Misschien snap ik het allemaal niet meer zo goed. Maar voor mij blijft de ware journalist nog altijd die onafhankelijke geest, die zich aan geen enkel belang gebonden weet en op die basis aan waarheidsvinding doet. Dat is het klassieke beeld dat ik heb. En als er al sprake van kleuring in zijn berichtgeving is, dan kan die slechts veroorzaakt zijn door redactionele ingrepen. De journalist reikt de feiten aan, verslaat ze en bewaart zijn objectiviteit. Daar staat hij voor. Dat is zijn taak, heb ik altijd begrepen en zo kijk ik naar journaals op tv en lees ik mijn kranten, waarbij ik mij er altijd bewust van ben en mij er rekenschap van geef van waar de feiten eindigen en de interpretatie of het commentaar begint. Zo heeft het voor mij altijd gewerkt en dat stemde mij steeds tevreden. Ik wist en weet daarom precies waar ik aan toe ben wanneer ik kies voor een bepaalde krant of een actualiteitenprogamma en uit welke hoek dan de wind waait. Maar de laatste jaren lijkt er toch meer en meer de klad te komen in die strikte scheiding tussen berichtgeving en redactie en zie je in toenemende mate de journalist verschijnen die daar dus niet meer aan doet en met zijn grote voeten die aloude principes gewoon vertrapt. Dat zijn die types die onder het mom van hun eigen beroep en positie nieuws aan de man brengen dat hen ingefluisterd werd door derden waar zij zich in sterke mate mee verbonden hebben, of zelfs bevriend mee zijn.
Waardoor ze alsmaar meer uitgroeien tot brenger van boodschappen uit die bron waaraan zij zich zo verbonden hebben dat hun eigen belang daar evenzeer mee vergroeid is geraakt. Hoezo onafhankelijkheid? Hoezo objectiviteit? Met name de sportwereld levert wat dat aangaat de meest schrijnende en onverkwikkelijke voorbeelden van onfrisse journalistiek die er bedreven wordt met als meest kwalijke representanten daarvan de chef Sport van de Telegraaf, Jaap de Groot, verder Frits Barend en last but not least Johan Derksen die onverbloemd zijn in hun vriendschap met en hun steun aan Johan Cruijff, voor wie zij dus gemakkelijk en openlijk de kastanjes uit het vuur willen halen door voor hem elk podium, dat hij maar wil, te realiseren om zijn boodschappen uit te kunnen dragen. Daar klopt dus geen ene bal van, wat Cruijff niet kwalijk te nemen valt, omdat hij begrijpelijkerwijs gebruik maakt van de gelegenheden die hem geboden worden door genoemde heren die zich steeds groter hebben gemaakt dan ze in feite waren door hun lot aan zijn faam te verbinden. Wat hen per saldo geen windeieren heeft gelegd. Zoveel is alleszins helder, zoals het even duidelijk is dat zij het beroep van journalist met hun gedrag geen dienst hebben bewezen. En dan druk ik mij nog mild uit over hen, die hun onafhankelijkheid en beroepseer te grabbel gooiden om er zelf veel beter van te worden.
Journalist is iets anders dan rechter. Een rechter moet onafhankelijk zijn, en daarom kan hij niet ontslagen worden en krijgt hij geen salarisgesprekken. Jij zet de journalist nu neer als de wetenschapper, terwijl hij in loondienst is en afhankelijk van zijn baas. Neemt niet weg dat je wel gelijk hebt en dat hij zijn verantwoordelijkheid moet nemen. En het ligt er ook nog aan hoe je het feit brengt of iets de waarheid is. En wij kijkers moeten zelf beoordelen of we een feit als waarheid willen aannemen. Dat gebeurt ook, want hoe krijg je anders verschillen tussen links en rechts?
De verschillen ontstaan door de redactionele inbreng en inkleuring. Die bepalen de signatuur van de krant of het actualiteitenprogramma. De journalist neemt waar en vertelt wat hij ziet of hoort, maar interpreteert niet op voorhand. Zo ongeveer.
Ah, dus een journalist van het RD zou zonder problemen morgen bij de Telegraaf kunnen gaan werken?
Ik lees alleen maar internet… Kranten hebben allang geleden afgedaan. Die brengen geen nieuws meer…
Ik zou haast gaan geloven, dat jij nog de mening bent toegedaan, dat een politicus ook echt het belang van zijn kiezer boven alles stelt. Zeg me dat het niet waar is?
@ Mack, RadaR:
Ik kan de smaak, de politieke voorkeur van de meeste journalisten bij het NOS Journaal, bij NRC Handelsblad, bij de Limburger, want dat zijn mijn voornaamste nieuwsbronnen, niet aflezen uit hun dagelijkse of frekwente bijdragen. Of kunnen jullie de sympathieen van bijvoorbeeld Lex Runderkamp dan wel Bram Vermeulen wel uit hun reportages afleiden? Nou, dan doen ze hun werk als journalist goed. Dan deugen ze gewoon voor hun vak. En wie durft dat nog van Frits Barend te beweren? Om maar eens een heel sprekend voorbeeld te noemen.
Ik kan van geen van die mensen hun voorkeuren opnoemen. Maar dat komt omdat ik ze ook nooit op tv zie. Alhoewel Bram Vermeulen laatst nog wel. Ik zag die naam en dacht nog, hé Bram Vermeulen, daar ken ik er nu drie van.
Ik schreef zelf ook al dat ik niet blij ben dat onze regionale krant zich als 1 blok achter 1 assielzoekertje schaart. Weinig hoor en werderhoor dus. Ik begreep dat het bij de telegraaf niet anders is als het om Cruijff c.s. gaat.
Wat ik in je rijtje mis is dat ik graag heb dat bronnen goed worden nagetrokken en dus de zaken van meer dan 1 kant belicht worden. Dat is wat een krant het lezen waard maakt. Persberichtjes overschrijven kan iedereen, daar heb ik geen krant voor nodig.
Wat dat betreft vind ik Bram Vermeulen een verademing. Hij doet serieus zijn werk en dat kan je van veel kranten’journalisten’ niet zeggen.
Wat dat betreft kom ik in de NRC en ook in de Limburger (als het om onderzoeksjournalistiek gaat) aan mijn trekken.