Ladenlichterij in Nuth

Over het algemeen houd ik me niet bezig met de gemeentepolitiek. Het boeit me nauwelijks, dat gescharrel en gekonkelefoes op de vierkante centimeter waarin alles zo dicht en klef opeen gepakt is dat je er nauwelijks nog een vinger tussen, laat staan achter kunt krijgen. Dorpspolitiek heet dat en daar wil ik liever niets mee te maken hebben of het moet werkelijk te dol zijn wat er uitgevogeld wordt op het gemeentehuis, dat in mijn geval kilometers ver weg ligt in Nuth. Welke afstand ook een deel van mijn desinteresse verklaart, die nu toch tot leven is gebracht omdat ik als burger, als inwoner van die gemeente bij de neus en in mijn beurs dreig te worden gepakt, de kans loop om vernacheld te worden. Want ook in Nuth worden inwoners gekonfronteerd met dalende huizenprijzen, mogelijk nog meer dan in de rest van het land. Door de recessie, het afnemend consumentenvertrouwen en door de vergrijzing is de woningmarkt in deze omgeving nauwelijks nog in beweging en duurt het des te langer voordat een huis daadwerkelijk is verkocht. Dat heeft onmiskenbare effecten op de Onroerend Zaak Belasting, dus ook op de inkomsten van de gemeente daaruit. En daar gaat de schoen wringen.

De gemeente Nuth weigert dat negatief inkomenseffect te accepteren, wil op eenzelfde uitgavenniveau blijven verkeren als in voorgaande jaren zonder dat echt aantoonbaar is gemaakt of daar een noodzaak toe aanwezig is. Met als gevolg dat de burger het volgend jaar een verhoging van de OZB met 5% gepresenteerd krijgt in weerwil van de waardedaling van zijn woningbezit. Wat niet te verteren is en alleen maar lastiger uit te leggen wordt als men daarbij bedenkt dat diezelfde gemeente een paar jaar geleden behoorlijk garen heeft gesponnen bij de verkoop van haar Essent – aandelen. Daar werd ze circa 25 miljoen euro rijker van, een bedrag waar de meeste kleine zustergemeenten in Limburg met afgunst naar konden kijken. En nu komt het gekste van dit verhaal. Geen sterveling in Nuth wist mij te vertellen wat er met dat bedrag is gebeurd of wat men ermee doet, met die kolossale som die immers van al die 17.000 inwoners van Nuth is. Want met het rendement van dat bedrag zou je die inkomstenderving van 5% bijvoorbeeld al aardig kunnen dekken. Waar nu geen sprake van is of niet aan wordt gedacht omdat het blijkbaar gemakkelijker is om de laden bij de eigen burgers te lichten. Dat zal de waarheid wel zijn die het daglicht uiteraard niet kan velen.

Advertentie

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Limburg en getagged met , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

4 reacties op Ladenlichterij in Nuth

 1. math zegt:

  Zover ik gehoord heb, is het belegd in Spaanse en Portugese staatsobligaties, waar ze flink rendement op denken te behalen.

 2. Sjoerd zegt:

  Ik las iets van 5 miljoen over de balk aan het herinrichten van de dorpskernen

 3. Ik snap er in ieder geval niets van!
  Maar sommige gemeentelijke maatregelen zijn er misschien op gericht om mensen te laten verhuizen.
  Bezorgde groet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s