Terug naar de gulden?

Rond de eurocrisis zijn vaker beweringen te horen waarvan ik het waarheidsgehalte ernstig betwijfel, te meer omdat ze ook nog eens met het nodige aplomb worden verkondigd. Waardoor de waarschijnlijkheid dat de brutalen de halve wereld hebben alleen maar groter wordt. En toch wilde ik me door die grote monden en betweters niet laten afbluffen. Want wat is er nou in wezen waar van het verhaal dat de euro ons allemaal meer welvaart heeft gebracht? En moeten we echt geloven dat een terugkeer naar de gulden ons in een catastrofe zal storten? Ik weiger daar op voorhand en ongezien in te trappen, zoals ik het ook nogal boud vind om met dergelijke wijsheden te komen terwijl we nog geen tien jaar in die gezamenlijke muntunie zitten en we er net aan gewend zijn, want eindelijk zijn gestopt met dat steeds terugrekenen naar guldensbedragen omdat dat toch niet verder helpt, ja, je hoogstens de pest in je lijft jaagt. En laat ik daarin nu net het aanknopingspunt terugvinden voor mijn vraagtekens die ik zet bij al die stellige beweringen van deskundigen die ons nagenoeg de apocalyps voorspellen als de Europese muntunie onderuit zou gaan. Het zal allemaal wel. Maar ik heb daar toch een ander idee bij, omdat het mij waarschijnlijker lijkt dat op dat moment, als de terugkeer naar de gulden dus, een feit wordt, de ontmaskering van ondernemend Nederland compleet zal zijn en de consument bij de nieuwe guldensprijzen ontmoedigd zal worden om nog verder geld uit te geven met als onvermijdelijk gevolg, dat wel, een stagnerende economie.

Met als tweede oorzaak daarvoor het geschonden vertrouwen bij die consument die nu de aap uit de mouw ziet komen en dus zeker weet dat de prijzen bij de invoering van de euro inderdaad zijn gemanipuleerd, zoals in 2002 al werd vermoed, hardop werd uitgesproken, maar allerwegen werd ontkend. Of moet ik tot een andere slotsom komen als ik bij een rondgang de euro voor het gemak omreken van twee gulden, ook gelet op haar waardedaling, en dan zie dat ik momenteel voor een kilo 20-plus kaas 28 gulden moet betalen, voor vier Hollandse maatjes dertien gulden, voor een liter benzine drie gulden en dertig cent, voor een pakje sigaretten een tientje en voor een paar dameslaarzen van een gemiddelde kwaliteit vijfhonderdzestig gulden? En als er dan ook nog eens rekening mee wordt gehouden dat er in de afgelopen tien jaar nauwelijks sprake is geweest van inflatie – want dat was het grote pre van de euro – dan is het toch glashelder dat ons collectief tien jaar lang het vel over de neus is gehaald en dat we gezamenlijk zijn verneukt. Waardoor het voorstelbaar is dat er schrik voor bestaat om terug te keren naar de gulden als dit schandelijk bedrog in een klap zichtbaar wordt. Makkelijker is het daarom alles onder de mat van het niet weten te vegen. En misschien is het ook wel gewenst. Want welke werkelijkheid kent namelijk geen dubbele bodem en is daar misschien ook nog bij gebaat?

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Politiek en getagged met , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

29 reacties op Terug naar de gulden?

 1. mack zegt:

  Ik geloof er ook geen bal van dat we niet terug zouden kunnen. Ik heb zulke stellingnames zonder argumenten vaker aangehoord. Als we het allemaal geweten hadden waren we niet eens tot de Eurozone toegetreden. En dat er dingen niet kloppen met die omrekening, dat is wel zeker. De euro is gewoon een grote truc van de grote oliemaatschappijen geweest zodat zij ons benzine konden verkopen voor f 3,30 zonder dat we het in de gaten hadden.

