Onbegrijpelijk (3)

Onbegrijpelijkheid bereikt haar overtreffende trap als ze betrekking heeft op handelingen, daden, gedrag dat publiekelijk wordt bedreven, de toets der kritiek niet kan doorstaan, maar toch gewoon gebeurt, en ook nog eens onbeschaamd, omdat de plegers ervan zich onaantastbaar wanen en dus doen wat ze doen. Met als verbijsterend voorbeeld de wijze waarop Donner vice – president van de Raad van State werd. Een staaltje minachting van het grote publiek van de bovenste plank, dat natuurlijk alleen maar uit de koker kon komen van Maxime Verhagen. Hij had het hele spel allang gestoken omdat hij wist dat het CDA aan de beurt was voor die baan en hij zich die vette kluif niet wilde laten ontnemen. Het ging om zoiets als macht. Wat kicken is voor Verhagen als hij dan met pionnetjes mag schuiven. En helemaal als hij dan eigenhandig een circus mag optuigen om vooral democratisch en transparant te doen alsof. Want hoewel al maanden tevoren bekend was wie de nieuwe onderkoning zou worden, Donner dus, werd inderhaast voor de schone schijn en om van alle geouwehoer af te zijn een open sollicitatieprocedure ineengestoken met een heuse vacaturehouder.

Opstelten dus, wat de schertsvertoning alleen maar groter maakte. Maar de ongeloofwaardigheid vond zijn bekroning in de snelheid waarmee de selectie en de benoeming van de uiteindelijke kandidaat zijn beslag kreeg. Want binnen twee maanden na de annoncering van de vacature in de Staatscourant, was de benoeming van Donner tot vice-president van de Raad van State een feit en dat nadat alle 39 gegadigden op gesprek bij Opstelten waren geweest. Laat de personeelsmanager maar opstaan die dat sneller doet. Waarmee voor het eerst in de geschiedenis de Rijksoverheid het bedrijfsleven overtreft in effectiviteit. Daar is het namelijk nog niet vertoond dat bijvoorbeeld een proces-operator of een machinebankwerker in dezelfde mum van een tijd hun benoemingsbrief bij hen thuis op de mat hebben zien vallen. Zie dat nog maar te snappen. Des te onbegrijpelijker is het dat dit toneelstuk open en bloot opgevoerd kon worden en daarbij door alle betrokkenen ook nog eens zuiver en integer genoemd werd, onder dankzegging aan het Nederlandse publiek, dat van dit hele spel toch geen sjoegen heeft.

Advertentie

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Politiek en getagged met , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

7 reacties op Onbegrijpelijk (3)

 1. Laurent zegt:

  Ik begrijp dat de meeste sollicitanten niet eens een ontvangstbevestiging van hun brief hebben gekregen. Inmiddels houdt de PVV ook nog even de benoemeing van een Wilders onwelgevallige rechter in de Hoge Raad tegen. Een bandietenclub is het, deze regering. Het wordt tijd voor een afgrijselijk schandaal dat ze in één keer in de politieke afgrond zal doen storten.

 2. Laurent zegt:

  De nummering van Onbegrijpelijkheden is trouwens in de war geraakt, maar dat is op zichzelf weer begrijpelijk na het moeten verwerken ervan.

 3. Laurent zegt:

  Oh, jij gaat ervan uit dat men van boven naar beneden leest en niet chronologisch, begrijp ik nu 🙂

 4. Mack zegt:

  Donner is juist zo’n CDA icoon, die ik wel sympathiek vind.

 5. Sjoerd zegt:

  Politiek noemen ze zoiets volgens mij…

 6. Frankie zegt:

  Eens met Sjoerd.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s