Die typische polderblindheid

Omdat je uit het recente verleden weet dat het ook anders kan, zijn er genoeg redenen om je als Nederlander kapot te schamen voor de buitenlandse politiek die door de Nederlandse regering sinds een jaar wordt bedreven. Niet dat we nu overal met onze neus vooraan hoeven te staan of het altijd zo goed moeten weten. O nee, zeker niet. Maar wat er namens ons nu over de grens paraat wordt gemaakt, slaat werkelijk alles. En dat steeds onder het genante motto dat wij waar ook ter wereld slechts onze rol opeisen als we er zelf maar beter van worden. Bot egoïsme als Leitmotiv, waar we ook nog eens openlijk voor uitkomen. Dommer en onbehouwener kan het niet en we schamen ons er ook nog niet voor. Alsof we nog zo nodig aan onszelf moeten denken omdat we het zo dun en mager achter onze dijken zouden hebben. Of is het zoiets dat genoeg maar niet genoeg blijkt te kunnen zijn en dat onze behoefte aan hebben en houden niet te stillen is en daarom koste wat kost en zelfs over de rug van anderen bevredigd moet worden? Die geest lijkt ons buitenlands beleid volledig te beheersen. Waarin geen oog is voor de zwakkere of kansarme op deze wereld, maar slechts het eigenbelang telt en logisch genoeg de angst voor wat niet aan ons bekend is, wat vreemd is en daarom als een bedreiging wordt ervaren, als een gevaar voor ons bezit en onze verworvenheden.

Waardoor het kan gebeuren dat wij het Schengen – verdrag aan onze laars lappen en weer grenscontroles instellen. Alsof we daar iets mee opschieten en onszelf niet voor paal zetten ten overstaan van de hele Europese Unie. Maar het kan allemaal nog gekker en ook stukken hufteriger getuige het feit de Nederlandse regering zich vierkant opstelt achter de haast criminele politiek van de staat Israël welke het bestaat om het internationaal recht met voeten te treden door te bouwen en te blijven bouwen in bezet Palestijns gebied. Met welke goedkeuring Nederland medeplichtig wordt aan dit misdadig beleid. Maar of dat iemand hier een bal interesseert, valt ook weer zwaar te betwijfelen, omdat het hemd nu eenmaal nader is dan de rok. Zodat de Nederlandse regering met zijn botte buitenlands beleid gewoon zijn gang blijft gaan, omdat er immers geen haan verder naar kraait. Waardoor er met recht gezegd kan worden dat we met zijn allen, regering en burgers, het zicht op alles behalve onszelf verloren zijn en daarom ook niet snappen dat we de rekening daarvan onherroepelijk gepresenteerd zullen krijgen en nu al raar opkijken als er naar ons gewezen wordt en de schouders opgehaald. Te vrezen valt daarom dat ons nog eens pijnlijk hard de schellen van de ogen vallen waardoor we snel van onze typische polderblindheid genezen zullen zijn.

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Politiek en getagged met , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

19 reacties op Die typische polderblindheid

 1. Frankie zegt:

  Ik zou me eerder kapot schamen als ik, zoals jij, meende te kunnen bepalen wie er precies wel en wie er geen recht hebben om voor het directe eigenbelang op te (laten) komen.

  • robschimmert zegt:

   Ik zal het maar eens heel rechtstreeks beantwoorden. Als jij denkt dat het een verdienste of een recht is om je kop en je kont vol te stoppen terwijl die al tot de strot toe vol zit en anderen kunnen dan wat jou betreft verrekken, dan heb je het goed begrepen dat jij je dood mag schamen. En liefst nog per ommegaande. En kom ook niet aan met een kletsverhaal over Israel, want ook daar viert de botheid hoogtij en krijgt nog applaus uit Nederland toe.