 2. fien zegt:

  Ja, daar werd ik de eerste tijd ook heel ongelukkig van, als ik alles razendsnel om zat te rekenen naar de gulden.
  Dat heb ik heel vlug losgelaten. Tot en met de hypotheek aan toe. En toen ik dat niet meer deed, hadden we ineens een heel klein bedrag wat we fluitend betaalden. Zo’n lieve hypotheek hadden we in jaren nog niet gehad.
  Dus terug naar de gulden? mwa, ik weet het nog niet.

 3. Frankie zegt:

  Klaar als een klontje dat wie erg aan zijn koopkracht hangt zich voelt verneukt.

  Collectieven zijn sowieso verneukend. Er staat altijd iemand bovenaan met alle touwtjes in handen, en terwijl en doordat iedereen worstelt om zelf dichterbij de bovenkant van die touwtjes te komen (let ook op het woorddeel ‘worst’) kan de bovenste bovenaan blijven. Lumineus!

  Als je weinig keus hebt, zoals bij een nationaliteit en munteenheid, is klagen daarover dus vrij zinloos. Alleen ‘money talks’ in een op concurreren gebaseerde economie. Met geld-ige argumenten klim je niet in de touwtjes! Met geld wel.

  Als je wel een keus hebt, heeft deelname aan een collectief geen zin, tenminste niet voor wie het eigen klagen hekelt. En eigenlijk heb je altijd een keus. Eigen groenten verbouwen, aansluiten bij een LETS, dit zijn enkele alternatieven om de door concurrentie en rente geregeerde economie (waar rijk rijker en arm armer wordt) te omzeilen en geen marionet te zijn.

  En fietsen he. Buiten, maar ook binnen. Voor je stroom he (Ximaar kom er maar in!). Want je wil toch graag blijven webloggen, niet dan?

 4. Laurent zegt:

  Nou, als we al terug zouden gaan naar een gulden denk ik dat het een gulden nieuwe-stijl zou worden met dezelfde waarde als de huidige Euro. Een belangrijk effect op de internationale handel van weer onafhankelijke valuta zijn koersrisico’s die je als internationaal handelend bedrijf loopt. Maar ik zal niet beweren dat ik alle voor- en nadelen van de euro zomaar overzie.

  • mack zegt:

   Jij bent gewoon overal standaard op tegen waar de PVV voor is. Ook al is het misschien een goed idee. 😉

   • Laurent zegt:

    Nou, het is wel zo dat als de PVV ergens voor is ik onmiddelijk denk ‘er moet iets stompzinnigs in deze gedachtengang zitten’ dat is waar. In die zin is de PVV een handig kompas. Maar in dit geval weet ik het echt niet hoor.

   • mack zegt:

    Dat is een heel onbetrouwbaar kompas, als je tenminste denkt in termen als stupide. Als dat zo was hadden de dames en heren oppositie niet zoveel moeite om hun stellingen onderuit te schoppen. Dat hun beleid niet overeenkomt met jouw gevoel is echt iets anders. Daar is het een beter kompas voor. Zij hebben een eigen-volk-eerst-mentaliteit, jij hebt hopelijk een iedereen-gelijk-aan de beurt-mentaliteit. Er zijn er ook die een ander-volk-eerst mentaliteit hebben. Die verliezen de werkelijkheid ook een beetje uit het oog.

 5. Ximaar zegt:

  Sinds de invoering van de Euro is de totale inflatie circa 18%. In een aantal gevallen is dat ook zo en in veel gevallen niet. Vooral in de horeca zijn de prijzen meer gestegen. Maar dat heeft allemaal weinig met de Euro van doen. In Duitsland is ie gelijktijdig ingevoerd en zij betalen in de horeca inmiddels de helft van wat een Nederlander moet neerleggen. Duitsland was niet altijd een stuk goedkoper, maar was eerder vergelijkbaar in prijs.

