Asfaltjungle

Het verhaal van de snelwegschutter die de afgelopen zomer de gemoederen zo heeft bezig gehouden, maar uiteindelijk helemaal niet bestaan blijkt te hebben, was natuurlijk voer voor columnisten. In ieder geval voor mijn favoriete stukjesschrijver Paul van der Steen die afgelopen zaterdag in de Limburger onder de titel ‘Asfaltjungle’ erover losging op een manier die ik mijn lezers niet wil onthouden. Wel heb ik de vrijheid genomen om het stuk op enkele punten enigszins te parafraseren. Wat volgens mij geen afbreuk doet aan de strekking van zijn tirade welke de volgende inhoud kende:

“Limburg kan meepraten over massawaan. Hele horden wandelaars maken plotseling gewag van ontmoetingen met poema’s in het bos. Groepen goedgelovigen vertellen hoe ze Mariabeeldjes bloed hebben zien huilen. Dorpen waar hooguit eens per jaar een Ford Transit met Turken doorheen rijdt, laten hun stem bij verkiezingen bepalen door een diepgevoelde angst voor een tsunami van islamisering. In de Randstad ligt gestoord gedrag en hysterie helemaal op de loer. De evolutie heeft daar de vooruitgang niet bij kunnen houden. Wat vooral blijkt als mensen in hun wondertjes van techniek, hun auto’s, stappen, terwijl in hun binnenste nog de oerkracht huist van de in berenvellen gehulde homo sapiens.

De gelukkigen onder hen kunnen dat gevoel nog kwijt in boos apengedrag tegenover medeweggebruikers, als ze hun middelvinger met veel lawaai laten zien of zich vermaken met een spelletje bumperkleven, of als ze schielijk dat ene parkeerplaatsje bij de supermarkt scoren op koopavonden of op zaterdag. Maar er zijn ook hele volksstammen die nooit iets meemaken. Die rijden in hun blikken filegewijs van woonerf naar kantorenpark en weer terug. Met als spannendste moment van de week het antwoord op de vraag of de hoofdpersoon van het RTL 4 – programma ‘Obese’ wel het streefgewicht heeft gehaald. De afgelopen maanden had hun leven weer even zin. De neanderthaler in hun inborst kwam weer tot leven. Achter elke struik of ANWB – praatpaal kon immers de snelwegschutter schuilgaan. Helaas blijkt hij niet te bestaan. Waardoor na tal van autoruiten ook nog een mooie Randstaddroom in scherven is gegaan.” (bron: Dagblad de Limburger)

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Samenleving en getagged met , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

11 reacties op Asfaltjungle

 1. mack zegt:

  Limburg kan meepraten over massawaan. En dan iets over de poema. Heb ik iets gemist of was er in Limburg ook een poema? Of begrijp ik Paul van der Steen niet, van wiens foto ik ook al dacht dat het Joris Luyendijk was.

  • robschimmert zegt:

   Joris kwam na Paul. Dat allereerst. En wat die poema betreft. Dat speelde al weer twee of drie zomers geleden, maar is zo’n beetje het sjabloon geworden voor wat massahysterie al niet vermag, tenminste in Limburg.

 2. Sjoerd zegt:

  Tsja, massahysterie…

 3. Margo zegt:

  Joris Luyendijk lijkt er echt totaal niet op. Ik dacht ook dat die poema op de Veluwe rondliep. Of niet.

  Als er echt schoten waren gevallen waren er toch kogels bij betrokken, die zijn nooit gevonden. Het duurde wel erg lang voor men inzag dat het massahysterie was.

 4. Margo/ UWP zegt:

  Jeetje! Totaal niet! Een heeeeele andere uitstraling! Jullie zien poema’s waar ze er niet zijn en Jorissen waar ze niet zijn.

 5. Margo zegt:

  Nee Mack, je hebt er geen kijk op. Ik weet wel hoe Joris eruit ziet en met je plaatje bewijs je het: ze lijken niet op elkaar! Joris heeft een zachte, lieve uitstraling en die andere gast lijkt op een bokser. Of een voetballer.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s