   • Frankie zegt:

    Nou ja, het gaat wel over politiek he. Daar heeft moraal alleen zin voor zover genoeg anderen daarin meegaan. Als mensen daar niet in meegaan kun je ze dat best kwalijk nemen, natuurlijk kan dat, maar ook dat is weer moralisme… waar die mensen waarschijnlijk niet in meegaan. Zolang er mensen zijn zullen er nu eenmaal verschillen en competitie zijn. Ook als de verschillen vrijwel opgeheven zouden zijn, zou men zich uit principe nog druk blijven maken om het laatste dubbeltje.

    Als je die instelling wilt veranderen is er maar 1 plek om dat geloofwaardig te doen: in jezelf.

    Aan je “gerechtigheidsfrustratie” zal nooit een eind komen zolang je dat waar je in gelooft in een politiek kader gestalte geeft. Omdat dat niet kan. De reden waarom dat niet kan is ten eerste omdat politiek met het willen beheersen van anderen ipv jezelf te maken heeft. En in dat willen beheersen van anderen toon je je dan net zo’n baasje als die rechtse lui die je zo verfoeit, alleen de schaal waarop is ietsje anders en de methode ietsje slinkser. Dat kan hoor, het mag zelfs want het is politiek, maar je verwijt dan wel de ketel dat ‘ie zwart ziet zonder dat je bereid bent te zien dat je zelf een pot bent.

    Ten tweede omvat “gerechtigheid” zo veel meer dan welvaart. In mijn ogen is het een vorm van ongerechtigheid om gerechtigheid zo uitdrukkelijk materialistisch te bezien.

    En dat is precies wat ik hierboven wilde betogen: de schaal waarop en de methode waarmee je tracht over anderen die niet je minderjarige kinderen zijn te beslissen doet niet echt terzake, want waar leg je de grens? De enige echte keus tussen moreel goed en kwaad in deze is: of je doet aan politiek of je doet niet aan politiek. Dat is wat ik betoog.

   • robschimmert zegt:

    Jouw vooronderstelling dat politiek en moraal elkaar nauwelijks verdragen, is feitelijk onjuist. Politiek is een samenstelsel van menselijk gedrag en denken en omdat elk gedrag en elke gedachte een component van moraal in zich heeft, kan je politiek en moraal onmogelijk van elkaar ontkoppelen. Waarmee jouw verder betoog ook zijn basis verliest. Lees maar eens wat de grote politicologen – ik noem George Sabine, Friedrich – over de verbanden tussen politiek en moraal hebben geschreven.

 2. Mack zegt:

  Ik heb niet eens gehoord dat we weer grenscontroles gingen doen? Ideetje van de PVV zeker? Dan wordt de gewonnen gemiddelde snelheid weer teniet gedaan.
  Wat Israel betreft: weet jij ook de reden waarom Nederland een misdadig beleid goed zou keuren? Of eigenlijk bedoel ik, welk argument gebruiken ze daarvoor? En welk argument gebruikt Israel? Mijn eerste sanctie zou zijn: uitsluiting van het EV-songfestival.

  • robschimmert zegt:

   Historische aanspraken op Judea en Samaria plus natuurlijk Jeruzalem. En wat de Nederlandse positie betreft, geldt kennelijk opeens weer die traditionele band met Israel en wordt het onrecht dat de Joden in WO II werd aangedaan, er opeens weer bijgehaald. Kortom, de bekende oude koeien die van dit kabinet dus een bij uitstek conservatief kabinet maken.

  • Laurent zegt:

   Nederland staat deels uit schuldgevoel over die 75% vermoord joden en deels uit laffe slaafsheid aan de VS altijd achter Israël. Vooral dat laatste geldt voor elk kabinet waar of het CDA of de VVD in zit. En zeker met het CDA van Amerikaliefhebber Verhagen.
   Daar komt de PVV bij, die waarschijnlijk gefinancierd wordt door zionistische bewegingen om de Israëlische zaak te behartigen..

