De balans van 1 jaar Rutte

Het is alweer een dik jaar geleden dat Mark Rutte onze minister – president werd. Dus niet alleen tijd voor dat eerste kaarsje op zijn verjaardagstaart, maar even goed het geschikte moment om eens te bezien wat hij ons land tot nu toe als premier heeft gebracht, wat zijn staatsmanschap voor ons land heeft betekend, wat hij er als eerste minister toe heeft gedaan, wat hij persoonlijk op zijn conto kan schrijven. En terwijl ik die vraagstelling zo uitgebreid formuleer, merk ik tegelijk dat het mij de grootste moeite kost om aan hem ook maar een enkel wapenfeit toe te dichten. Ik zie, hoe graag ik dat ook wil, op geen enkele wijze kans om hem iets toe te rekenen, waar wij met ons zestien miljoenen plezier van hebben gehad. Het enige dat mij van hem voor de geest komt, is zijn aanwezigheid op Dance Valley deze zomer, waar hij ook nog eens foutief uitgedost stond mee te deinen met de daar verzamelde meute. Daar blijft het voor mij bij naast de beelden van Rutte die ik op bijeenkomsten van Europese regeringsleiders boven iedereen zie uittorenen, de tanden wit en hevig ontbloot zoals hij dat van zijn Italiaanse kollega leerde, zonder dat echt duidelijk werd wat hij daar nu precies deed of in te brengen had.

Want voor de rest excelleerde hij slechts in onkunde en gebrek aan kennis en beheersing van de materie waar hij juist voor is ingehuurd, namelijk leiding geven aan het schip van staat in de tijden van de Europese monetaire en schuldenkrisis. Gestuntel en gestotter en gebruik van de foute getallen, daar onderscheidde hij zich tot nu toe telkens in en zette hij heel Nederland op het verkeerde been, waar hij juist geacht werd het overzicht te bewaren en rust te brengen. Op dat moment heeft hij kompleet gefaald, liet hij het afweten en ontmaskerde hij zichzelf als de jongen met de vlotte babbel, als de simpele verkoper die nog net beleid aan de man weet te brengen. Daar deugt hij voor, om de boodschap van zijn vakministers, die hem nagenoeg stuk voor stuk in de schaduw stellen, vlot en vrolijk uit te venten. Voor de rest moet je echt niet bij hem wezen, heeft hij niets te melden en is inhoud aan hem niet besteed. Waarmee hij schril afsteekt tegen zijn voorganger, naar wie je bij zoveel hol vertoon bijna nog heimwee zou krijgen, hoewel acht jaar Balkenende beslist veel teveel van het goede was. Dat Rutte het niet in zijn hoofd haalt om hem daarin te evenaren, laat staan te overtreffen. Want dan kan de BV Nederland stoppen met zijn zegeningen te tellen.

Advertentie

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Politiek en getagged met , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

9 reacties op De balans van 1 jaar Rutte

 1. mack zegt:

  Je kunt zeggen wat je wilt, maar die VVD’ers zagen het toch goed toen ze moesten kiezen tussen Rutte en Verdonk.

 2. mack zegt:

  Zou je trouwens de balans van 8 jaar Balkenende eens willen opmaken?

 3. Laurent zegt:

  Je mag onder andere ergens op de A16 nu ook 130 tgv Rutte. Maar uit burgelijke ongehoorzaamheid rij ik daar dus altijd 120.

  • Margo zegt:

   In de spits mag je er maar 90, en ze noemen het een variabele snelheidsbeperking, of zo. Tegen de tijd dat je hierover uitgedacht bent ben je alweer op een 100 of 120 km stuk weg. Want dat moet ons wakker houden (helpt boetes scoren) om steeds de maximum snelheid te wijzigen.

 4. Frankie zegt:

  “foutief uitgedost”

  En zo is dat.

 5. RadaR zegt:

  Waarschijnlijk zijn er toch zo’n 1.5 miljoen Nederlanders die zullen zeggen: “Rutte …zo’n gozuh! Hij brag os tog maah mooj Wilduhs!!!”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s