Onze voetbalcompetitie

Wat mij opvalt, is dat het geroep over de Nederlandse eredivisie die een Mickey Mouse – competitie zou zijn, behoorlijk verstomd is. Die kreten hoor je nauwelijks meer. En volkomen terecht, omdat, zo blijkt de laatste jaren wel, de amusementswaarde ervan zich met gemak laat vergelijken met die van de zogenaamde grote competities in bijvoorbeeld Spanje, Duitsland en Engeland. Ik zou tenminste niet weten waarom ik mijn best zou moeten doen om wedstrijden uit die landen te bekijken. Omdat wat je van ver haalt zo lekker is? Dat idee heeft wel lang bestaan hier in Nederland. Want wij waren zo klein en zij zo groot, zonder dat we in de gaten hadden dat zich een steeds leukere competitie voor onze ogen begon te ontrollen, die in elk geval meer en meer bol begon te staan van de spanning, tot aan de laatse wedstrijddag toe, met de laatste jaren ook zinderende ontknopingen. En dat terwijl er niet met die waanzinnige budgetten werd gewerkt zoals over onze grenzen, bij al die grote clubs, die feitelijk slechts groot waren vanwege de vele poen die erin omging.

Want voor het spel en de spanning hoefde je er bepaald niet naar te kijken, boden en bieden onze clubs steeds meer plezier, met dit seizoen waarschijnlijk nog meer wedijver en sensatie, nu het aantal clubs dat aan de top van de Eredivisie mee wil draaien en een gooi naar het kampioenschap probeert te doen, alleen maar stijgt. Met zo’n zes tot zeven gegadigden voor de landstitel zijn er ieder weekend wel topontmoetingen te beleven. Wat de bezoekersaantallen uiteraard alleen maar ten goede komt en waardoor bovendien het aantal abonnees op de betaalzender waar alle wedstrijden live worden getoond, met sprongen groeit en dienoverenkomstig ook de inkomsten voor de Betaald Voetbal Organisaties. Kortom, dat idee van een Mickey Mouse – competite is zo langzamerhand voldoende vervaagd en heeft plaats gemaakt voor het besef dat wij in Nederland een van de leukste competties van Europa hebben, met spanning, veel strijd en meer dan genoeg doelpunten per wedstrijd. Waarmee onze concurrentiekracht alleen maar toegenomen is. En wie weet heeft dat ook tot gevolg dat het uitzwermen van al onze talenten eens zal verminderen als ze merken dat wat van dichtbij komt, zeker zo lekker kan zijn.

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Sport en getagged met , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op Onze voetbalcompetitie

  1. Mack zegt:

    Het zou best mooi zijn als onze talenten hier bleven. Het lijkt me ijdele hoop, daar niet van, maar ik begin steeds meer belang te hechten aan het “wij” gevoel, en zeker in de sport. Ze zeggen wel dat sport onbelangrijk is, maar het kan bijdragen tot de grootste geluksmomenten in je leven, dus hoezo onbelangrijk? Als je verliest, dan doet dat pijn. Maar die moet je erbij nemen, anders is je geluk ook niet echt.

  2. Frankie zegt:

    Zonet nam ik kennis van het beloftevolle woord sfeersupporter. Ik googlede het. Vervolgens moest ik constateren dat dit net zo’n woord is als kansjongere of krachtwijk.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s