Een weerpraatje

Het is inmiddels 24 november geworden. De herfst is al twee maanden gevorderd. En nog altijd draagt de treurwilg in mijn tuin haar volledige bladerenkroon. Gewoon omdat de natuur te beroerd is om eens flink te spoken en voor een paar stevige najaarsstormen te zorgen. Want wat heeft november ons tot nu toe eigenlijk gebracht? Geen druppel regen en evenmin een zuchtje wind. De dood in de pot en het lijkt er waarachtig op of de elementen, die het er zo uitdrukkelijk bij laten liggen, met pensioen zijn gegaan of in elk geval ruimschoots verlof hebben genomen. En elke dag dat deze sufheid en dufheid langer duurt, gaat natuurlijk ten koste van die boude voorspelling van een paar maanden terug dat we de meest barre winter in jaren zouden gaan beleven. Wat niet eens uit de koker van het KNMI of Weeronline bleek te komen, maar opgeworpen was door een aantal Duitse meteorologen. Aan welke voorspelling kennelijk meer autoriteit kleefde dan wanneer ze was gedaan door een beroepsgenoot van hen, die dan afkomstig zou zijn van vaderlandse bodem. Want ons land bleek door hun aankondiging zo maar te klein en het zong rond dat het een lieve lust was.

De winterbanden werden weer massaal aangeschaft en strooizout lag overal in de aanbieding, ondanks dat de temperaturen dichter bij de twintig graden dan bij het vriespunt waren. Maar geen volk zo bevattelijk voor en zo verknocht aan het weer als het Nederlandse, ook als er nog geen sprake van is, maar het slechts voorspeld wordt en door weet ik veel hoeveel onzekerheden is omgeven. En vraag me niet wat dat is dat wij er hier maar over kunnen blijven zwetsen en er ook naar leven, waar regen, sneeuw, wind, zon of onweer elders totaal geen issue is, omdat het toch gebeurt, dus daar nauwelijks kan boeien. Waar komt die fascinatie van ons vandaan? Waarom grijpt die stilte van november ons bij de strot en wat beweegt ons toch om met graagte weer elke dag af te strepen die die voorspelling van die strenge winter onwaarschijnlijker maakt? Ook ik doe er even hard aan mee, aan dat wishful thinking dit jaar, aan die overspannen fixatie, zonder dat ik echt kan verklaren waarom. Het moet iets met landsaard, cultuur en traditie te maken hebben, maar de echte vinger krijg ik er niet achter. Wie geeft een voorzet of probeert een verklaring te geven? Of moet ik in onzekerheid hierover blijven leven?

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Persoonlijk en getagged met , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

6 reacties op Een weerpraatje

 1. Frankie zegt:

  Ja.

  (Dat antwoord schijnt hier de laatste week in de mode te zijn, vandaar)

 2. Laurent zegt:

  Hoe langer het zacht, rustig weer blijft, hoe beter wat mij betreft. En na Kerstmis mag van mij de lente weer beginnen maar dan komt dus nog altijd die hele k%twinter er achteraan. Laat dat broeikaseffect maar komen!

 3. Mack zegt:

  Op autoweek stond een stukje over winterbanden. Meer betalen voor minder veiligheid stond er. Grappig he, dat we ons zo laten bedotten.

  • Frankie zegt:

   Zeker. Maar bij lange na niet zo grappig als de lagere levensvorm die zichzelf loopt te bedotten.

   Bijvoorbeeld de gewiekste winterbandenverkoper die zelf totaal niet in zijn produkt gelooft en die dan het ravijn inrijdt doordat hij zijn winterbanden er niet op had.

 4. Sjoerd zegt:

  Volgens mij was de afgelopen winter al bar genoeg, voldoende sneeuw in ieder geval. Ik hoop dat ik dit jaar veel plezier mag hebben van mijn winterbanden. Ik heb voor het weer zelfs mijn mooie BMW ingeleverd.

 5. Margo zegt:

  Ik heb een paar sneeuwkettingen voor mijn schoenen/laarzen klaar liggen!! šŸ™‚

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s