De coup van Louis

Met logica en ratio heeft het allemaal niets meer te maken. Laat staan dat er nog een stap wordt gezet of een beslissing wordt genomen die gebaseerd is op gezond verstand of een reeks van zinnige gedachten. Alles dat er op dit moment nog bij de AFC Ajax gebeurt, is alleen maar de resultante van emoties, gezwollen ego’s, onenigheid, eigen belang of een cocktail van die elementen. Niets is er meer zoals het zou moeten zijn, omdat het ooit anders was of had kunnen zijn. Kom hier maar eens uit, net zo min als er een touw is vast te knopen aan de bestuurlijke chaos bij de Amsterdamse voetbalclub, waar alles en iedereen, geheel in lijn met de hoofdstedelijke cultuur en traditie een mening heeft, want vindt dat hij overal verstand van heeft. Met zoveel eigenwijsheid onder een en hetzelfde dak is er weinig voor nodig om de nodige zielen te kwetsen. Wat dan ook veelvuldig is gebeurd. Met als gevolg die kookpot van aangebrande mannetjes die elkaar het leven zuur maken, onder aanvoering van de grootste stokebrand, Johan Cruijff, die met al zijn levenswijsheid en kennis van het voetbal, geen kans ziet om mensen te binden, maar als een echte Amsterdamse ruziemaker de hele boel uit elkaar weet te spelen, ja zelfs mensen tegen elkaar lijkt op te zetten. Ik kan er zo langzamerhand niets meer dan dit van maken, zeker na zijn escapades van de laatste vier maanden waarmee hij zijn Ajax hoopte te redden. Het tegendeel lijkt momenteel slechts te gebeuren, waardoor de laatste aktie van zijn kollega’s in de Raad van Commissarissen er eentje is van grote wijsheid, namelijk erop gericht om de rust in de tent te herstellen.

Wat je uitsluitend bereikt, moet de gedachtengang zijn geweest, door Cruijff in bestuurlijk opzicht te isoleren. Vandaar dus de move met van Gaal die tot algemeen direkteur wordt benoemd en die alleszins opgewassen is tegen Cruijff, met wie hij daardoor ook niet door dezelfde deur kan gaan. Statuur heeft van Gaal meer dan genoeg, zoals hij ook respect zal ondervinden en gesteund wordt door velen die met en onder hem hebben gewerkt. Zodat het wel eens zo zou kunnen zijn dat Cruijff binnen drie of vier dagen met de staart tussen de benen bij Ajax vertrekt omdat er met de aanwezigheid van zijn aartsvijand van Gaal voor hem weinig eer meer is te behalen. Of het met deze snelheid gebeurt, hangt er vooral vanaf of de Telegraaf, de spreekbuis van Cruijff, er nog heil in ziet om het vuur dat zij een jaar terug heeft aangestoken, nog brandend te houden. Het zou best wel eens zo kunnen zijn dat de lol daar nu snel vanaf is, ook omdat men in het land zo langzamerhand schoon genoeg heeft van alle chicanes van Johan Cruijff en dat het nu maar eens gedaan moet zijn met zijn verhaal. En het zou mij niet verbazen dat deze afloop het door van Gaal beoogde scenario was, dat hij daarom is ingestapt in deze chaos, omdat hij zo kans zag om zijn aartsvijand de nekslag toe te dienen die hij sinds zijn ontslag bij Barcelona nog altijd voor hem in petto had.

Advertentie

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Sport en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

35 reacties op De coup van Louis

 1. mack zegt:

  Geheel niet mee eens, uiteraard. Vooral niet met de zin over de aktie van de RVC dat dat van grote wijsheid getuigt. Juist niet. Van grote starheid getuigt dat. Dat getuigt van mannetjes die zich met Cruijff willen meten maar onder een elektronenmicroscoop nog niet eens zichtbaar zijn. Alleen al dat je iemand kunt aanstellen die gezegd heeft dat hij nooit meer bij Ajax zal terugkeren omdat ze hem daar tot op het bot beledigd hebben. Cruijff ziet het goed, van Gaal gaat wraak nemen op Ajax.

  • robschimmert zegt:

   Nou, over starheid gesproken. Daar weer Cruijff in zijn onmetelijke wijsheid anders ook braaf weg mee, nu hij al vier maanden loopt te leuren met een zesderangskandidaat in de persoon van Tsjeu-la-ling die op bestuurlijk vlak totaal niets bewezen heeft, hoogstens dat hij een handige jongen is die het vooral naar den vleze is gegaan door handeltjes met vitaminepreparaten. En dat zou eindverantwoordelijk, dus de baas van alles, moeten worden bij een club als Ajax? Dat kan een verstandig mens toch niet menen?