  Bij de invoering is wel bewust een fout gemaakt. De Nederlandse gulden hing al 10 jaar daarvoor via de slang vast aan bijvoorbeeld de Duitse Mark. Die hadden we rond 1998 moeten loslaten. Voor de juiste verhouding had een Mark toen niet 1,13 gulden moeten zijn, maar 1,00 gulden. Maar de Nederlandse regering heeft het mooi zo gelaten. Kostte de gemiddelde NL’er bij de invoering van de Euro eenmalig 17.000 gulden is becijferd. Het voordeel om er niets aan te doen was de lage werkloosheid die we er aan overgehouden hebben. Nederlanders werden goedkoper dan hun Duitse collega’s. Uiteindelijk bleef de werkloosheid in Duitsland hoog en hier zakte ie. Slimme zet van Zalm en Kok, en daar zijn we uiteindelijk rijker door geworden.

  De Euro is zeker niet heilig. Noren en Zwitsers die niet aan de Euro meedoen zijn niet in de laatste 10 jaar straatarm geworden. Er is gewoon weinig verschil met hen bij aanvang en nu is dat nog zo. Behalve dan dat de prijzen in die landen al jaren veel hoger zijn.

  En als de gulden terugkomt verandert er niets. Dwz dan gaat ie weer gewoon in de slang en wordt ie aan de Euro (of de Mark) gekoppeld. Wat mij betreft is het op veel fronten een nondiscussie ofwel een PVV-discussie danwel een Telegraaf-discussie. Veel kabaal, nog meer verontwaardiging en uiteindelijk gaat het niets veranderen.

  • mack zegt:

   Niet mee eens Xiwel: wat er verandert is dat we niet meer verbonden zijn aan Eurolanden die hun begroting niet op orde hebben en dat we dus niet hoeven bij te storten zoals nu. We zijn dan weer veel meer zelf verantwoordelijk.

   • Laurent zegt:

    Nou ja, behalve dat we dan onze fijne banken weer met man en macht overeind moeten houden die lekker met ons geld hebben zitten speculeren in die landen. En dat hun schulden aan ons minder waard worden door de devaluatie van hun munt. Dus betalen doen we toch wel, in elk geval op korte termijn.

   • Ximaar zegt:

    Tijdens de slang waren we ook verbonden met de drahme en Zwitserland is ook praktisch altijd verbonden geweest eerst met de mark en nu met de euro. Het is echt niet zo dat Zwitserland nu geen last heeft van deze crisis. (Ze lijken juist meer last er van te hebben dan wij.) Het enige verschil is dat zij niet aan tafel zitten en een oplossing over zich heen moeten laten komen.

    Omgekeerd is NL ook een behoorlijk risocovol land. De EU wil al jaren dat wij de hypotheekrenteaftrek afschaffen omdat die van onze huizenmarkt een soort piramidespel heeft gemaakt. De kans is groot dat ook die enorme luchtbel een keer knapt. Je mag je dan afvragen of je dan liever in de eurozone kan zitten die die klap voor een deel zal opvangen of dat Nederland er dan met een onafhankelijke munt alleen voor staat.

    Maar ook dan denk ik dat het uiteindelijk allemaal weinig zal uitmaken. De euro is niet meer dan een ruilhandelwaarde.

    Uit de EU stappen vind ik een heel ander verhaal. Daar ben ik eerder voor, omdat er nu teveel besluiteloze kapiteins op het schip zitten.

   • Mack zegt:

    Het heeft ook voordelen om in de eurozone te zitten, vooral voor landen met grotere tekorten. Een soort Navo die je beschermt. Nederland heeft echter een goed belastingstelsel in tegenstelling tot bijvoorbeeld Griekenland waar de heffing moeilijk is. En Nederlanders zijn ook harde werkers, innovatief en ondernemend, wat allemaal aanwijzingen zijn dat we het ook zonder euro hadden afgekund. Grotere aanwijzingen zijn dat er andere landen zijn die het zonder Euro doen, en dat we het vroeger ook zonder Euro deden. Dat Zwitserland van de crisis last heeft lijkt mij ook ja, met al die banken daar.

