Een wonderlijk verschijnsel

Het gaat in feite om een kleinigheid, een futiliteit, die wel dagelijks terugkeert en daarom mijn aandacht steeds weer vangt en daardoor mogelijk toch een grotere betekenis krijgt dan het verdient. Hoewel logisch is dat weer wel omdat het ook nog eens gaat om een onverklaarbaar verschijnsel. Ik kan er tenminste met mijn pet niet bij dat het met mijn Philishave 8877 gaat zoals het gaat. Iedere ochtend weer. En om daar nu mee naar een winkel te gaan om het voor veel geld te laten herstellen, is ook zo wat, te meer omdat hij toch wel werkt, zij het na de nodige vijven en zessen en een telkens terugkerend ritueel. Wat mij nog het meeste verbaast omdat het helpt zonder dat ik er een sluitende verklaring voor vind en met de nodige vraagtekens telkens overga tot de orde van de dag. Het klinkt allemaal als een raadsel en is het dus ook voor mij, terwijl het om een heel simpel verschijnsel gaat, dat elke ochtend optreedt als ik mij ga scheren. Dan probeer ik mijn Philishave 8877 aan de praat te krijgen, die dan wat sputterende geluiden geef om er weer het zwijgen toe te doen.

Waarna ik dezelfde handeling herhaal en ik een iets spontaner antwoord krijg van dat apparaat zonder dat het echt op gang wil komen. Dit haperen, dit stotteren gaat zo een aantal malen door totdat ik besluit om even met mijn pogingen te stoppen en het op de wastafel in ruststand neer te leggen gedurende een enkele minuut. Om vervolgens steevast bij het oppakken daarna gekonfronteerd te worden met een feilloos draaiende Philishave die vol gretigheid mijn baardharen wil verorberen. Wat ik me uiteraard met genoegen laat welgevallen, maar ondertussen wel belast ben met de levensgrote vraag hoe dit toch in hemelsnaam mogelijk is. Wat is dit voor een wonderbaarlijk fenomeen, is daarom sinds weken de kwestie waar ik mijn dag mee aanvang zonder dat ik daar een antwoord op weet of heb gevonden. Maar ja, verwacht dat maar eens van een typische α – man op een zo te zien natuurkundig vraagstuk, voor de oplossing waarvan dus β – kennis vereist is en waarop ik dus nu een dringend beroep doe om dit vreemde verschijnsel voor eens en voor altijd voor mij te verklaren.

Advertentie

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Knipoog en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

7 reacties op Een wonderlijk verschijnsel

 1. Laurent zegt:

  Kan iets te maken hebben met een zogenaamde doorslagspanning. Dit is het elektrische equivalent van een zware doos op een vloer, die meer kracht vereist om in beweging te krijgen dan om te houden. Misschien dat na een paar pogingen de ‘wrijving’ in de intere schakeling minder is geworden.
  Overigens gebruik ik al dertig jaar de Gilette GII; doet het altijd (op handkracht 🙂 )

 2. Sjoerd zegt:

  Ik scheer me al zolang als ik leef met het mes. Lekker fris, veel sneller en veel gladder…

 3. pjotr zegt:

  Bij heel veel huishoudelijke electrische apparaten is een probleem terug te voeren tot een kapotte stroomtoevoer. Probeer eens of het apparaat werkt, als je wat beweegt met het snoertje . Kijk eens of je een ander snoertje kun gebruiken of probeer het snoertje (met stekker) door te meten. 90 % Kans dat daar het probleem zit.

 4. Jolie zegt:

  Heel vreemd ja, zo’n ‘opwarmend’ scheeraparaat.. Sommige TV-zenders zouden er een show van maken ;-} http://en.wikipedia.org/wiki/Ghost_Hunters (Heel jammer dat ze daarmee zendtijd verpesten op Discovery Investigation ;-})

  E. heeft hier vanmiddag nog staan solderen, wij hadden zo’n probleem als Pjotr beschrijft, maar dat van jou klinkt anders, een (deels) kapot snoertje werkt niet ineens feilloos, maar blijft haperen, is mijn ervaring tenminste.

 5. Ximaar zegt:

  Mogelijk last van vochtigheid. Doe het eens anders en bewaar het scheerapparaat in de woonkamer en ga daar scheren. Kijk vervolgens of ie sneller start of juist niet.

  (Kan het zijn dat een eerdere reaxi van mij in de ongwenstbak van WordPress is beland.?)

  • robschimmert zegt:

   Klopt. Ik heb hem gevonden en inmiddels zijn rechtmatige plaats op mijn weblog gegeven. Neemt niet weg dat ik niet snap hoe jouw reactie in de bak ‘ongewenst’ kon terecht komen. Daar heb je ws. ook wel een verklaring voor, waar ik dan erg benieuwd naar ben.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s