Vreemde verhalen

Zo af en toe passeren ze hier. De merkwaardige berichten en verhalen die mij onder ogen kwamen, waarvan ik vind dat ik ze in elk geval moet doorgeven. Jammer alleen dat aan de geschiedenis van de Groningse wetenschapper al aandacht werd besteed in de uitzending van Pauw & Witteman gisteravond. Maar omdat ik er vanuit ga dat lang niet iedereen dat gezien heeft, heb ik het betreffende bericht hier toch maar geplaatst:

Een rechtbank in de West-Duitse stad Osnabruck heeft een 57-jarige bankovervaller tot 7 jaar cel veroordeeld. De man overviel in mei een gebouw waarin naar hij dacht een bank was gevestigd en nam een vrouw in gijzeling. Het was de man ontgaan dat de bank al 17 jaar geleden was vertrokken en dat er nu in het pand een praktijk van fysiotherapeuten was. De krant Bild spreekt van de ‘stomste bankrover in Duitsland’. De man eiste aanvankelijk 10.000 euro. Toen hij zag dat er geen bank meer in het pand was, ging hij naar buiten en dwong een vrouw geld voor hem te pinnen uit de pinautomaat die bij het pand was blijven bestaan. Met 400 euro vluchtte hij in een gestolen auto. Die liet hij later achter, maar hij was vergeten het door hem gebruikte speelgoedpistool mee te nemen. Daarop stonden zijn vingerafdrukken. De man is sinds zijn zeventiende voor de 23e keer veroordeeld.

Op sinterklaaspapier staat de maan vaak verkeerd afgebeeld. In plaats van een avondmaan is in veel illustraties een ochtendmaan te zien. ”En dat is fout, want we hebben het over een pakjesavond en niet over een pakjesochtend”, zegt hoogleraar sterrenkunde aan de Universiteit Groningen, Peter Barthel. De hoogleraar maakte 2 weken vrij om afbeeldingen van de maan op cadeaupapier en in kinderboeken in Nederland en de Verenigde Staten te onderzoeken. Zijn bevindingen staan binnenkort in een internationaal wetenschappelijk tijdschrift. De volle maan komt op als de zon ondergaat, een maansikkel ontstaat doordat de zon van opzij, dat wil zeggen van rechts in de avond en van links in de ochtend, op de maan schijnt, legt Barthel uit. ”Mijn onderzoek toont aan dat de leek – in dit geval de illustrator – niet begrijpt hoe de fasen van de maan ontstaan en dat kennelijk ook niet wil begrijpen”, aldus de hoogleraar. Ook in de VS komt soms een verkeerde maan voor op Santa Claus-illustraties en op kerstkaarten.

Advertentie

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Curiosa en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Vreemde verhalen

  1. Jerre zegt:

    Ik loop enorm achter op de nieuwsfeiten, absoluut waar. Ik hoorde pas net het verschrikkelijke nieuws dat haast elk zichzelf respecterend nieuwsprogramma op radio en tv heeft bezig gehouden de dagen voor Sinterklaas. Volgens hoogleraar sterrenkunde aan de Universiteit Groningen Peter Barthel staat op Sinterklaaspapier de maan vaak verkeerd om afgedrukt. Ik citeer vrolijk mee: “Op sinterklaaspapier staat de maan vaak verkeerd afgebeeld. In plaats van een avondmaan is in veel illustraties een ochtendmaan te zien. En dat is fout, want we hebben het over een pakjesavond en niet over een pakjesochtend.”
    Het kan zijn dat ik jaren geleden tijdens een open dag van de sterrenwacht verkeerd ben voorgelicht maar Ik heb ooit geleerd dat de sikkel zowel links als rechtsom kan. Het verschil tussen een afnemende maan en een wassende maan.
    Als de sikkel linksom is betekend dat dat het een afnemende maan is. De sikkel rechtsom een wassende (groeiende).
    Vanaf de sikkel rechtsom wordt de maan dus steeds voller totdat het een volle maan is, daarna neemt hij vanaf rechts weer af totdat de maan haast helemaal niet meer te zien is. De nacht daarna begint dan weer met een klein sikkeltje rechtsom. Op het zuidelijk halfrond is het andersom.
    Als ezelsbruggetje van een sikkel linksom kun je met een klein streepje een a maken van “af”. De sikkel rechts kun je met een stokje omtoveren naar een “b” van bij.

    Google op “schijngestalten van de maan” en je ziet wat ik bedoel. Google op “ochtendmaan” en je ziet een eindeloze reeks van hetzelfde nieuwsbericht over het sinterklaaspapier over en over geciteerd… Ik krijg sterk het vermoeden dat alle media weer in een broodje-aap zijn getrapt zonder zelf onderzoek te doen…

    http://hemel.waarnemen.com/FAQ/Maan/004.html

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s