   • mack zegt:

    Ik zei al in mijn logje, wij kunnen niet zover vooruit denken als Cruijff. Maar wat heeft Van Gaal eigenlijk op het bestuurlijke vlak bewezen? Goed, hij is een onsuccesvol technisch directeur geweest, maar je moet ergens beginnen. Hoe kun je iemand aannemen die de club openlijk is afgevallen? Zo’n schreeuwlelijk als Van Gaal als directeur. Dát kan een verstandig mens niet menen. Dat tast je geloofwaardigheid aan, en het splijt het hele kamp in tweeën. Sowieso hoor, als je samenspant tegen je grootste troef. En dan met een voorspelbare en veilige keus als Van Gaal komen geeft al aan dat het bestuur al helemaal geen voetbalvisie heeft. Als er nu volgend jaar geen succes is, valt de hele boel om. Ling zou veel meer tijd krijgen om rustig te bouwen en daarbij de steun van het Orakel hebben. Niet eens de steun, het bindende advies.

   • robschimmert zegt:

    Het grote probleem met Cruijff is, en jij geeft dat ook al aan, dat hij onnavolgbaar is. Ik noem het eerder niet te volgen. Maar dat terzijde. Dat betekent dus wel dat wij stervelingen niet in staat zijn om het gedachtengoed van JC te beoordelen. Het zou zo maar de grootste larie kunnen zijn, die hij verkondigt, waar wij dus geen zicht op hebben. Desondanks zou hij zijn gang moeten gaan en een vrij mandaat moeten krijgen, begrijp ik dus. Wie gaat daar zijn geld op zetten?

    Waardoor het toch wijs is, omdat er met geld van derden wordt gespeeld, om de veiliger weg te volgen en voor van Gaal te kiezen. Zo gaat het toch in business en is voetbal dat intussen niet? Of moeten we blijven ondernemen volgens de methode – Cruijff en Ajax uiteindelijk in schoonheid laten sterven? Wat zou de PSV – supporter in jou dan in zijn vuistje lachen…..

   • mack zegt:

    Als je Cruijff niet vertrouwt als zakenman, maar van Gaal wel, dan is dat nergens op gebaseerd. En mijn voorkeur voor PSV staat hier buiten. Het boeit me gewoon niet om van Cruijff te verliezen.

   • robschimmert zegt:

    Ik doe een voorspelling. Cruijff gaat aan het kortste eind trekken – terecht of onterecht, dat laat ik buiten beschouwing – omdat het voor de Telegraaf einde verhaal wordt. Haar lezers hebben namelijk de neus vol van die hele Ajax – geschiedenis en vinden het allemaal best zoals het nu gelopen is. Iedereen is er klaar mee. Vandaar.

   • RadaR zegt:

    @Rob 13.08:
    Moet jij eens kijken hoe de interesse van het Telegraaf-volkje weer oplaait als RTL heel snel met The Voice of Ajax komt! En dan meteen beginnen met The Battle! Met uiteraard Neerlands nieuwste supertaart Groothuijzen als presentator en van Velzen als Neerlands knuffel-gnoom, die Louis de Grote bespringt.

 2. fien zegt:

  Ha, ha, ha, Cruijff, versus van Gaal.
  Mack versus Rob.
  En de Verdovers van Anna Enquist hoef je niet te lezen. Vind het niet best.
  En morgen mag ik een dag extra oppassen op mijn kleinzoon van 15 maanden. Hoef ik me alleen maar te contreren wat er op de boterham moet, en 20 keer Nijntje voorlezen. Aan het einde van de dag ben ik dan weer helemaal bij de tijd. En maak me even nergens druk over.
  En ik lees in dit log wel hoe jij deze tijd ervaart Rob, maar hoe is het met je vrouw? Kan ze het aan? Of laat je haar bewust buiten beschouwing?

  • robschimmert zegt:

   Het feit dat ik me hier zo voluit kan geven, laat in feite zien dat het met mijn vrouw in de gegeven omstandigheden best behoorlijk gaat, hoewel het allemaal wel op net iets meer dan halve kracht is. Dat wel.

 3. fien zegt:

  contreren is natuurlijk concentreren. Lees nooit over en dat nekt zich soms.

