtig en heeft al 170 jaar de tand des tijds doorstaan. Dat ten eerste. En verder bied ik je voldoende moois aan afbeeldingen, muziek, mooie boeken, enz.. enz. dat enige ruimte voor wat kritisch tegenwicht gerechtvaardigd is. Of vind je de wereld werkelijk een sprookje, een paradijs zoals in al die mierzoete Kersthits wordt gesuggereerd (zei ik in alle ernst, maar met een toch luchtig gemoed…….).

 2. Sjoerd zegt:

  Mack drukt het keurig uit… Wellicht niet helemaal jou muziek, mag ik luister er af en toe best graag naar.

 3. Laurent zegt:

  Die White Christmas hysterie is toch wel een beetje over geloof ik. In de jaren tachtig was met name daar niet aan te ontkomen.

 4. Pingback: EVA « RadaRoligy

 5. Mack zegt:

  Nee, dan deze. Die speelde hij gewoon midden in de zomer. Geen probleem.

 6. Mack zegt:

  En deze dan, die brengt je toch ook in de stemming?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s