    Wat betreft die hypotheekrenteaftrek, dat zie ik helemaal niet als een probleem. Bestond al jaren en ging ook altijd goed. Nederland had een van de beste begrotingen ondanks die rente-aftrek. Waar de luchtbel meer in zat was het aantal malen dat je je jaarsalaris kon lenen. Dat was een luchtbel (6 a 7 keer) Nu is dat nog maar 4 keer. Als ze het nu af zouden schaffen komen veel mensen in de problemen. Bij vier keer het jaarsalaris zou dat veel minder zijn.

    Ik vind dat de mogelijkheden om eruit te stappen onderzocht moeten worden. Want het was met de Euro al net als met zoveel dingen: Het werd er doorgedrukt en iedereen werd verteld dat we anders de boot zouden missen. En nu blijkt dat we juist beter niet mee hadden kunnen doen.

    Uit de Euro stappen betekent niet het einde van de problemen, maar je neemt daarmee ook de PVV wind uit de zeilen doordat men dan het buitenland niet meer de schuld kan geven van wat er bij ons mis gaat. Aan de andere kant lost het niet de problemen op die er nu al zijn. Als we er al uit zouden gaan dan stel ik de volgende wisselkoers voor: 2,20371.

 6. mack zegt:

  Dat staat geheel los van euro of niet. Dat heeft te maken met handel drijven met niet kredietwaardige landen.

 7. Laurent zegt:

  Hier staat een artikel waarin de gevaren van het uittreden van een land uit de euro goed staan uitgelegd; http://www.volkskrant.nl/vk/nl/3184/opinie/article/detail/3058120/2011/12/01/ING-Euro-verloren-rampspoed-geboren.dhtml

 8. Laurent zegt:

  @Mack: die standpunten van de PVV worden wel degelijk onderuit gehaald, maar Henk & Ingrid kijken alleen naar RTL4 en SBS6, dus die krijgen daar niks van mee. Daarom kan Wilders ook onbezorgd onzin verkopen, hij weet dat tegenargumenten er niet toe doen. Zoals dat voorstel laatst om 4 mld op ontwikkelingshulp te bezuinigen; hij weet ook wel dat dat vastligt in allerlei verdragen, maar hij weet dat zijn kiezers dat toch niet (willen) weten.

  • mack zegt:

   Jij weet ook wel dat je in de tweede kamer gelijk onderuit wordt gehaald als je onzin verkoopt. Als ze in dit geval tegen Wilders zouden zeggen dat het vastlag in verdragen, dan staat Geert voor paal. Er zal dus heus wel een ontsnappingsclausule ofzo zijn, maar dat weet ik niet. En dat voelt hij dan wel degelijk. Hij heeft ook een imago hoog te houden. Dat geldt in elke discussie. Het is niet zo, zoals jij suggereert, dat H&I hier de dienst uitmaken.

   • Laurent zegt:

    Dat ís ook gezegd. De PVV gaat niet op dat soort argumenten in, interesseert ze niet. De PVV heeft 24 zetels tgv 1,5 mln Henk & Ingrids, en met die macht maken ze wel degelijk een deel van de dienst uit. De regering moet Henk en Ingrid voldoende tevreden houden van de PVV, ongeacht met welk zinnig argument of bezwaar ze aankomen.
    Dat is het gevaar van populisme, je levert jezelf uit aan de kleinste gemene deler.

 9. mack zegt:

  Je zult toch uiteindelijk met een sluitende begroting moeten komen. Dus je kunt wel vier miljard weg bezuinigen op plekken waar dat niet kan, dus loop je op een gegeven moment tegen de lamp. Populisme is korte-termijn succes.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s