Het cynisme van Verhagen

Het is goed dat we er af en toe aan herinnerd worden. Anders zouden we zomaar kunnen gaan denken dat het iets met idealisme van doen heeft. Politiek is namelijk gewoon een cynisch bedrijf. Des te beter is het dat er types als Verhagen in rondlopen die die werkelijkheid als geen ander belichamen en met hun aanwezigheid ervoor zorgen dat je met je goede fatsoen, tenminste als je dat wilt behouden, er zoveel mogelijk ook bij uit de buurt blijft. Zo helder is die Verhagen in zijn gedrag wel en dat valt dan nog in hem te prijzen hoewel het daar meteen ook bij blijft, althans wat mij betreft. Want voor de rest blijkt de man alle registers te kunnen en willen bespelen binnen het spectrum van de machtspolitiek, waar een normaal mens niet eens aan zou willen denken. Met als sprekend voorbeeld zijn onbelemmerde draai van een partnerschap met de PvdA en de Christen Unie naar een coalitie met de VVD en de PVV, met in zijn kielzog het CDA en een reeks partijgenoten die daarbij onder zijn kar waren gekomen en in de vernieling werden gereden. Voor minder deed die Verhagen het niet om zijn zin te krijgen, met links en rechts nog een beloning in de vorm van een verlokkelijk baantje voor deze en gene die hem hadden geholpen om zijn spelletjes en streken in zijn voordeel te kunnen beslechten.

Was dit hele verhaal op zijn minst al verdacht en behoorlijk onfris, het bleek nog veel gekker en erger te kunnen. Verhagen heeft nog meer in zijn mars en in elk geval nul komma nul scrupules, zo is nu gebleken. Want deze man heeft er geen been in gezien om toen hij nog minister van Buitenlandse Zaken was, veiligheidsdiensten in te schakelen om het kamerlid Wilders scherp in de gaten te houden. En dan hebben we het dus over dezelfde man waarmee die Verhagen nog geen dik jaar later gewoon en zonder sjoegen te geven om de tafel zat om politieke zaken met hem te doen en die hij daarna omstandig op de schouders sloeg toen ze het met elkaar eens waren geworden. Waarmee een politiek feit van belang tegelijkertijd werd bezegeld. Namelijk dat die Verhagen voor de donder niet deugt, net zo als ieder die met hem dealt. Die wordt evenzeer met zijn pek besmet, met zijn inktzwart cynisme dat zich als een olievlek over de politiek heeft verspreid, daar als een deken zo over ligt dat je er als belangstellend kiezer geen zicht meer op hebt, laat staan nog vertrouwen erin bezit.

Advertentie

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Politiek en getagged met , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

15 reacties op Het cynisme van Verhagen

 1. mack zegt:

  Maar ik neem aan dat je de volgende keer wél weer gewoon gaat stemmen? Ik zou dat niet doen hoor, als mijn vertrouwen weg was. Dan zou ik dat op die manier laten blijken.

  • robschimmert zegt:

   Ontbrekend vertrouwen laat je niet blijken door te laten merken dat je niet meer bestaat. Het werkt volgens mij precies andersom, dus in elk geval niet door in je eigen wereld en gelijk te vluchten en onder te duiken..

 2. mack zegt:

  Kan zijn. Maar jij verbaast je over het feit dat politici zo zijn, heeft niks met Verhagen te maken, zo doen ze allemaal als ze aan de macht zijn, en elke keer spreek je je verontwaardiging uit. Je weet het ondertussen wel en toch laat je je bedotten? Dat is toch raar? Of je moet bedoelen dat het op de man gespeeld is en dat de politici waar jij op stemt zoiets niet doen.

  • robschimmert zegt:

   Nou, je hebt cynisme in gradaties. En ieder die aan de politiek meedoet, bezondigt zich daaraan. Vandaar dat politiek door mij een cynisch bedrijf wordt genoemd. Maar cynisme kent ook nog zijn overtreffende trap, waar het buiten elke werkelijkheid en ethiek verkeert. Daar zie ik met het vorderen van de jaren steeds meer Nederlandse politici zich aan bezondigen. Met als meest lichtende voorbeelden types als Verhagen en Bleker. Zou het toeval zijn dat ze beiden die christen – democratische komaf hebben?

 3. mack zegt:

  En Leers toch? Ik weet het niet hoor, of Christenen minder betrouwbaar zijn dan anderen. Het zou niet zo moeten zijn. Misschien dat zuiderlingen wat makkelijker te biecht gaan en calvinisten zo zwaar gebukt gaan dat ze het niet meer kunnen dragen. Maar persoonlijk denk ik dat Kok ons ook een loer heeft gedraaid met zijn kwartje en zijn excessieve bonussen voor topbestuurders. Maar als ik me niet vergis is hij ook Christelijk.

  • robschimmert zegt:

   Leers valt voor mij onder de kategorie onnozelaars die maar wat gretig gebruikt worden door de hard core cynici zoals Verhagen en Bleker. En inderdaad Kok niet te vergeten. Trouwens, daarop inhakend. Als er een broeinest voor cynisme naast de politiek bestaat, dan is het wel de vakbond. Wat daar rondloopt en uit voortgekomen is, tart elke beschrijving. Zo’n van der Kolk bijvoorbeeld. Dat voel je toch aan je water, dat dat hartstikke fout is. En nog eentje: Lodewijk de Waal. Ook zo’n snoepje van de week in het keurkorps van cynici, waarvan jij zonder twijfel ook nog wel enkele voorbeelden weet.

 4. mack zegt:

  Hoe bedoel je trouwens cynisme? Dat het keiharde grappenmakers zijn?

 5. Laurent zegt:

  Het wordt qua cynisme inderdaad wel heel gortig als je zo ongeveer een regering vormt met iemand waar je eerst nog de AIVD op af had willen sturen.

 6. Frankie zegt:

  “nog geen dik jaar later”

  Wat voor ’n jaar later was het dan wel? Een stevig jaar later? Een gezet jaar later?

 7. mack zegt:

  @Laurent: Ik zou verwachten dat jij dat wel te prijzen zou vinden in Verhagen, dat hij dat wilde doen. Ik ben benieuwd wat Wilders er van vindt.

 8. Laurent zegt:

  @Mack: nou ja, uiteindelijk is de AIVD niet ingeschakeld.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s