 4. Sjoerd zegt:

  Ach, laat Cruijf maar gaan, ieder nadeel heb zijn voordeel…

 5. Ximaar zegt:

  Van Gaal en Cruijff is lood om oudijzer als het om communiceren gaat. Beide kunnen gigantisch vanuit de nek zwetsen. Dat loopt dan ook vaak zo niet immer stuk. Probleem is dat er wel eens iets waars tussen zit, maar als je maar genoeg blaat onkom je daar niet aan. Sommige mensen verbinden zich aan de een of de ander. Zowel Cruijff als Van Gaal willen graag mensen hebben die met hen mee zwammen en hen op een voetstuk zetten. Cruijff of Van Gaal in Barcelona was op dat moment een berg Nederlandse voetballers in die club. Van Gaal in München en hup allemaal Nederlanders in zijn spelersgroep. Op dit moment probeert Cruijff er een discipel bij te krijgen, maar krijgt ie van het bestuur Van Gaal op z’n dak. Gaat leuk worden. Veel draaien en natrappen. Ajax zelf zal er weinig mee opschieten.

 6. mack zegt:

  Xiwel: geef mij even een uitspraak van Cruijff die duidelijk uit zijn nek komt dan?

 7. Ximaar zegt:

  @Mack: Niet op voetbalgebied, maar op zaken over hem en bijvoorbeeld Van Basten. Volgens Cruijff is alles koek en ei tussen hen, maar Van Basten is behoorlijk negatief over Cruijff. Naar mijn idee zegt Cruijff in deze situatie totaal iets anders als wat ie denkt.

 8. Mack zegt:

  Een duidelijk statement van hem over wie de leiding heeft. Maar goed, hij heeft zelf ook wel eens toegegeven dat hij geen idee had wat zijn eigen woorden af en toe betekenen. Hij praat gewoon handig. Daar was hij nooit mee weggekomen als hij niet de beste voetballer ter wereld was.

 9. Frankie zegt:

  Ik hoef niet handig te lullen. Ik heb geen ballen die ik per se wil houden.

   • robschimmert zegt:

    Vraagteken. Wat is de bedoeling? Ik heb geen wachtwoord en mijn email-adres wordt niet geaccepteerd. Hoeverder?

   • Frankie zegt:

    Foutje. Zo zal het wel beter gaan:

    http://frankiepebbles.tumblr.com/

   • Jolie zegt:

    Hè, wat jammer Frankie.

    ik krijg het idee dat je de helemaal-niet-zo-negatieve-toon anders interpreteert, ik zie hier geen mensen die “hun ballen willen houden” en daarvanuit bepaalde dingen schrijven. Zoveel bedoeling zit er niet achter.

    In mijn vriendenkring en familie zijn (mensen die ik zeer waardeer èn) die autisme ‘hebben’, ik snap de verwarring die kan ontstaan bij iets verkeerd interpreteren, en weet dat dat nogal eens tot onnodige ruzie kan leiden.

    Doe het jezelf (en je vrienden) niet aan Frankie, dit is het echt niet waard om je goeie vrienden over ‘aan te vallen.’

    Groetjes,
    Jolie (die even hier reageert want op jouw link kan ik niet reageren Frankie.)

   • Frankie zegt:

    @ Jolie

    Dat ik een autistisch brein heb maakt mijn interpretaties nog niet verkeerd. In mijn geval zelfs integendeel. Aangepast zal beslist anders zijn, maar dat is doordat ik mij van de tirannie van de meerderheid nu eenmaal niks aantrek.

    Mack is niet mijn vriend. Voor vriendschap – en voor wat hij nog veel liever heeft dan dat: bewondering – zal hij zich toch echt tot representanten van de meerderheid moeten wenden, die geen (probleem in) manipulatie zien en zich gewillig door Mack verbaal laten beswaffelen.

   • robschimmert zegt:

    @ Frankie:
    Je weet dat ik jouw originele reacties die vaak hout snijden, zeer waardeer. Ik zou het fijn vinden als je het daarbij laat en mijn weblog niet gebruikt om meningsverschillen of wat daarbij in de buurt komt op een persoonlijk getint nivo uit te vechten. Ik doe dat niet en verwacht dat van anderen ook niet. De e – mail lijkt mij daarvoor een veel beter middel.

   • Frankie zegt:

    @ Rob 14:08

    Veel meer dan mijn vaststelling dat hij een domme gans is heb ik Mack per email niet geantwoord. Hij weet zelf ook best wat zijn kaliber is: niet eens zichtbaar onder de electronenmicroscoop. Maar weten anderen het? Dat is de vraag.

