De moed van Tanja Nijmeijer

Toegegeven, ik had een heel ander beeld van haar. En wie niet met mij? Krijgen we daar ineens de afgelopen week vanuit de Colombiaanse jungle FARC – strijdster Tanja Nijmeijer in volle glorie met Kalasjnikov voorgeschoteld, die vervolgens met haar optreden kans zag om wat van mijn denkbeelden, waarvan ik niet eens weet waarop ze gebaseerd waren, omver te kegelen. Voluit voor de camera zat daar een goed opgeleide, welbespraakte Nederlandse vrouw haar woordje te doen en uit te leggen wat haar dreef om de guerilla in Latijns Amerika te verkiezen boven het maatschappelijk engagement in een veilig Europa met daaraan verbonden een aantrekkelijk bestaan zonder gevaar en ontbering. Wat toch een heel ander verhaal bleek dan alle geneuzel waar je hier in de Westeuropese comfortzone dagelijks kennis van neemt en dat je ook nog serieus dient op te vatten. Alsof dat er werkelijk toe zou doen en meer dan lucht verplaatst, waar het bij uitstek vrijblijvend blijkt, want verder nergens toe verplicht. Waardoor al die wijsneuzen, al die verkondigers van per saldo gebakken lucht vanuit de luxe en de beslotenheid van hun Hollandse huiskamer misschien toch een voorbeeld kunnen nemen aan die Tanja Nijmeijer.

Die durfde namelijk in haar rechtlijnigheid wel konsekwenties te trekken en haar ideeën een op een te vertalen naar een praktijk die aanmerkelijk minder behaaglijk was dan de omgeving die al die beterweters voor zich hadden gevonden en geschapen. Daarin is het namelijk stukken makkelijker om wat te vinden van de moed van deze guerillera die in onze Westerse ogen dus gemakkelijk overmoed genoemd wordt, omdat zulk gedrag nu eenmaal onze verbeeldingskracht te boven gaat. Ons oordeel daarover beperkt zich hoofdzakelijk tot een schouderophalen voor zulk in onze ogen onbenul dat wat ons betreft ontsproten kon zijn aan een droom – dan wel schijnwereld. Zover reikt ons referentiekader nog maar dat we een andere gedachtenwereld niet meer lijken te bereiken en dus in onze onmacht dan maar zo’n positie innemen. Wat des te treuriger is, noem het gerust cynisch, dit negativisme tegenover iemand die deze keuzes maakt als een logisch gevolg van haar geloof in haar idealen, ook al zijn ze nog zo radicaal. Beter dat dan in luxe en lijdzaamheid je lot en het verloop van je leven afwachten en het veilige gelijk aan je zijde te wanen. Want zo worden helden en heldinnen, waarvan Tanja Nijmeijer dus dat toonbeeld is, uiteindelijk op geen stukken na gemaakt, terwijl we er daar juist zoveel van kunnen gebruiken.

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Mensen, mensen... en getagged met , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

10 reacties op De moed van Tanja Nijmeijer

 1. Ximaar zegt:

  Ik heb er 13 maanden terug op mijn manier over geblogd:
  http://ximaar.wordpress.com/2010/11/18/nov-18-ingeburgerd/

  Wat ik nu gezien heb verandert weinig aan mijn oude visie. Het grote probleem is dat het hier vooral een propaganda-oorlog betreft. De regering wil (Amerikaanse) multinationals de indruk geven dat ze geen last meer hebben van de Farc. Veel van hun propaganda berust daarop. Omgekeerd zijn die Farc-figuren een 30-jarige oorlog aan het uitvechten om de boeren en inheemsen een beter bestaan te geven. Ook dat lukt voor geen meter. Het is een absolute patstelling. Omdat de Farc er zo lang mee bezig is, is inmiddels hun ideeel ook verandert richting overleven, richting scoren voor de media. En mensen hebben er binnen de groep aanzien gekregen die ze niet meer kwijt willen. En eigeblijk gebeurt dat bij al dit soort verzetsgroepen als de IRA en de ETA. Ons Nederlandse verzet in WO-II was ook die kant op gegaan als het Duitsland gelukt was om NL 30 jaar te bezetten.

  En wat Nijmeijer doet is meedoen aan deze propaganda-oorlog, dwz goodwill kweken voor de Farc. Zij weet inmiddels ook beter, maar zit gevangen binnen dat systeem. Ze heeft 2 mogelijkheden, mee blijven doen en het voor hen opnemen, of vluchten met kans dat zij dat niet overleeft. Want uit zo’n groep stappen wordt net als bij de Jahova’s niet op prijs gesteld. Zulke mensen zijn dan ook banger voor elkaar dan voor de oorspronkelijke vijand.

  • robschimmert zegt:

   Het zal best. Het neemt voor mij echter niet weg dat zij konsekwenties heeft getrokken en wars is van vrijblijvendheid. Daar valt wat mij betreft niets op af te dingen in tegenstelling tot zoveel anderen voor wie het woord heilig is, maar de vertaling ervan in daden blijkbaar onmogelijk.

  • robschimmert zegt:

   Ik ben bezig met een inhaalpoging. Door middel van dit weblog probeer ik een achterstand weg te werken en mezelf iets zichtbaarder te maken, wat meer van mijn kwetsbaarste kant te laten zien, in de hoop dat anderen daar ook wat mee kunnen, zich daaraan in enige mate spiegelen.

   • Frankie zegt:

    Aha. Okee. Je toonzetting was namelijk nogal kritisch naar allerlei gemakzuchtige en cynische ‘beterweters’ toe. Dit logje leek daardoor veel op de logjes waarin je weinig tot geen besef van verwantschap toont met de zo door jou bekritiseerde groep / maatschappij.

 2. Mack zegt:

  Ik dacht dat jij niet van de helden was? Ik heb een tijd geleden al eens een interview met haar gezien, indrukwekkende meid.

  • robschimmert zegt:

   Er zijn gelukkig nog altijd stervelingen die voor dat predikaat in aanmerking komen waardoor ik mijn geloof in mensen toch blijf behouden.

  • Frankie zegt:

   @ Mack

   Blijkbaar toch niet zo indrukwekkend als die klant van jullie op de Miljonair Fair die een Bentley wil (gisteren om 12:49 twee logjes verder).

   @ Ximaar

   Interessant logje (inclusief reacties) en link naar interview met Tanja.

 3. bose zegt:

  een wijf met balle daar hou ik van

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s