   Amerika steunt Israël omdat het hun enige post in het Midden-Oosten is, en misschien ook van wege een interne financieel sterke jooddse lobby.

 3. Sjoerd zegt:

  Af en toe zou ik wel even mijn kop in het zand willen steken als ik kijk naar het gemiddelde intelligentie peil van de Nederlandse staatsman.

 4. Frankie zegt:

  @ RH 22:25

  Moraal heeft absoluut een plaats binnen de politiek. Dat is juist wat ik bedoel: moraal IS politiek (andersom gaat dat niet geheel op uiteraard), en daarmee contraproductief voor wie werkelijk “dorst naar gerechtigheid”.

  Ik maak onderscheid tussen moraal en oprecht geweten. Wat ik jou – en bepaald niet alleen jou – zie beoefenen is moralisme: dwingende macht willen uitoefenen over het gedrag van groepen anderen die je niet kent. Ik zou je slechts willen aanraden om in plaats daarvan uitsluitend het geweten bepalend te laten zijn voor denken en handelen. Uitsluitend, omdat het zuivere geweten dit vraagt. Dat impliceert dus het uitsluiten van het politieke machtswillen, waar moralisme een onderdeel van is.

  Groeien doet pijn. Wel denk ik dat de pijn van de eindeloosheid van je morele (politieke) frustratie groter is.

  Maar goed, ook aan pijn gaat men zich dikwijls na verloop van tijd hechten. Voor mij hoef je je obsessie met politiek niet op te geven hoor, ik vind je zo ook wel okee. Ik geef dit advies niet uit moralistisch oogpunt. Het “kapot schamen” uit mijn eerste reactie betreft dan ook de schaamte die ik tegenover mijzelf zou voelen, en niet schaamte tegenover anderen.

 5. Margo zegt:

  Ik schaam me nooit voor het ‘ Nederlander zijn’. Waarom zou ik? Ik ben behalve Nederlander Europeaan en wereldburger en ik vind het vooral burgerlijk om je te schamen voor een van de vele groepen waartoe een mens behoort.

  • Frankie zegt:

   “ik vind het vooral burgerlijk om je te schamen voor een van de vele groepen waartoe een mens behoort.”

   Burgelijk (zonder tweede r) vind ik Robs instelling niet, maar het is wel het “scheld”woord dat hem het zeerst zal doen, dat ben ik met je eens.

   Rob, ik zal zeggen wat ik je wel vind: een culturele snob. Die is per definitie niet burgelijk want als zijn lifestyle dat ook maar een beetje dreigt te worden, bijvoorbeeld doordat dingen in bredere kring ingang vinden, zoekt de snob als de wiedeweerga nieuwe distinctiemiddelen. In het verleden heb ik je dit al meer dan eens geprobeerd duidelijk te maken. Van de culturele snob vind je hier een rake kenschets:
   http://katiemorosky.blogspot.com/2009/03/portret-van-een-culturele-snob.html

   Maar hier blijft het voor jou niet bij. Je kijkt ook nog eens neer op mensen die niet “de jaren des onderscheids” hebben bereikt, dus alle mensen jonger dan jijzelf, en schaamt je plaatsvervangend voor on-wijze ouderen. Je kijkt neer op mensen die niet gekleed gaan volgens jouw smaak (en dat is bijna iedereen), je kijkt neer op anderstaligen in Nederland door ze zonder meer als onzelfredzaam te bestempelen, je kijkt neer op alle mensen die ergens aan mee willen doen zoals de nieuwjaarsduik, op buren die geluid maken … en op … en op… en ik vraag me af op welke groep jij eigenlijk niet neerkijkt (terwijl je niet eens last van die mensen hebt, dat is het gekke; je kent die mensen meestal niet eens). Als er dan eens iemand binnen de perkjes van jouw goedkeuring valt wordt die bij jou meteen het Portret van de Dag. Maar zou je diegene beter kennen dan ontdek je vast binnen no time dat hij op een ander – in feite onbeduidend – gebied niet door jouw snobistische beugel kan.