    Hij dacht wel eventjes een gewonde leeuwin in zijn “verzorgings”kooi te lokken. Om haar daarna onverhoeds te kunnen swaffelen. Swaffelen, ownen, noem het hoe je wilt. Dat zou van hem dan een leeuw maken, snap je. Gelukkig bleek de kooi verroest en werd het swaffelen een pijnlijke aangelegenheid voor hem.

    Het was misschien handiger van hem geweest om de reacties dicht te zetten bij sommige van zijn logjes. Maar ja, je bent een domme gans die het hoog in de bol is geslagen of je bent het niet.

    Een logje schrijven dat een krampachtige overgang probeert te zijn van het mateloos bewonderen van Cruijff (wat Mack altijd heeft gedaan) naar het belachelijk maken (= ownen) van diezelfde Cruijff (waar Mack naartoe wil), is ook niet erg slim. Het glibbert veel te opvallend. Dat maakt hem dus zo oliedom. Ik leg jullie dat hier even uit want op Mack eigen weblog ben ik geblokkeerd, al is dat zijn eergevoel veel te na. Maar hij kan er nog minder tegen om ontmaskerd te worden.

   • Jolie zegt:

    Oh, sorry Rob en Frankie, ik zie nu pas dat je ook op mijn weblog hebt gereageerd. Beswaffelen vind ik trouwens wel een héél onappetijtelijk woord 😉

   • robschimmert zegt:

    @ Frankie:
    Blijft staan dat ik van zulke reacties niet gediend ben, ook omdat ik in staat ben om zelf te oordelen over mensen en hun meningen. Daar heb ik echt geen hulp bij nodig. Van niemand.

 10. Ximaar zegt:

  Ik las net dat naam van de Super Cup wordt veranderd in de Van Gaal-Schaal en niet in ‘De coup van Louis’:
  http://www.speld.nl/2011/11/17/naam-supercup-aangepast/

 11. Margo zegt:

  Vanochtend in de krant op de voorpagina: koeieletters. Iets over Cruyff en van Gaal en Ajax. En toen dacht ik; wat een hoop aandacht voor een spelletje, kennelijk is er in de wereld niets gebeurd. En dan hier en bij Mack, en een hoop reagerenden. Ik sla dit even over en ga kijken of er nog boeiende logjes te lezen zijn! 😉

  • fien zegt:

   \voetbal interesseert mij ook niet, maar ik sla het niet over. Mijn man volgt het wel, en als ik wil dat hij zich verdiept in zaken die mij interesseren, doe ik het ook in de zijne.
   Maar ze zijnr blijkbaar zo van ontdaan, dat er geen nieuwe logjes verschenen zijn.

   • fien zegt:

    Blijkbaar was ik vanochtend te vroeg met reageren. Dat heb je als je al om half acht! een kleinkind over de vloer hebt.
    Er verschenen hier keurig nieuwe logjes. Waar ik mijn waardering voor uitspreek, omdat ze zo verschillend van opzet zijn en altijd lezenswaardig. Weliswaar soms behoorlijk kritisch, maar negatief kan ik ze niet vinden.
    En Mack komt wel voor zichzelf op, neem ik aan.

 12. Margo zegt:

  Jammer Frankie dat je zo op oorlogspad bent. Je krijgt er op zeker moment weer spijt van. Je houdt zo weinig vrienden over.

 13. Frankie,
  Hoe meer je schrijft, hoe meer je bewijst dat je finaal de weg kwijt bent. Ook dat je Maurice absoluut niet kent. En wij hier hard om kunnen lachen. Eerst niet, maar nu je zover gaat en je ware ik bloot komt te liggen, heb ik enorm veel medelijden, niet met jou, jij kan van mij kapot vallen, maar met je familie en je omgeving. Je zet jezelf helemaal voor lul en alles wat je anderen verweet, doe je nu zelf.
  Wees blij, hij is uit je leven, en hij is klaar met je. Blij, omdat is wat je wil. Maar loop nooit meer te zeiken dat iemand je loopt te stalken ofzo, want de kans is groot dat ze de kunst bij jou afgekeken hebben.
  Alles wat hierop volgt is geen ‘bloot leggen’, maar lastig vallen, stalken en ziek. Heb je mening over Maurice, maar denk niet dat anderen je zullen volgen. Jij bent namelijk totaal gestoord en Maurice is goudeerlijk.
  Zo, excuses Rob. Dit is een eenmalige reactie op je log. Ik moest dit even kwijt. Zal niet nog eens gebeuren.

 14. Frankie zegt:

  @ Linda de Jong

  “Jij bent namelijk totaal gestoord en Maurice is goudeerlijk.”

  Ja.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s