De draai van Jeanine Hennis

Er zijn van die ongedachte en onverwachte gelegenheden dat ineens alles op zijn plaats valt, dat een enkel voorval naadloos dat illustreert waarover tot dan toe tot in het oneindige werd gespeculeerd zonder dat iemand er ook maar iets wijzer van werd. Nou, dat gebeurde dus gisteren exact in de Tweede Kamer, waar nu eens door volksvertegenwoordigers door hun stemgedrag haarfijn werd duidelijk gemaakt waarom het wantrouwen tegenover de politiek zo levensgroot is, waarom er die verfoeide kloof tussen de burger en Den Haag bestaat, waarom politiek bijna geassocieerd wordt met vuil spel en met de achterkamertjes. En waren het tot nu toe de CDA – dissidenten die met hun weifelmoedig gedrag deze gedachtenwereld het meest levend hielden, de eer om de hele problematiek messcherp belichaamd te hebben valt toch ten deel aan de VVD – politica Jeanine Hennis met haar optreden in het debat over de ambtenaren die weigeren om een homo – huwelijk af te sluiten. Hoewel zij als volksvertegenwoordigster geacht wordt om zonder last en ruggespraak te handelen, was zij deze basisregel voor haar hele politieke handelen bij die gelegenheid toch even vergeten. Hoewel vergeten? Zeg maar gerust dat zij die aan haar laars lapte toen het puntje bij paaltje kwam en er gestemd moest worden over een motie die het wettelijk mogelijk moest maken om zulke weigerambtenaren te ontslaan.

Ondanks dat zij daar principieel voor was, stemde zij toch met haar VVD – fractie mee en tegen die motie omdat solidariteit met haar kollega’s belangrijker voor haar was dan haar eigen principes aan te houden en uit te venten. Opmerkelijk en opportunistisch heet dit. Maar het kan nog gekker omdat het slechts een begin was van de hele idiotie. Want de VVD – fractie deelde het standpunt van Jeanine Hennis, maar stemde toch tegen de motie en zette haar voorkeuren opzij om zo de zwarte kousen van de SGP te kunnen gerieven, waarvan de steun bij andere kwesties en in de Eerste Kamer onontbeerlijk is. En om het circus dat het politiek bedrijf heet compleet te maken, bleek alle VVD – moeite en – gedraai vruchteloos, hoewel dus ontmaskerend, omdat de motie uiteindelijk werd aangenomen omdat de PVV – fractie tegen alle afspraken in haar standpunt veranderde en toch voor de motie stemde, die het ontslag van weigerambtenaren mogelijk moet maken. Waarmee eens te meer duidelijk wordt gemaakt dat de scepsis en het wantrouwen tegenover de politiek maar al te gerechtvaardigd is als je ziet dat principes en afspraken niet gelden, maar alleen het resultaat. Met dank aan Jeanine Hennis, die in elk geval nog de eerlijkheid had om haar ongemak te benoemen. Wat al een uitzondering op het Binnenhof is en dus het meest veelzeggende teken aan de wand genoemd mag worden.

Advertentie

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Politiek en getagged met , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

9 reacties op De draai van Jeanine Hennis

 1. Laurent zegt:

  Nog leuker is dat de regering deze motie nu weigert uit te voeren. Je zou dat kunnen afdwingen door met een motie van wantrouwen te dreigen, maar die gaat de PVV natuurlijk weer niet steunen, dus moet de PVV weer toelaten dat de regering een door hen gesteunde motie niet wordt uitgevoerd.
  Tja, dat krijg je ervan als je je aan de bruinen en zwarte kousen uitlevert om maar aan de macht te komen en te blijven.

 2. bespiegelaar zegt:

  is het eigenlijk niet netjes als onze jeanine haar funktie ter beschikking stelt en de kamer subiet verlaat. Deze gang van zaken is toch helemaal van de zotten. Kom op Job ga nu eens op ramkoers>>…..

 3. mack zegt:

  Hulde voor de PVV vind ik hoor. Als je die zwarte kousen dwars kunt zitten, moet je het niet nalaten. Het is ook een beetje belachelijk om weigerambtenaar te zijn. Ten eerste gelden voor homo’s gelijke rechten, en ten tweede waarom zou een weigerambtenaar zich in deze wel aan de bijbel houden, en andere keren als hem dat beter uitkomt niet?

 4. Ximaar zegt:

  Volgens mij gaat deze kermis nog wat verder. Hennis kon makkelijk het vriendinnetje van de SGP uithangen omdat ze wist dat de PVV met de oppositie zou meestemmen. Haar voor- of tegenstem had daardoor voor de einduitslag geen enkele invloed. Waarschijnlijk is de SGP voor iets belangrijkers nodig en dan wordt deze partij op deze manier gepaaid. Zoiets gebeurt al jaren en bij alle partijen. Als ik een homohuwlijk zou willen, dan zou ik dat zeker niet willen van een ambtenaar die zonodig van zijn meerdere moet (en eigenlijk zelf geen zin heeft en er met een chagerijnige kop bij staat). Wat dat beteft vind ik het in het geheel geen issue. Er zijn echt wel ergere dingen te bedenken en schijnbaar heeft de VVD daar de SGP voor nodig. 🙂

 5. Laurent zegt:

  @Mack: de regering negeert de motie gewoon, en de PVV gaat de regering daar echt niet over laten vallen. De dikke middelvinger, daar is deze regering goed in.

 6. mack zegt:

  Laurent: we hadden laatst je expertise nodig toen het over muziek ging. Zie bubbling under van maandag. Waar was je?

 7. pjotr zegt:

  Waar ging het helemaal over. Tot nu toe is er nooit een homostel geweest, dat problemen heeft gehad om te trouwen. Sommige ambtenaren van de burgerlijke stand doen liever zus, andere zo. Sommige liever geen homo’s, want daar kunnen ze geen leuke ceremonie van maken. Is er een andere ambtenaar, die dat wel kan, dan graag. Een ambtenaar dwingen om iets te doen, wat hij/zij liever niet wil, als het anders kan? Liever alleen bij dringende noodzaak. Zoals Ximaar zegt: Zou je willen trouwen voor een ambtenaar, die met een chagrijnige kop het wel doet om zijn baan te houden.
  N.B. Ambtenaren zijn ook mensen, geen robots.

 8. Nanos zegt:

  Je wilt toch niet getrouwd worden door iemand die dat liever niet doet. Wat is eigenlijk het probleem? Deze weigerambtenaren hebben nog principes, of je het er mee eens bent of niet.maakt niet uit. Zoek de ambtenaar die bij je past en dat is het dan. Er zijn veel manieren om niet bij elkaar te passen.
  De meeste poiitici doen niet principiëel aan principes, ze zijn vaak niet meer dan stemvee.

 9. Mack zegt:

  Het probleem is toch simpel? Discriminatie van homo’s. Dan moeten we dat eerst wettelijk regelen, dat dat weer mag, dan is het probleem weg.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s