   Ik heb ook echt niet de illusie dat jouw lezers – zoals ik – jouw goedkeuring kunnen wegdragen. Hooguit jouw tolerantie.

   Jij solliciteert naar eenzaamheid en het trieste is dat dat je eigen schuld is. Sociaal uitgedaagd ben je niet. Toch? Of is dat soms je verdriet, dat je jezelf niet bijzonder, niet “freaky” genoeg vindt? Ik garandeer je dat er nooit ofte nimmer een bewonderaar met een sokkel achterop de vrachtwagen bij je gaat aanbellen waar je op kunt gaan staan. En mocht dat wel gebeuren, dan zul je die sokkel wel van inferieure kwaliteit vinden, of anders de vrachtwagen, om nog maar niet te spreken over de plaats waar je als standbeeld komt te staan.

   Je bent bijzonder, uniek, de moeite waard, onvervangbaar.

   Maar niet omdat je als persoon meerderwaardig zou aan enig ander.

   • robschimmert zegt:

    Iets van iemand vinden is iets anders dan op iemand neerkijken. Men doet maar wat mij betreft. Ik vind het hoogstens lastig worden als mensen hun individualiteit onderlijnen door en ontlenen aan imitatie – en groepsgedrag. Daar heb ik niks mee. Aan die verloochening van de eigen originaliteit, aan de bron die ieder in zichzelf heeft., kan ik wel gruwelijk de pest hebben. Daar onttrek ik mij aan, aan die vermorsing van eigen talent.

  • robschimmert zegt:

   Ik schaam me niet voor mijn Nederlanderschap maar wel voor het soort buitenlandse politiek dat namens ons door de Nederlandse regering wordt bedreven.

 6. robschimmert zegt:

  @ Frankie:
  Wat mij opvalt in jouw reacties op dit logje is dat je in het geheel niet ingaat op de inhoud ervan, op mijn kritiek op de buitenlandse politiek van de Nederlandse regering, maar dat je een rafelrandje van het betoog vastpakt en dat vervolgens uitvergroot om daarna de hele discussie die kant op te leiden. Het is een beproefde methode van jou en een terugkerend patroon in jouw commentaren en kenmerkt jouw wijze van reageren, te meer omdat je op die manier ook een gelegenheid voor jezelf schept om anderen de maat te nemen en als het even kan te kijk te zetten ten overstaan van anderen. Ook hier ben ik daar weer ingestapt, met mijn nog nauwelijks wakkere hoofd. Maar het is wel de laatste keer. Ik doe er niet meer aan mee. Wel aan bijdragen van jouw hand die als een reactie op de inhoud van mijn logje beschouwd moeten worden. Ik wil dus beslist aan het stuur blijven zitten…..

  • Frankie zegt:

   “(…) omdat je op die manier ook een gelegenheid voor jezelf schept om anderen de maat te nemen en als het even kan te kijk te zetten ten overstaan van anderen”

   Het waarom van mijn beproefde methode kan jou niet bekend zijn. Alleen het hoe en wat. En natuurlijk kun je je daartegen wapenen, dat is geen nieuws.

 7. fien zegt:

  Met mij is het nog erger, ik lees haar commentaar niet eens meer.
  Zo blijft me een hoop ergenis bespaart.
  En verder sluit ik me bij Margot aan.

 8. Margo zegt:

  Het was niet mijn bedoeling een oordeel te vellen over Rob. Ik zie Rob niet als burgerlij noch heb ik enig ander bezwaar tegen zijn schrijven. Als dat wel zo was kwam ik hier niet lezen. Ieder mens heeft recht op een mening, en of ik het er mee eens ben of niet, ik vind het geweldig als mensen nadenken over zaken en ze in breed verband op hun eigen weblog bespreken. En wie weet overtuigen ze me!

 9. Margo zegt:

  k
  (die was blijven hangen)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s